Πετρούπολη: Ένα προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα

Είναι πλέον πασιφανές πως ο κ. Βλάχος έχει βάλει σκοπό να θεσπίσει συνδρομές σε ό,τι κινείται στην Πετρούπολη. Δεν θα του περάσει, θα βρει απέναντι όχι μόνο τη Λαϊκή Συσπείρωση που βλέπει το κοινωνικό έργο που προσέφερε να καταστρατηγείται, αλλά σύσσωμη την κοινωνία, τους πολίτες της Πετρούπολης, που αντιλαμβάνονται τώρα σε όλο τους το εύρος τα προεκλογικά ψέματα των κυρίων Βλάχου και Σκαλιστήρα.

Το ότι σήμερα η διοίκηση του κ. Βλάχου, με την αγαστή στήριξη της παράταξης «Πετρούπολη Ψηλά» του κ. Σκαλιστήρα (της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ και προεκλογικά προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο την Πετρούπολης πως την χώριζε αγεφύρωτο χάσμα με την παράταξη του κ. Βλάχου, αλλά ως εκ θαύματος οι διαφορές εξαφανίστηκαν στη συνέχεια όταν μπήκε κι αυτή στη διοίκηση του δήμου) έρχεται να αυξήσει τα δίδακτρα σε μια σειρά πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει καθόλου.

Τα σημάδια είχαν ήδη διαφανεί από πέρσι, όταν στις 19 Ιουνίου του 2019 συναντήθηκαν στην Πετρούπολη ο κ. Μητσοτάκης με τον νυν δήμαρχο Πετρούπολης, Στέφανο Βλάχο, με τον τελευταίο να υπόσχεται πως θα ψηφίσει τον πρόεδρο της ΝΔ στις εκλογές. (Περισσότερα εδώ).

Λίγες μόνο μέρες μετά, στις 23 Ιουνίου του 2019, ο κ. Βλάχος δήλωνε πως η «κατάσταση του Δήμου είναι άκρως αποθαρρυντική, τόσο σε οικονομικό επίπεδο… όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες». Μια δήλωση που πραγματικά μας έκανε να απορήσουμε, αφού στην Πετρούπολη, με την Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι της δημοτικής αρχής, είχαμε το «πρωτοφανές» να απασχολούνται γύρω στα 5.500 άτομα στις δομές του δήμου με μηδαμινό κόστος, να μην υπάρχουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνταν στο έπακρο όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους.

Στη συνέχεια, στις 10 Ιουλίου του 2019, έλαβε χώρα μία ακόμη «περίεργη» δήλωση, αυτή τη φορά από την Χρυσάνθη Παχίδου – τη μετέπειτα αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού –, η οποία αφού αράδιασε ένα σωρό φληναφήματα για το δημοτικό κολυμβητήριο της Πετρούπολης, κατέληγε στο ότι τα «δίδακτρα χρειάζονται αναπροσαρμογή», εννοώντας φυσικά αναπροσαρμογή προς τα πάνω.

Επαναλαμβάνουμε: η δήλωση περί αναπροσαρμογής των διδάκτρων πραγματοποιήθηκε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο πριν, όταν ακόμα δεν είχε καν αναλάβει επίσημα η συνδιοίκηση Βλάχου – Σκαλιστήρα τη διοίκηση του δήμου. Είναι συνεπώς αδιανόητο να είχε προλάβει να διαγνώσει την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Απλώς προσπαθούσε να καλλιεργήσει ατμόσφαιρα «καμένης γης», προετοιμάζοντας το έδαφος για να εφαρμόσει ύστερα χωρίς μεγάλες αντιδράσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της – άλλοτε κάνοντας λόγο για «εξορθολογισμό» και «βιωσιμότητα» και άλλοτε εμφανίζοντας την αύξηση των συνδρομών στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του δήμου ως μια αυτονόητη απόφαση, σχεδόν ως θέσφατη.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη προβαίνει σε έναν κακής κοπής κοινωνικό αυτοματισμό, σε μια ανυπόστατη δημιουργική λογιστική, υποστηρίζοντας πως οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις γινόντουσαν «εις βάρος των πολλών».

Το μόνο που δεν αποκαλύπτει στον λαό της Πετρούπολης – και εικάζουμε πως θα συνεχίσει να μην το κάνει – είναι τον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε η προηγούμενη δημοτική αρχή να τα συνδυάζει όλα: και μια άξια αναφοράς κοινωνική πολιτική και τη διεκπεραίωση των οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η συνδιοίκηση Βλάχου – Σκαλιστήρα προχωράει στην αύξηση των διδάκτρων (αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα δίδακτρα οχταπλασιάστηκαν!) σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, με τη δαμόκλειο σπάθη της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια του κόσμου. Μία περίοδο που ο λαός της Πετρούπολης έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ να νιώσει πως η δημοτική αρχή είναι δίπλα του και τον στηρίζει.

Μάλιστα, εκτός από την αναπροσαρμογή στις συνδρομές, πριν λίγο καιρό η δημοτική αρχή ανέστειλε και τη λειτουργία της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Πέτρας», σχολής αναγνωρισμένης από το κράτος, στην οποία το 2015, με την Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του δήμου, είχε δημιουργηθεί θεατρική σκηνή, ενώ από το 2018 συμμετείχε και στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για το Διεθνές φεστιβάλ Πέτρας, με τη συμμετοχή καθηγητών, αποφοίτων και σπουδαστών της.

Θα ήταν τραγελαφικό, αν δεν αποτελούσε καίριο πλήγμα για την Πετρούπολη, το ότι ο κ. Αρζόγλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής που είχε επιλέξει ο κ. Βλάχος για τη Δραματική Σχολή, δήλωνε (εφημερίδα «Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ», τ. 38 Ιουνίου – Αυγούστου 2019) πως ελπίζει «να καταφέρουμε εδώ στην Πετρούπολη να αναβαθμίσουμε τη Δραματική Σχολή που είναι πολιτισμός για την πόλη μας». Και έβαζε ως στόχο «να προοδέψει πάλι η Δραματική Σχολή της Πετρούπολης».

Φαίνεται πως ο κ. Βλάχος και ο κ. Σκαλιστήρας αντιλαμβάνονται την πρόοδο με το να κλείνουν μια κοιτίδα πολιτισμού, που μάλιστα είχε επιδείξει σπουδαίο έργο και πλούσια δραστηριότητα επί Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Μίλτο Δημουλή ως καλλιτεχνικό διευθυντή.

Είναι πλέον πασιφανές, λοιπόν, πως ο κ. Βλάχος έχει βάλει σκοπό να θεσπίσει συνδρομές σε ό,τι κινείται στην Πετρούπολη. Αποδεικνύεται άξιος εφαρμοστής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας με απαράμιλλη προσήλωση τα νομικά πλαίσια του Κλεισθένη και του Καλλικράτη που προωθούν την μετατροπή κοινωνικών υπηρεσιών σε υπηρεσίες ανταποδοτικότητας.

Δεν θα του περάσει, θα βρει απέναντι όχι μόνο τη Λαϊκή Συσπείρωση που βλέπει το κοινωνικό έργο που προσέφερε να καταστρατηγείται, αλλά σύσσωμη την κοινωνία, τους πολίτες της Πετρούπολης, που αντιλαμβάνονται τώρα σε όλο τους το εύρος τα προεκλογικά ψέματα των κυρίων Βλάχου και Σκαλιστήρα.

*Φώτο εξωφύλλου: George Panos Photography

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: