“Για μένα είναι μια υπενθύμιση των βομβαρδισμών που διέλυσαν τη χώρα μου” – Ο Σέρβος Μάτιτς αρνείται να φορέσει το σύμβολο για τους πεσόντες Βρετανούς στρατιώτες

Μπορεί να είναι επαγγελματίας αθλητής και να έχει φτιάξει τη ζωή του, ο Σέρβος Μάτιτς όμως δεν ξεχνά όσα έζησε ως παιδί στη χώρα του που διαλύθηκε από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς και αρνείται να πάρει μέρος στον τιμητικό εορτασμό για τους Βρετανούς στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ούτε η πρώτη φορά που στοχοποιείται από μερίδα του αγγλικού κοινού και κάποιων δημοσιογράφων.

Ο Σέρβος Νεμάνια Μάτιτς συνεχίζει εδώ και μερικά χρόνια την καριέρα του στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και μένει πιστός στην άρνησή του να βάλει στη στολή του το σηματάκι της παπαρούνας (poppy) που φορούν οι υπόλοιπο παίκτες, στο πλαίσιο της Remembrance Sunday, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής των Βρετανών στρατιωτών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης -των δύο Παγκοσμίων Πολέμων καθώς και σε άλλες εμπόλεμες καταστάσεις.

Ο Νεμάνια Μάτιτς μπήκε χτες αλλαγή στον αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ και η εικόνα του με τη στολή χωρίς το σήμα προκάλεσε αρνητικά και ειρωνικά σχόλια διάφορων “αγανακτισμένων φιλάθλων”.

Ο ίδιος έχει εξηγήσει πολλές φορές όμως ποιοι είναι οι λόγοι της άρνησής του και τους επανέλαβε για μια ακόμα φορά.

«Αναγνωρίζω γιατί οι άνθρωποι φοράνε παπαρούνες. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να το κάνει και έχω συμπάθεια σε αυτούς που έχασαν τους αγαπημένους τους σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Αλλά για μένα δυστυχώς είναι μία σκληρή υπενθύμιση του βομβαρδισμού που έζησα όταν ήμουν 12 ετών και ζούσα στο Βρέλο, όταν η χώρα μου διαλύθηκε από τους βομβαρδισμούς το 1999».

Η ιστορική μνήμη δεν είναι δυνατόν να σβήσει, ακόμα κι αν μιλάμε για έναν ακριβοπληρωμένο επαγγελματία αθλητή, που έχει φτιάξει τη ζωή του. Έζησε όμως τη φρίκη του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, στα παιδικά του χρόνια και σίγουρα χρειάζεται θάρρος για να αγνοήσει τις πιέσεις στη χώρα όπου κερδίζει το παντεσπάνι του…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: