Η Ανάσταση των Ζώντων

Αυτό το Πάσχα, είναι βαρύ και ασήκωτο, δεν μυρίζει κανέλα και γιασεμί, δεν θυμίζει ανεμελιά και ξεγνοιασιά. Μόνο άγχος και μέτρημα. Μέτρημα και άγχος…Ολοένα και πέφτουμε κι ο μόνος τρόπος να σηκωθούμε είναι έχοντας ο ένας τον άλλον.

Τα δύο χρόνια πανδημίας στέρησαν στους περισσότερους από εμάς την καθιερωμένη συνήθεια να πηγαίνουμε στα πάτρια εδάφη και να γιορτάζουμε μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου το Ελληνικό Πάσχα. Φέτος, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε  σε μια αρκετά ζοφερή και δυστοπική συνθήκη καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της Πάτρας, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, χωρίς να υποχωρεί, χωρίς ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός να είναι διατεθειμένος να προστατέψει με κάθε δυνατό μέσο τον πολίτη αυτής της χώρας (αντιθέτως, επιλέγει ανοιχτή κοινωνία από αρχές Μαΐου εν είδει τουριστικής περιόδου), ο Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σαν τα μανιτάρια ξεπετάγονται οι ρήτρες αναπροσαρμογής, η ενεργειακή φτώχεια και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται ραγδαία ενώ πολλές οικογένειες με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. 

Αυτό το Πάσχα, είναι βαρύ και ασήκωτο, δεν μυρίζει κανέλα και γιασεμί, δεν θυμίζει ανεμελιά και ξεγνοιασιά. Μόνο άγχος και μέτρημα. Μέτρημα και άγχος. Και πάλι κάτι δεν «βγήκε» και πάλι αναμονή για τον επόμενο κουτσουρεμένο μισθό. Ολοένα και πέφτουμε κι ο μόνος τρόπος να σηκωθούμε είναι έχοντας ο ένας τον άλλον. Χέρι χέρι, πλάι πλάι. Μια γροθιά συμπαγής και ενωμένη η οποία θα προσδοκά την Ανάσταση των ζώντων, την Ανάσταση των Λαών και των «Μικρών Αγωνιστών» του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ’ όνομά μας. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας. Πάνω στο χώμα σου είμαστε. Έχουμε πατρίδα. (…)Έπαιξες τη φωτιά. Έπαιξες το Χριστό. Έπαιξες τον Αη-Γιώργη και το Διγενή.(…) Έπαιξες τη φωνή της ελπίδας, εκεί που δεν υπήρχε φωνή. Ἡ πλατεία ήταν έρημη. Η πατρίδα είχε φύγει.(…) Καρδιά των καρδιών! Σκέφτηκες τον ήλιο, και προχώρησες…Ανέβηκες στο πεζοδρόμιο κι έπαιξες τον άνθρωπο!

Καλό Πάσχα με Υγεία, Ελπίδα και διεκδικήσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Άλλωστε, «Ο αληθινός Χριστός περπατάει κι αγωνίζεται και σταυρώνεται κι ανασταίνεται μαζί με τους ανθρώπους». 

 

Εικόνα: Έργο του Γιώργη Βαρλάμου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: