Πακέτα παρακολουθήσεων

Υπάρχει μόνο μια κατηγορία ανθρώπων με χαμηλότερο ΙQ από αυτούς που πιστεύουν την κυβέρνηση: Αυτοί που οδηγούν ηλεκτρικά πατίνια μέσα στην πόλη.

Δυστυχώς είχα την περιέργεια να δω τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Χατζηνικολάου και μάλιστα την επόμενη μέρα. Θα μείνει ως στίγμα στο ιστορικό αναζητήσεων του υπολογιστή μου το ‘μητσοτάκης συνέντευξη’. Επιβεβαιώνω πως όταν γράψεις «Μητσοτάκη» το γκουγκλ συμπληρώνει «κάθαρμα». Άτιμη τεχνολογική νοημοσύνη, μας πήρες τη δουλειά. Ήταν μια ακόμα δημόσια παρουσία του Μητσοτάκη στην οποία προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι ηλίθιος και όχι εγκληματίας. Το περίεργο είναι ότι δυσκολεύτηκε. Όταν τον βλέπαμε να χαιρετάει κούκλες, να κομπλάρει όταν κολλάει το autocue, να προσπαθεί να πάρει την ομπρέλα του φρουρού στο Λευκό Οίκο, όλοι πιστέψαμε ότι το παιδί δεν είναι για πολλά. Άλλωστε κι η ίδια του η μάνα δεν θα διαφωνούσε. Αλλά ας παραδεχτούμε ότι δεν τον είχαμε ικανό να φτιάξει μέηλ, όχι να λειτουργεί το predator.

Ένα ερώτημα που τριγυρνάει στο μυαλό μου σχετικά με την υπόθεση είναι αν αυτά που λένε τα πιστεύει κανείς. Ή μάλλον, σε ποια μονάδα μέτρησης της βλακείας πρέπει να αναζητήσουμε το IQ όσων πιστεύουν ότι υπάρχει μια χώρα στην οποία παρακολουθούνται υπουργοί, πολιτικοί, η πρώην κυρία Πατούλη και ο Πρωθυπουργός της δεν ξέρει; Κανείς δεν το πήρε χαμπάρι; Ή μήπως απλά δεν το θεώρησαν σοβαρό και δεν του το είπαν; Και άντε, την Πατούλη μάλλον την παρακολουθούσε ο Ριχάρδος, τον Λαζόπουλο πού τον θυμήθηκαν; Υπάρχει μόνο μια κατηγορία ανθρώπων με χαμηλότερο ΙQ από αυτούς που πιστεύουν την κυβέρνηση: Αυτοί που οδηγούν ηλεκτρικά πατίνια μέσα στην πόλη.

Από την ώρα που παίχτηκε η συνέντευξη, γράφονται και ακούγονται εγκωμιαστικά σχόλια για τον Χατζηνικολάου. Έκανε,  λένε, τις ερωτήσεις που έπρεπε. 42 λεπτά κρατιόταν και ούτε μια ερώτηση για το ποια σούπα προτιμά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ούτε μια ερώτηση αν βλέπει Παπακαλιάτη και αν θεωρεί το Better Call Saul μια από τις καλύτερες έβερ σειρές. Υπέφερε, αλλά τα έβγαλε πέρα. Όμως μισό λεπτό. Αν είχατε απέναντί σας τον Πρωθυπουργό και επικεφαλής -δεν κλίνεται κύριε της ΠΑΕ Ολυμπιακός- της ΕΥΠ, να σας λέει ότι υπάρχουν παρακολουθήσεις αλλά δεν τις κάνει αυτός -άλλωστε δεν έχει και χρόνο γιατί δουλεύει πολύ- δεν θα τον ρωτούσατε αν ανησυχεί που κάποιος παρακολουθεί τους υπουργούς του; Δηλαδή, να καταλάβω, αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια να μας πείσει ότι η εθνική μας ασφάλεια απειλείται από τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να μην πατήσουν καν το πόδι τους στην Ελλάδα, αλλά δεν τρέχει τίποτα που το κινητό του Υπουργού Εξωτερικών το ακούει κάποιος, αλλά δεν ξέρουμε ποιος; Την ώρα που παραγγέλνουμε τις φρεγάτες σαν πίτσες δεν παίζει καμία ανησυχία για την εθνική ασφάλεια; Και γιατί λοιπόν ο έμπειρος Χατζηνικολάου δεν τον ρώτησε τι ενέργειες έκανε για να μάθει; Αν αυτές οι παρακολουθήσεις έγιναν αντιληπτές από την ΕΥΠ που παρακολουθεί «νόμιμα» κάτι χιλιάδες ανθρώπους; Δεν το ήξερε; Ούτε αυτό; Και ο έμπειρος δημοσιογράφος δεν περίμενε τέτοια απάντηση; Ναι, αυτό θα είναι.

Αλλά, να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Μέχρι τώρα η μόνη διαφορά των συνεντεύξεων του πρωθυπουργού με τα διαγγέλματά του ήταν ότι στις πρώτες χρειάζονταν δύο κάμερες. Τώρα έγιναν οι πρώτες ερωτήσεις. Μόλις αποφασίσουν οι Έλληνες ολιγάρχες να τραβήξουν το χαλί εντελώς κάτω από τα πόδια του Κυριάκου, θα αρχίσουν οι δημοσιογράφοι να αντιδρούν όταν τους απαντά καταφανέστατα ψεύδη.

Όμως αυτά όλα θα ξεχαστούν. Σε λίγες μέρες, ένα ακόμα σκάνδαλο θα ξεσπάσει για να ξεχαστεί το επόμενο. Μια ακόμα φθινοπωρινή βροχή θα βαφτιστεί κακοκαιρία. Μια ακόμα δήλωση του Βελόπουλου της Τουρκίας θα παιχτεί στα μίντια με τρόμο, ένας ακόμα ακριβοπληρωμένος δημοσιογράφος θα ντυθεί Κολοκοτρώνης ή Πρέκας για να φωνάξει στον Ερντογάν «έλα να τα πάρεις. Πάμε τώρα σε διαφημιστικό διάλειμμα και όταν επιστρέψουμε θα είναι μαζί μας ο υπουργός Ανάπτυξης να μας πει πώς θα βγάλουμε το χειμώνα με μακαρόνια νο. 6 και χαρτιά υγείας τρίφυλλα».

Αυτό που πρέπει να μας μείνει, είναι ότι δίπλα στη λέξη παρακολουθήσεις έχει μπει κατόπιν επανάληψης η λέξη «νόμιμες». Και γίνεται τέτοια προσπάθεια να αποδεχτούμε σαν κανονικότητα το γεγονός ότι μας παρακολουθεί άγνωστος αριθμός ασφαλιτών και όχι μόνο. Ότι τα δεδομένα μας δεν είναι προσωπικά. Δεν μας ανήκουν. Μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε. Να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό δε χρειάζεται εξήγηση. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα στην οποία μετακινούμενα DNA κράτησαν μια αθώα κοπέλα προφυλακισμένη για μήνες την ίδια ώρα που ακούστηκε σε δικαστήριο ότι ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη μπορεί να σε κάνει να θεωρηθείς τρομοκράτης. Να μην το συνηθίσουμε. Να μην το δεχτούμε. Ακόμα κι αν, όπως φαίνεται, σε λίγο καιρό μαζί με την εταιρία παροχής ίντερνετ θα διαλέγουμε και κάποιο από τα –νόμιμα πάντα- λογισμικά παρακολούθησης. Με το νέο πακέτο, 600 sms, απεριόριστα gigabyte για να σερφάρεις ασταμάτητα και δωρεάν παρακολούθηση από το πιο σύγχρονο λογισμικό, δεν κολλάει, δεν κρασάρει συμβατό και με android και με iphone. Και δώρο ένα ηλεκτρικό πατίνι!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: