Γιατί χαίρεται ο κόσμος και γελά πατέρα; (Ελλάδα 3.0)

Η Ελλάδα του 3.0 ενδεχομένως να μην αφορά την Άρτα αφού χωρίς παραγωγή, χωρίς υπηρεσίες, χωρίς δομές, χωρίς νοσοκομείο το πιο πιθανό είναι να ’ναι μια πόλη φάντασμα, όπως είναι πάνω κάτω πλέον τα χωριά του νομού αυτή τη στιγμή. Ίσως να μην αφοράν καθόλου καμία πόλη της χώρας…
Γράφουν: Κώστας Πανταζής – Πάνος Χριστοδούλου

Σκέφτηκα Ελλάδα να σ’ αφήσω, να φύγω
Δεν το ‘βαλα κάτω και προσπάθησα κι άλλο
Ν’ ανεβάσω σαν κι εσένα πιο πολύ τον καβάλο

Οι αρχικές φράσεις αντικατοπτρίζουν δύο διαφορετικές στιχουργίες, δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μία η φράση ερώτημα παρμένη από «ποίημα» το οποίο υμνεί την χούντα της εφταετίας και από την άλλη στίχοι από το τραγούδι «Καλημέρα Ελλάδα» των Going through. Το πρώτο βέβαια θα μπορούσε όμως να ’ναι και τίτλος από δελτίο ειδήσεων των συστημικών ΜΜΕ του σήμερα. Ίσως βέβαια και αυτό να είναι άδικο, άγνωστο για ποιον όμως. Εξάλλου ούτε τόσους δρόμους έχει φτιάξει η κυβέρνηση  και με τα παράθυρα ανοιχτά κοιμόμαστε γιατί φοβόμαστε να ανοίξουμε το air condition. Το δεύτερο θα μπορούσε να ’ναι μια κραυγή αγωνίας από πολίτες, όχι μόνο σε πορείες αλλά στη δουλειά και στα καφενεία. Βλέπετε, παραδοσιακά τα αυταρχικά καθεστώτα το ρίχνουν στη χαρά για να πείσουν και το λαό ότι δεν έχει λόγο να στενοχωριέται.

Και σήμερα για να γίνει αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παραμορφωμένη εικόνα για την πραγματικότητα: μια Ελλάδα που θριαμβεύει παντού, ένας πρωθυπουργός που τον καμαρώνει όλη η υφήλιος. Αντίστοιχη εικόνα προσπαθούν να δημιουργήσουν αρκετοί  πολιτευτές, δημοσιογράφοι και κάθε λογής λακέδες, με αρθρογραφία που συμπυκνώνεται στο όλοι ξέρουν τι έκανε το κυβερνών κόμμα  για την κάθε πόλη, για τον κάθε κάτοικο και φτάνουν να αναρωτιούνται γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε την εκάστοτε περιοχή. Το ίδιο αναρωτιόμαστε βέβαια και εμείς αλλά για όλους όσους κυβέρνησαν κατά καιρούς, αφού εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η κάθε πόλη παλεύει μόνη της.

Βέβαια, παρά τα τόσα θετικά που υπονοείται ότι έχει κάνει το κυβερνών κόμμα, μετά τη φράση αυτή δεν ακολουθεί τίποτα. Ενδεχομένως αυτό να είναι και το πραγματικό έργο της κυβέρνησης, αν εστιάσουμε στην περιοχή της Άρτας (αν και πάνω κάτω μάλλον η ίδια πολιτική ακολουθείται παντού:

–Δεν έχει κάνει τίποτα για την αγροτική παραγωγή που έχει οδηγήσει τα μανταρίνια, για παράδειγμα, να πωλούνται 2 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και να αγοράζονται 20 λεπτά από τους παραγωγούς, όπως δεν έχει κάνει τίποτα για τα πορτοκάλια αφού έχουν κλείσει τα εργοστάσια χυμοποιίας και τα παιδιά μας πίνουν φρεσκότατο χυμό παγοκολόνας.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για τις δομές υγείας, τίποτα θετικό τουλάχιστον καθώς κάνει ό,τι μπορεί για να τα αφήσει χωρίς προσωπικό και με τα εκάστοτε μηχανήματα και υποδομές αναξιοποίητες την ίδια στιγμή που γιατροί περιμένουν στη λίστα και ο κόσμος κάνει ουρές στα ιδιωτικά.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για την ανάπλαση και ενίσχυση της περιοχής, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα το Ξενία στην Άρτα που κοντεύει να πέσει και να αντικαταστήσει το γεφύρι στη σφαίρα της μυθοπλασίας, αφού το υπουργείο Πολιτισμού αρνιόταν οποιαδήποτε παραχώρηση προς τον Δήμο ή κάποιον άλλο φορέα – ως φιλετάκι κι αυτό περίμενε καρτερικά τον κατάλληλο άριστο για να  βγάλει το «rib eye» για τα Golden Boys.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για την σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και ούτε πρόκειται μάλλον αφού ο μόνος σχεδιασμός της  Υπουργού είναι πώς να κλείσουν όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Άρτας (aka Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ούτε καν Πανεπιστήμιο Ηπείρου) σε πρώτο χρόνο και γενικότερα όλων των δημοσίων ιδρυμάτων σε δεύτερο.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για τα αντισταθμιστικά έργα από το φράγμα, αφού 40 χρόνια περιμένουμε αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ούτε στο 30% δεν αρδεύονται τα καμποχώρια  της Άρτας από το φράγμα τη στιγμή που πλημμυρίζουν χωριά, η Πόλη , οι «Μάνες» και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνουν άδεια χρήσης νερού. Βλέπετε περιμένει κι αυτό τη σειρά του για το επόμενο Μεγάλο «Σορτάρισμα». Αλλά δεν πειράζει, ας δώσουν στους κατοίκους της Άρτας τα χρήματα που τους αναλογούν όπως γίνεται με τα αιολικά πάρκα, δε θα πούμε ΟΧΙ.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για την ανασυγκρότηση του δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Καλά, εδώ γελάμε πραγματικά αφού με αυτούς τους Υπουργούς που βλέπουμε κατά καιρούς θα κλείσουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που υπάρχουν.

–Δεν έχει κάνει τίποτα για την ομαλή διαβίωση των πολιτών, με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της βενζίνης να κάνουν ακόμα χειρότερη την καθημερινότητα και αστική συγκοινωνία να μην υπάρχει ούτε για δείγμα – για να δείξεις σε ένα παιδάκι πώς είναι το λεωφορείο (τα οποία  τα αποσύρανε για να έρθουν καινούρια φυσικού αερίου, και πάλι τα ξανααποσύρανε  για να έρθουν αυτά με Η2).

Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0. Η Ελλάδα του 3.0 ενδεχομένως να μην αφορά την Άρτα αφού χωρίς παραγωγή, χωρίς υπηρεσίες, χωρίς δομές, χωρίς νοσοκομείο το πιο πιθανό είναι να ’ναι μια πόλη φάντασμα, όπως είναι πάνω κάτω πλέον τα χωριά του νομού αυτή τη στιγμή. Ίσως να μην αφοράν καθόλου καμία πόλη της χώρας αφού οδεύουμε προς το να γίνουμε resort hotel για ξένους τουρίστες. Άρα τελικά ποιος χαίρεται και γελά;

Ίσως μόνο ένα κομμάτι που βρίσκει ευχαρίστηση στην τραπ, στους σεξιστικούς στίχους, στον κάθε «καλλιτέχνη» με φαντεζί ψευδώνυμο, ένα κομμάτι που έχει  γαλουχηθεί στα πάρτι και στη νοοτροπία της ΔΑΠ ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί και να αμφισβητήσει τίποτα. Και ευτυχώς αυτό το κομμάτι όλο και μειώνεται όπως φάνηκε πρόσφατα. Άρα καλό είναι οι τοπικοί αρθρογράφοι να σκέφτονται τι γράφουν, γιατί αντί για ψήφους θα μαζεύουν φάσκελα όπως ο Μαυρογυαλούρος στο «Υπάρχει και φιλότιμο». Βέβαια αυτός είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί όταν αντίκρισε το έργο του δια ζώσης. Αυτή ίσως λοιπόν είναι μια όντως άδικη σύγκριση, γιατί ο Μαυρογυαλούρος είχε ένα υπόστρωμα ηθικής και αξιοπρέπειας, αδιαπραγμάτευτα μπροστά σε μια ετοιμόγεννη γυναίκα κι έναν άρρωστο άνθρωπο, ενώ πλέον περιμένουν με κουταλοπίρουνα για να φάνε τα παιδιά των άλλων οδηγώντας 500.000 Έλληνες στο εξωτερικό για να βρουν όχι μόνο δουλειά, αλλά κυρίως καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ποια δημοκρατία, μου μιλάτε, ποια προγράμματα;
Ποια πανεπιστήμια, ποια Ευρώπη, και ποια γράμματα;
Πού είναι η παιδεία, πού είναι η υγεία σας;
Κύριε υπουργέ, γαμώ τα υπουργεία σας!

 

Κώστας Πανταζής, Ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ

Πάνος Χριστοδούλου, Βιοπαθολόγος/Εργαστηριακός Ιατρός, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, MSc Διατροφής, Τροφίμων και Μικροβιώματος, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης, μέλος τριμελούς επιτροπής γιατρών ΓΝ Άρτας

*Φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου της Αιτωλοακαρνανίας (πηγή: 902.gr)
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: