Ποιο επιχείρημα σε πείθει, ρε φίλε Συριζαίε, να μένεις πιστός στην δεξιά σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ;

Αφού θέλετε αντιπολίτευση στη Δεξιά, αντίδραση στα σχέδιά της, κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της και στην πολιτική της, γιατί δεν τα κάνετε; Γιατί δεν συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει για το πανεπιστημιακό άσυλο, για τους πλειστηριασμούς, για τα εργασιακά, στα συλλαλητήρια στην έκθεση Θεσσαλονίκης, ενάντια στο νέο ΧΥΤΑ της Φυλής, στην προχτεσινή απεργία;

Παρακολουθώ 80 μέρες τώρα, την κυβέρνηση της ΝΔ και την «αντιπολίτευση» (λέμε τώρα) του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τις ίδιες στρατηγικές επιλογές (Ε.Ε., ανάπτυξη για το κεφάλαιο, εξάρτηση από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ κλπ.), να προχωράνε σαν σιαμαίοι, ο ένας να κόβει κι ο άλλος να ράβει αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στον ιμπεριαλισμό. Και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να μη καταλαβαίνουν χριστό. Όσοι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά κι επαγγελματικά, είναι άλλο θέμα. Αυτό εξηγείται. Αλλά αυτοί που δεν αναρωτιούνται για τίποτα; Ποιος έστρωσε ιδεολογικά το δρόμο στη δεξιά, νομιμοποιώντας την ουσία της στρατηγικής της; Ποιος νομιμοποίησε στη σκέψη και των αριστερών, όλα τα μέτρα του «ρεαλισμού», το κριτήριο «κόστους – κέρδους» σ’ όλα τα θέματα, την ευρωπαϊκή υποταγή, την παραπάνω ατλαντική εξάρτηση; Ποιος κατέστειλε στην προηγούμενη τετραετία το ριζοσπαστισμό της κοινωνίας; Ποιος έστρωσε το δρόμο στους νεοδημοκράτες για να ξανάρθουν σαν ζόμπι στην εξουσία;  

Τρεις σχεδόν μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μήνες αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχουμε δει μέχρι τώρα;

1.ΤΕΛΕΤΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ. Οι υπουργοί της ΝΔ υπόσχονταν «επιτάχυνση» και «κλείσιμο των εκκρεμοτήτων». Ορκίζονταν ότι «δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Κανένας δε μίλησε για «αλλαγή πλεύσης» ή «ανατροπή». Κι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωναν τις σεμνές τελετές με δεσμεύσεις ότι θα είναι «στη διάθεση» των υπουργών της ΝΔ κι ότι θα ασκήσουν «προγραμματική αντιπολίτευση» στη ΝΔ. Με πρόγραμμα βέβαια αυτό που τους δίνει η ΕΕ κι έχουν κι οι δυο το ίδιο. Και δημόσια «κατηγορούν» τους υπουργούς της ΝΔ πως «ό,τι κάνουν τα βρήκαν έτοιμα στα συρτάρια τους». Αληθές αυτό. Αλλά τι δείχνει;

2.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η ΝΔ προβάλλει και συνεχίζει το κοινό «σκονάκι» που τους δίνει η ΕΕ κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται ούτε τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, ούτε την υποταγή των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, ούτε τους «τρεις πυλώνες» στην Κοινωνική Ασφάλιση, ούτε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, ούτε τα ματωμένα πλεονάσματα,  ούτε τις δεσμεύσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά έχουν την υπογραφή του. Αλλά παριστάνουν ότι καβγαδίζουν για διάφορες σαχλαμάρες τύπου «βρήκα ποντίκια στο γραφείο μου στο υπουργείο».

3.ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Οι «θεσμοί» ξανάρχονται για την ν-οστή αξιολόγηση του μνημονίου που έληξε πέρσι τέτοιο καιρό όπως μας έλεγε πέρσι στη ΔΕΘ ο Τσίπρας. Το «ανακοινωθέν» του Γιούρογκρουπ, την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, υπενθύμισε την ανάγκη προώθησης όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για νέα μνημόνια. Ποιας συμφωνίας την εφαρμογή έρχονται να ελέγξουν οι θεσμοί;

4.ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ούτε τα λόγια τους δεν αλλάζουν πια. Έχει στερέψει κι η φαντασία. «Ανάπτυξη για όλους» είπε το 2019 ο Μητσοτάκης. «Ανάπτυξη για τους πολλούς», είπε πέρσι ο Τσίπρας. «Δίκαιη ανάπτυξη» ο ένας. «Βιώσιμη ανάπτυξη» ο άλλος. Έχει καμιά σημασία ποιος είπε το καθένα; Τι σημαίνουν αυτά το ξέρουν όλοι. Ειδικά οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Σου λέει ο άλλος «εδώ μας κορόιδεψε ο δικός μας, δε θα μας κοροϊδέψει ο δεξιός». Σωστή σκέψη. Το ομολογώ.

5.ΣΕΒ. Τις απαιτήσεις του ΣΕΒ σπεύδει να υλοποιήσει φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως (όπως ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει), ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να νομοθετήσει το 60% αυτών των απαιτήσεων. Άρα η ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει το πολύ το υπόλοιπο 40%. 60 – 40 λοιπόν. Και σε αυτό κερδάμε «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ.

6.ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Η επίθεση που ξεδιπλώνει τώρα η ΝΔ στις κλαδικές συμβάσεις αξιοποιεί το πόρισμα για τα Εργασιακά που φτιάχτηκε από τους «εμπειρογνώμονες» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο έχουν «προαπαιτούμενο» τις αντιαπεργιακές διατάξεις του προηγούμενου νόμου Αχτσιόγλου. Κανένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά και εργασιακά δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητήθηκε την προηγούμενη τετραετία κανένας σχετικός νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιπολιτεύεται» γιατί η ΝΔ δεν εφαρμόζει με σωστό τρόπο τη δική του (κοινή τους) πολιτική.

7.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. Την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει κι η ΝΔ και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, που συμπληρώσει το νόμο Κατρούγκαλου. Και μάλλον πλάκα στο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο  Μηταράκης (υφυπουργός Εργασίας), όταν λέει ότι «τα εκκαθαριστικά» που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους είναι «καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα, για να καταλάβει ο κόσμος τι θα σήμαινε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις του. Η προσωπική διαφορά, όταν είναι αρνητική, δεν οδηγεί σε μείωση συντάξεων, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». Λένε ότι δε θα τον εφαρμόσουν. Λένε αλήθεια ; Ψάχνουν ένα άλλοθι για να κόψουν τις συντάξεις ; Μας συνηθίζουν στην ιδέα για να μας κόψουν τα μισά; Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει «κάποιος» που δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Και δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος. Είναι συλλογική πολιτική η ευθύνη.

8.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ. Τα πράγματα εδώ είναι πιο απλά. Γιατί απλώς, όποιες νέες ρυθμίσεις έφερε στη βουλή προς το παρόν η ΝΔ, τις ψήφισε κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ, λέμε με την ευρύτερη έννοια. Και ο Γιάνης με το ένα «ν».

9.ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει πολύ πρακτικά το δρόμο για τις «επενδύσεις» στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στη ΔΕΗ, στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα κλπ. Αλλά και στις παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων στις πετρελαϊκές εταιρείες. Τώρα θα τις υλοποιήσει η ΝΔ. Κι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για τους όρους του ξεπουλήματος. Και φυσικά θα ανεβάζουν τους τόνους της «αντιπολίτευσης», αποκαλώντας τον Κυριάκο  Μητσοτάκη «Κούλη» και «Καντέμη». Κι οι «επενδύσεις» θα έχουν από κάτω δυο κυβερνητικές σφραγίδες. Οι πηχυαίοι τίτλοι της “ΑΥΓΗΣ” όπως “ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ELDORADO Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ” (5/9) ή “ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ” (1/8), μόνο σαν ανέκδοτα μπορεί να τα αντιληφθεί ο μέσος νους.

10.ΒΑΣΕΙΣ, ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ. Δύσκολο το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πως να ξεπεράσει σε δουλικότητα το ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα (τον «προτιμότερο εταίρο» και τον «γεωπολιτικό μεντεσέ») «έφτασαν στο καλύτερο επίπεδο ιστορικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ» στην περιοχή. Κάνει φιλότιμη προσπάθεια όμως. Π.χ. η ΝΔ δεν είχε έδειξε καμιά δυσκολία να καταπιεί τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού «το κράτος έχει συνέχεια».

11.ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Κανένας τους δεν αμφισβητεί τις διαταγές της ΕΕ. Μετράνε μόνο πρόσφυγες. Δημιουργούν νέα Hot Spot. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ εφαρμόζει πλήρως τις ευρωτουρκικές συμφωνίες, αλλά βγάζει και ρατσιστικές κορώνες. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τις εφάρμοζε πιστά και κατά γράμμα, αλλά ήταν… «φίλος των προσφύγων». Τόσο πολύ που ήταν στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ κι είχε υπογράψει όλες τις Νατοϊκές  επεμβάσεις στην περιοχή και τις αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

12.ΝΕΟΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ. Και δεν είναι μόνο το κεντρικό κράτος που έχει συνέχεια. Είναι και το αποκεντρωμένο. Έτσι μόνο εξηγείται η πρεμούρα της ήδη αντιπολιτευόμενης Δούρου, να ψηφίσει στο τελευταίο της περιφερειακό συμβούλιο τη χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Κρυφά. Τελευταία στιγμή. Και παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Υπάρχουν κι άλλα τέτοια. Όποιος θέλει ας συμπληρώσει τον κατάλογο (Άσυλο, φυσικές καταστροφές, μαξιλαράκια στις καταδίκες χρυσαυγιτών, ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, NOVARTIS, κλπ.).

Ναι φίλε ΣΥΡΙΖΑΚΟ. Θέλω και φιλοδοξώ να σε πείσω. Έχω λοιπόν ένα ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για σας: Αφού θέλετε αντιπολίτευση στη Δεξιά, αντίδραση στα σχέδιά της, κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της και στην πολιτική της, γιατί δεν τα κάνετε; Γιατί δεν συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει για το πανεπιστημιακό άσυλο, για τους πλειστηριασμούς, για τα εργασιακά, στα συλλαλητήρια στην έκθεση Θεσσαλονίκης, ενάντια στο νέο ΧΥΤΑ της Φυλής, στην προχτεσινή (24/9) απεργία (την ξεδιάντροπη βόλτα του Τσακαλώτου, της Καββαδία, του Σκουρλέτη με μια χούφτα βουλευτές κι εργατοπατέρες δε νομίζω να την θεωρείς συμμετοχή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ;). Κι αν δεν ήθελες να έρθεις με τον πρωταγωνιστή αυτών των κινητοποιήσεων, δηλαδή το ΠΑΜΕ (προσωπικά πιστεύω ότι εκεί είναι η θέση σου), ας πήγαινες με άλλους. Το αριστεροχώρι έχει διάφορες συνοικίες. Ούτε εκεί;  Ποιος ευθύνεται λοιπόν που κάτσατε μαζικά στον καναπέ σας; Ποιος ευθύνεται που πάψατε να πιστεύετε στη δύναμη της κινητοποίησης; Ποιος σε απογοήτευσε σύντροφε; Γιατί δε το λες δυνατά να το βγάλεις από μέσα σου;

Αν πάλι θεωρείς ότι είναι πολύ νωρίς και ντρέπεσαι να ξαναβγείς σε κινητοποιήσεις αμέσως, θα σου έλεγα ότι δεν έχεις κανένα λόγο να περιμένεις. Παράτα αυτούς που σε ντρόπιασαν και προχώρα παρακάτω. Έλα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: