Δεν είναι ρατσιστές, αλλά… – Οι Κροάτες δε θα γονατίζουν συμβολικά πριν τους αγώνες

Μα αυτοί δε ζουν γονατιστοί, γιατί είναι των Ουστάσι γιοι, γιατί είναι των Ουστάσι γιοι…

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μεμονωμένα παίκτες που αρνούνταν να ακολουθήσουν το συμβολικό εθιμοτυπικό των παικτών που γονατίζουν πριν την έναρξη των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα Black Lives Matter και αντίθεσης στον ρατσισμό. Και αν κάποιοι πιστεύουν πως οι συμβολικές κινήσεις δε λένε κάτι από μόνες τους, σίγουρα πάντως λέει πολλά η άρνηση κάποιου να συμμετάσχει, έστω και σε αυτές.

Η Κροατία προχωρά ένα βήμα παραπέρα αυτή τη λογική και εφαρμόζει το μέτρο συνολικά, θυμίζοντας τις χειρότερες παραδόσεις των ουστάσι, με το τρομερό επιχείρημα ότι αυτή η πράξη “δεν είναι αντιρατσιστικό σύμβολο στην κροατική κουλτούρα”, δια στόματος του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Τόμισλαβ Πάτσακ.

«Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κροατίας και όλα τα μέλη της Εθνικής ομάδας καταδικάζουν πάντα και παντού οποιαδήποτε μορφή διάκρισης. Σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε ατόμου και οργάνωσης να επιλέξει τη στάση του κατά του ρατσισμού. Η κροατική ομοσπονδία σέβεται τη στάση των μελών της εθνικής ομάδας και δεν θα τους επιβάλει την υποχρέωση να γονατίσουν, κάτι το οποίο στην κροατική κουλτούρα δεν είναι σύμβολο της μάχης κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων».

Το περίεργο είναι πως ούτως ή άλλως κάθε παίκτης διατηρούσε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να υπάρχει σχετική παρέμβαση από τις Ομοσπονδίες. Η Κροατική Ομοσπονδία είναι η πρώτη που το κάνει και η ανακοίνωσή της δε φαίνεται να σημειώνει την ελεύθερη επιλογή κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά το ακριβώς αντίθετο, για αυτό και ερμηνεύεται ως προαναγγελία μιας καθολικής άρνησης για όλους τους παίκτες και μάλιστα στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας -όπου καθιερώθηκε το συγκεκριμένο εθιμοτυπικό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: