Καταγγελία: Αμίαντος δίπλα στα παιδιά – Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο/Λύκειο/ΕΠΑΛ Πειραιά (ΦΩΤΟ)

“Η όποια καταδίκη στα δικαστήρια, όποτε κι αν έλθει αυτή, δεν θα έχει εμποδίσει την συνεχή έκθεση των παιδιών στον καρκινογόνο αμίαντο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε η ισχνή μειοψηφία κάποιων γονέων που επιλέγουμε να βλέπουμε την αλήθεια και να μη βαυκαλιζόμαστε ούτε να επηρεαζόμαστε από φιλικά, οικονομικά, κομματικά, δημοτικά και κάθε είδους συμφέροντα.”

Στο κτίριο που στεγάζει τα σχολεία Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο/Λύκειο/ΕΠΑΛ συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τα δύο όμορα στο βασικό κτίριο του σχολείου παλαιά κτίρια που σχηματίζουν το περίγραμμα της αυλής, είναι αποθήκες με αμιαντοσκεπές (2 στρέμματα ΕΛΕΝΙΤ). Σπασμένα, φθαρμένα, που γίνονται σκόνη και τα παιδιά κάνουν μάθημα στα λίγα μέτρα, γυμναστική στην αυλή, ενώ σκόνη αμίαντου πέφτει ακόμη και στις γούρνες των βρυσών.

Η αποκάλυψη έγινε σε γονιό του ΔΣ το φθινόπωρο του 2021. Ο γονιός αυτός είναι μηχανικός με πρόσθετη εξειδίκευση σε επικίνδυνα υλικά και συνέταξε επίσημη έκθεση η οποία παραδόθηκε στα 2 ΔΣ Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και στις Αρχές.

‘Ολο το τετράγωνο, δηλαδή το κτίριο του σχολείου, οι αποθήκες καθώς και άλλο ένα κτίριο που ήταν Ορφανοτροφείο, ανήκει σε ιδιώτη, στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Πειραιώς και Εκάλης και το κτίριο του σχολείου ενοικιάζεται από τον Δήμο Πειραιά. Το Ίδρυμα έδωσε οδηγία στο ανεξάρτητο (ιδιωτικό) εργαστήριο «PLINIOS» να προβεί σε μετρήσεις οι οποίες δεν έδειξαν ίνες αμίαντου πάνω από το όριο. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι οι μετρήσεις έγιναν με απόλυτη νηνεμία και για το ελάχιστο του απαιτούμενου χρόνου για να γίνουν τεστ αυτού του είδους ενώ τα παιδιά βρίσκονται εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες καθημερινά. Επιπροσθέτως, σε συνομιλία κάποιων γονέων που προσπαθούν να φύγει ο αμίαντος με εταιρεία εξειδικευμένη στην αποκομιδή τεράστιων ποσοτήτων αμίαντου που έχει αναλάβει ακόμη και κρατικά συμβόλαια, επισημάνθηκε ότι το να μετρήσεις τον αμίαντο ενώ είναι φθαρμένος είναι παράλογο μια και θεωρείται δεδομένο ότι θα αναταραχθεί. Σημειωτέον, το εργαστήριο δεν πήρε δείγματα από τη σκεπή, το έδαφος, κλπ.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Δεκέμβριος του 2021) διαπίστωσε την ύπαρξη αμιαντοσκεπών αλλά δεν ανέφερε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, ούτε τα τρίμματα και τα θραύσματα ενώ δεν είδε επίσης απορριφθέν ή απόβλητο αμιαντούχο υλικό, καταλήγοντας στο τί αναφέρει γενικά ο νόμος περί αμίαντου, κλπ.

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πειραιά (ΥΔΟΜ), γνωμάτευσε (31/5/22) ότι υπάρχει πρόβλημα και έδωσε διορία 90 ημερών για συγκεκριμένες εργασίες. Η γνωμοδότηση είναι ελλιπής διότι ως «άμεσα μέτρα ασφαλείας» αναφέρεται η απομάκρυνση των αποκολλημένων φύλλων ΕΛΕΝΙΤ (κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα αργότερα απ’ όσους θεωρούν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα).

Σε κάθε ευνομούμενο κράτος, θα θεωρείτο δεδομένο ότι εφόσον δόθηκε διορία και αυτή έληξε, η αρμόδια Υπηρεσία αλλά και οι Σύλλογοι θα είχαν μεριμνήσει προτού ανοίξουν τα σχολεία ώστε να υπάρξει νέα γνωμάτευση ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συνθήκες για να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά είναι πλέον κατάλληλες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο του 2022 να γίνει χωρίς καμία ουσιαστική επιβεβαίωση και εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των καθηγητών.

Το δεύτερο πόρισμα της ΥΔΟΜ κοινοποιήθηκε τελικά στις 26/10/22, δηλαδή 40 περίπου ολόκληρες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με αυτό ο ιδιοκτήτης δεν έβγαλε ποτέ οικοδομική άδεια εργασιών (Σημ. : Από αυτό και μόνο, όλες οι εργασίες που τυχόν έγιναν θεωρούνται παράνομες και αμφιβόλου ποιότητας), ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώθηκε και δόθηκε οδηγία να μηνυθεί ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και για κατεδάφιση των κτιρίων. Μέχρι τώρα, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει υπάρξει καμία περαιτέρω κίνηση από πλευράς Δήμου για την εφαρμογή των όσων αναφέρονται στο πόρισμα.

Οι «επισκευές» του περασμένου καλοκαιριού ήταν απλή αντικατάσταση κάποιων σπασμένων ΕΛΕΝΙΤ με μεταλλικά φύλα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο αμίαντος εξακολουθεί να σπάει και λίγο καιρό μετά εμφανίστηκαν πάλι τρίμματα, θραύσματα και σπασίματα στα ΕΛΕΝΙΤ.

Την 1/3/23 μετέβησαν στο σχολείο ο αντιδήμαρχος Δόμησης Πειραιά κος Αράπης και ο μηχανικός κος Δράτσος. Σε πρόταση μου να δουν τη σκεπή και τα προβλήματα της υπήρξε άρνηση και ο κος Δράτσος δήλωσε ότι τον καλύπτει το πόρισμα του εργαστηρίου «PLINIOS». Στην ουσία δηλαδή, «ακύρωσε» τα πορίσματα και τις αποφάσεις της Υπηρεσίας με την οποία βρίσκονται κάτω απ’ την ίδια στέγη.

Εν κατακλείδι : Άρση του επικίνδυνου των όμορων αυτών κτιρίων δεν υπάρχει. Γνωμοδότηση από την πλέον αρμόδια Αρχή (ΥΠΕΝ) για το περιβαλλοντικό σκέλος των επιπτώσεων του αμίαντου, δεν υπάρχει. Οποιοδήποτε λοιπόν επιχείρημα είτε του Δήμου, είτε του Ιδιοκτήτη είτε οποιουδήποτε άλλου υπέρ της δήθεν εξασφάλισης της υγείας των παιδιών, είναι έωλο.

Στο Σύλλογο του Λυκείου, Γενική Συνέλευση που είθισται να γίνεται άμεσα μόλις γνωστοποιηθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, έγινε έναν ολόκληρο χρόνο μετά, το φθινόπωρο του 2022. Η ενημέρωση των γονέων από το ίδιο ΔΣ δεν υπήρξε έγκαιρη και πλήρης. Κάποιοι γονείς, ενδεχομένως το μεγαλύτερο ποσοστό, να μην έχουν καν στα χέρια τους όλα τα έγγραφα που αφορούν αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση υγείας των παιδιών τους ενώ παράλληλα υπήρξε η τάση υποβάθμισης της σοβαρότητας αλλά και φίμωσης και απαξίωσης των «φωνών» που απαιτούσαν και απαιτούν να φύγει ο αμίαντος. Ενδεικτικό αυτού το «επιχείρημα» που μας απευθύνθηκε : “Aν φοβάστε για την υγεία των παιδιών σας γιατί δεν τα παίρνετε να τα πάτε αλλού?» Το ότι κάποια παιδιά είναι ήδη 5 ολόκληρα χρόνια δίπλα στον αμίαντο παραβλέπεται. Στις τελευταίες εκλογές για νέο ΔΣ δε, κάποιοι διέδιδαν ότι εάν ψηφιστούν όσοι φωνάζουν για τον αμίαντο, το Ζάννειο θα μας διώξει και μετά θα μείνουμε στους πέντε δρόμους. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την εκ νέου ανακάλυψη («εκ νέου»: βλέπε επόμενη παράγραφο) του αμίαντου, η μειοψηφία στο ΔΣ του Λυκείου η οποία αποτελείτο από πρώην καθηγήτρια, τον μηχανικό που συνέταξε την έκθεση για τον αμίαντο και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγο, προσπάθησε να ενημερώσει, να κινήσει και να παρακινήσει αλλά ήταν μειοψηφία.

Η ιστορία με τον αμίαντο όχι μόνο δεν είναι πρόσφατη αλλά είναι και πολύ παλιά, πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Είναι γνωστή σε απόφοιτους και υπήρξαν κινητοποιήσεις παλαιότερων ΔΣ Συλλόγων Γονέων, καθηγητών και μαθητών οι οποίες καθώς φαίνεται απέβησαν άκαρπες. Το 2018, όταν εξέτασε εκ νέου ο Δήμος Πειραιά τη μίσθωση του ακινήτου, υπήρξε επιτροπή που απεφάνθη πως το κτίριο ήταν κατάλληλο αρκεί να πραγματοποιούνταν συγκεκριμένες εργασίες πάνω στον αμίαντο. Μόλις 3 χρόνια μετά, κι ενώ το 2020 υπήρξε η θετική γνωμοδότηση για την καταλληλότητα του κτιρίου, διαπιστώνεται ότι ο αμίαντος είναι σε κακά χάλια όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες. Η δικαιολογία του εργολάβου ήταν «πέφτουν οι μπάλες των παιδιών», κάτι που δεν ευσταθεί διότι είναι αδύνατον ένα υλικό που είναι φτιαγμένο να αντέχει μεγάλες πιέσεις και με δεδομένο ότι συντηρήθηκε, να παρουσιάζει αυτή την εικόνα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που ευσταθεί όμως είναι ότι όντως πέφτουν οι μπάλες και ανεβαίνουν ακόμη και καθηγητές στην ετοιμόρροπη οροφή κι απ’ τη μια διακινδυνεύουν τη ζωή τους, απ’ την άλλη διασπείρουν περαιτέρω τον αμίαντο (και φυσικά ούτε λόγος για μέτρα ασφαλείας, πλύσιμο των αντικειμένων που έχουν πέσει στη στέγη, κλπ).

Σημειώστε ότι ήδη υπάρχουν 2 εισαγγελικές έρευνες και όσον αφορά τη μία έχει ήδη υπάρξει ποινική δίωξη κατά προσώπου του Ιδρύματος.

Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει καταστεί δυνατό να ενεργοποιήσει τους υπεύθυνους να δράσουν ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη για την υγεία των παιδιών λύση, δηλαδή η πλήρης αφαίρεση του αμίαντου , είτε/και κατεδάφιση των κτιρίων αυτών. Δεν έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να εφαρμοστεί έστω και το ελάχιστο δυνατό μέτρο, το γνωστό οικοδομικό «δίχτυ», για το οποίο μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες είχε υποσχεθεί ο Δήμος.

Η όποια καταδίκη στα δικαστήρια, όποτε κι αν έλθει αυτή, δεν θα έχει εμποδίσει την συνεχή έκθεση των παιδιών στον καρκινογόνο αμίαντο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε η ισχνή μειοψηφία κάποιων γονέων που επιλέγουμε να βλέπουμε την αλήθεια και να μη βαυκαλιζόμαστε ούτε να επηρεαζόμαστε από φιλικά, οικονομικά, κομματικά, δημοτικά και κάθε είδους συμφέροντα.

 

ΥΓ : Σημειώστε επίσης ότι σύμφωνα με καταγγελία παλιού απόφοιτου, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα και με τη στατικότητα του κτιρίου μια και 4 δεκαετίες πριν, ζημιές σε κολώνες στον σεισμό του 1981 επισκευάστηκαν με ρητίνη. Είναι η ρητίνη σε καλή κατάσταση 42 χρόνια μετά;

ΥΓ2 : Πλήρης αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία του Πειραιά δεν έχει γίνει εδώ και 20 χρόνια.

Μέρος της σκεπής το 2021, 1 μόλις χρόνο αφότου κρίθηκε κατάλληλη

 

Η σκεπή λίγο καιρό μετά τις «επισκευές»

 

Η υδρορροή που βρίσκεται πάνω από τις βρύσες που πίνουν νερό τα παιδιά. Μετά τις «επισκευές» επίσης

 

Τα παιδιά, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Τα σπασίματα στα ΕΛΕΝΙΤ είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού ακόμη και από αυτή την απόσταση. Σημειώστε δε, ότι ακριβώς από πάνω βρίσκονται παλαιά υαλοστάσια (βλ. επόμενη φωτογραφία) τα οποία μέχρι και τα τέλη του 2022 και παρά τις οδηγίες της ΥΔΟΜ, είχαν ακόμη σπασμένα παράθυρα με κίνδυνο να τα πάρει ο αέρας και να κόψουν το λαιμό κάποιου παιδιού. Ακόμη και τώρα, το ότι αφαιρέθηκαν τα σπασμένα δε σημαίνει ότι έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μια και μιλάμε για παλιά κατασκευή με πρόχειρη επισκευή

 

Η σκεπή απ’ έξω. Φαίνονται τα «ασφαλή» και «επισκευασμένα» υαλοστάσια, και τα παλιά ξύλινα δοκάρια

Επαμεινώνδας Λιβάνης
Κερατσίνι

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: