Ώστε «το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα»; Ε Άδωνι;

Το επιχείρημα πως η πλειοψηφία στη χώρα μας είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, δεν προκύπτει ούτε καν από τα δικά τους στοιχεία. Στο Αφγανιστάν έχει πόλεμο κύριε Γεωργιάδη και στην Ελλάδα έρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες κύριε Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές που εσείς θεωρείτε έγκυρες.

Η λογική αυθαιρεσία της κυβέρνησης («δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες») βασίζεται φυσικά στην Ευρωπαϊκή πολιτική που επιβάλλει αυτό το διαχωρισμό, καθώς και στο αίολο επιχείρημα «στις χώρες τους δεν γίνεται πόλεμος». Συνεχίζουν μια ακροδεξιά έως φασιστική φρασεολογία, προκειμένου να προωθήσουν μια ακόμα πιο αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική. «Οι πρόσφυγες φεύγουν επειδή διώκονται, οι μετανάστες φεύγουν οικειοθελώς». Αυτή είναι η θεωρία. Έτσι θεωρούν σαν «πρόσφυγες» μόνο τους Σύριους και για όλους τους άλλους, λένε ότι οι χώρες τους είναι «Ασφαλείς χώρες», για επαναπροώθηση.

«ΚΑΘΑΡΕΣ», ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΜΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Άνοιξε το θέμα ο Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας τους Αφγανούς από τους Σύριους και λέγοντας ότι «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν, έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» (στη Βουλή). (Κι άλλους διαχωρίζει, αλλά σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με τους Αφγανούς). Κι έρχεται στη συνέχεια ο Άδωνης που λέει πιο καθαρά: «Το Αφγανιστάν δεν είναι χώρα εμπόλεμη. Κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους», (Real FM).

Ώστε λοιπόν δεν είναι εμπόλεμη χώρα το Αφγανιστάν; Για να δούμε μερικά δεδομένα.

ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΣΕ ΑΦΙΞΕΙΣ.

Τους 8 πρώτους μήνες του 2019, οι Αφγανοί ήταν πρώτοι σε αφίξεις, με 39%. (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR). Κι αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνέχεια, σαν ποσό ανάλογο με τον αριθμό των νεκρών αμάχων σ’ αυτήν τη χώρα. Το Σεπτέμβριο π.χ. του 2019, από όσους έφτασαν στη Λέσβο το 63% ήταν από το Αφγανιστάν (Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου).

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Από τις 6911 αιτήσεις για άσυλο που υποβλήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2019, οι 2283 (33%) είναι από Αφγανούς. Από αυτούς, το 72% αναγνωρίζονται σαν πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Δηλαδή οι υπηρεσίες ασύλου αναγνωρίζουν ότι στο Αφγανιστάν δεν είναι «καλά τα πράγματα» και «δεν είναι ασφαλής χώρα».

Από τον Ιούνιο του 2019, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «Γίνεται πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες»… «Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει τους επαναπατρισμούς μόνο σε εξαιρετικές υποθέσεις» (εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία, ο Ντόμινικ Μπαρτς). Και συνέχισε «Οι Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα που ανατράπηκε από την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2001, όταν επενέβη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της αφγανικής επικράτειας. Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με σκοπό τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ;

«Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας” λέει η Ύπατη  Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Αφού λοιπόν τους Αφγανούς δεν τους θεωρούν “πρόσφυγες” θα πει ότι θεωρούν πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις – συνθήκες εκεί. Δηλαδή ότι στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει “φόβος διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη”. Μάλιστα. Για να δούμε λοιπόν.
(Ας διευκρινίσω πάλι ότι δεν είναι δικός μου ορισμός αυτός, ούτε νομίζω ότι έχει έννοια ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες)

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ BBC: “Η ΠΛΕΟΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Το BBC και το πρόγραμμα ACLED, λένε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι “Η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο”… “Κατά μέσο όρο 74 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν καθημερινά στο Αφγανιστάν” … “Η 18η Αυγούστου, ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα για τους αμάχους, με 112 νεκρούς … “Μόνο στις 27 Αυγούστου, σκοτώθηκαν 162 άνθρωποι” … “Οι θάνατοι τον Αύγουστο του 2019 στο Αφγανιστάν, είναι τρεις φορές υψηλότεροι από τη Συρία ή την Υεμένη”

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GLOBAL PEACE INDEX: “ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.

Τον Ιούνιο του 2019, το Αφγανιστάν ονομάστηκε “το λιγότερο ειρηνικό μέρος στον κόσμο”, αφού κατατάσσεται τελευταίο από τις 163 χώρες που αναφέρονται στο σχετικό κατάλογο. Από έκθεση του Global Peace Index “Measuring Peace in a complex Word 2019”.

ΟΗΕ (UNAMA) ΚΑΙ INTERNATIONAL CRISIS GROUP:
“ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΚΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ”… “ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ”

“8.239 περιστατικά με θύματα αμάχους, 2.563 νεκροί και 5.676 τραυματίες. Το 41% όλων των θανάτων αμάχων είναι γυναίκες και παιδιά”… “κύριες αιτίες είναι οι βομβιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις αυτοκτονίας οι συγκρούσεις στο έδαφος και οι εναέριες επιθέσεις”… “Από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018” … “Αυτή την χρονική στιγμή οι Ταλιμπάν κατέχουν έκταση μεγαλύτερη από την έναρξη της εισβολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2001”.

Μάλιστα ο Guardian λέει ότι η κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ σκοτώνουν περισσότερους αμάχους από τους Ταλιμπάν.

Ενώ αμερικάνικες πηγές υπολογίζουν συνέχεια το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν, που έχει ξεπεράσει πια τα 800 δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟΙ (ΗΠΑ – ΤΑΛΙΜΠΑΝ).

Σας μοιάζουν όλα αυτά σαν ένας πόλεμος που τέλειωσε; Ακόμα κι η wikipedia γράφει “Πόλεμος στο Αφγανιστάν: 2001–σήμερα”.

Αν… “τέλειωσε ο πόλεμος” γιατί τότε:

«Τραμπ: Πολύ καλές οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη”…

«Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ταλιμπάν”…

“Αφγανιστάν: Πολύ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν”…

(Τίτλοι όλοι άρθρων της – πχ – Ναυτεμπορικής Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 2019, ανάμεσα σε πολλούς άλλους για επιθέσεις βομβιστικές, αυτοκτονίας, με φορτηγό, αεροπορικές, βομβαρδισμοί, στρατιωτικές, κατά λάθος… πάντως πάντα επιθέσεις και πάντα πολύνεκρες).

ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Παρόμοια θα μπορούσαμε να γράψουμε και για ανθρώπους που μας έρχονται από άλλες χώρες, όπως Ιράκ, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Ιράν κλπ. Είναι χώρες ασφαλείς; Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες παροχής ασύλου, χαρακτηρίζουν σαν “πρόσφυγες” 9 στους 10 Σομαλούς (88,9%), που και σ’ αυτούς αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης.

Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς τα δεδομένα αυτά, με τη λογική, αντιλαμβάνεται ότι όλη η ιστορία του διαχωρισμού “προσφύγων” και “μεταναστών” είναι μια ανόητη μεθόδευση, μέσα στα πλαίσια της συνολικής αδιέξοδης (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων. Όσο για την πλειοψηφία που είναι δήθεν “μετανάστες” κι όχι “πρόσφυγες”, αυτό δεν προκύπτει «με καμιά παναγία», ούτε καν από τα δικά τους στοιχεία. Στο Αφγανιστάν λοιπόν έχει πόλεμο κύριε Γεωργιάδη και στην Ελλάδα έρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες κύριε Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές που εσείς θεωρείτε έγκυρες.

Κι όσο συνεχίζετε να υπηρετείτε τα Δουβλίνα και τις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο θα χώνεστε πιο βαθιά στο αδιέξοδο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Του φαύλου κύκλου «Επεμβάσεις – πόλεμοι – πρόσφυγες – στρατόπεδα συγκέντρωσης παντού».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: