Ευρωεκλογές μέσα σε… χαλάρωση

Μπροστά στις εκλογές είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος από την ποιότητα και  τα θέματα των αντιπαραθέσεων που γίνονται στα κρατικά   και ιδιωτικά κανάλια και επιμελούνται  εξαίρετοι δημοσιογράφοι (το παιδί μου τους θεωρεί  στημένους, αλλά δεν το δέχομαι)… Ήμουν σοβαρά προβληματισμένος αλλά  το παιδί  μου άσκησε κριτική και  με τρόπο μου επιτέθηκε…

Γράφει ο Ανδρέας Μάζης

Προβληματισμένος φάνηκε στην ομιλία του, στο Συνέδριο του κόμματός του, ο Μητσοτάκης, που  κάλεσε  τους δικούς του να μη χαλαρώσουν μπροστά στις Ευρωεκλογές και  να αναπτύξουν στο λαό τα δεκάδες συγκλονιστικά επιχειρήματα που  δικαιώνουν την δράση της κυβέρνησης και εύκολα  θα βάψουν  όλη τη χώρα …μπλέ! Ήταν  πραγματικά συγκλονιστική  η προσέγγιση, που  συνοδεύονταν από  τις  χαρακτηριστικές παράλληλες και  κάθετες  κινήσεις  των χεριών, που  επικοινωνιακά  με  εντυπωσιάζουν ως  εικόνα, και  έδειχναν την τεράστια  ικανοποίηση του  ομιλούντος για  τις τρομερές επιτυχίες της  κυβέρνησης, ειδικά  όσον αφορά τα  συμφέροντα  των σε δυσχέρεια διαβιούντων  Ελλήνων.

Μπράβο  του, σκέφτηκα, παρά  το  γεγονός ότι  δεν  χάνει  ευκαιρία να ομιλεί  για  την πεποίθησή  του ότι  η δίκαιη κοινωνία απαιτεί ακριβοδίκαιες  …ανισότητες. Αυτό  με χαλάει αλλά  μπροστά  στο τεράστιο υπέρ του λαού  έργο του τον συγχωρώ. Άσε που  το τελευταίο έργο  του  υπουργού της  υγείας, Αδώνιδος, γνωστών λοιπών στοιχείων και  πεποιθήσεων, με  συμφέρει,  καθώς  μας επιτρέπει να δουλεύουμε μέχρι  τα  89 και να βγάζουμε  κάτι παραπάνω, για εξασφάλιση των γηρατειών μας! Θα πληρώνει βέβαια ο λαός, αλλά  θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του  δεν θα έχει  ζήτημα. Στα πλαίσια  της κοινωνικής ανισότητας που  πρεσβεύουν οι υγιώς σκεφτόμενοι, ελάχιστοι  δεν θα μπορούν  να  την βγάλουν. Οι πολλοί  θα έχουν πολλά  και δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν,  που θα έλεγε ο Μπόστ. Τι να κάνουμε; Όλα  τα δάκτυλα ίσια δεν είναι, και όλοι να τρώνε  δίκιο  δεν είναι,  που λέει  ο λαός και  ο  Νεγρεπόντης!

Ο Μητσοτάκης  με ενθουσίασε… Κάλεσε  τους οπαδούς σε  αντεπίθεση! Δεν διευκρίνισε βέβαια το είδος της αντεπίθεσης, αλλά  τόνισε  ότι  πρέπει  να ολοκληρωθούν  οι… μεταρρυθμίσεις!! Δεν ανέλυσε ποιες, αλλά  υπάρχει   θετική εμπειρία από  τις πρότερες, που  έγιναν  τα τελευταία  15  χρόνια.  Ενθυμούμαι, 35  χρόνια  πριν , τον ευρωβουλευτή του τότε συνασπισμού, Παπαγιαννάκη, θεός σχωρέστον,  ο οποίος  ευθαρσώς δήλωνε,  ότι η ενοποίηση  της ΕΟΚ… προχωρά… ταχύτατα! Την ίδια περίοδο  όμως, μερικοί, αμφισβητούντες την  πρόοδο καθόριζαν την  ΕΟΚ ως… Νεκροταφείον Ελεφάντων! Και  οι δύο απέτυχαν στις προβλέψεις  τους. Ιδιαίτερα  μετά  την  κατάκτηση του Μάαστριχτ, έγιναν μεγάλα  βήματα προόδου.

Σήμερα, το 89%  των νόμων που  ψηφίζονται  είναι διαταγές του διευθυντηρίου των Βρυξελών, και αυτό δείχνει την πρόοδο. Επίσης, προέκυψαν  τρία μνημόνια που έσωσαν την χώρα, από  τον όλεθρο, ήρθε το ευρώ, δεν έχει σημασία, που πολλοί δεν έχουν, ας  προσπαθήσουν, και  στήθηκε  το Υπερταμείο (τρομερή επιτυχία, για  100  χρόνια θα εισπράττει!), και προχώρησαν δραματικά οι ιδιωτικοποιήσεις που τόσο  ανάγκη τις έχουν ο λαός και οι  εταιρείες.

Μπροστά στις εκλογές είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος από την ποιότητα και  τα θέματα των αντιπαραθέσεων που γίνονται στα κρατικά   και ιδιωτικά κανάλια και επιμελούνται  εξαίρετοι δημοσιογράφοι (το παιδί μου τους θεωρεί  στημένους, αλλά δεν το δέχομαι). Πρόκειται  για  σοβαρό επίπεδο. Για παράδειγμα, χθες, κάτω  από την λεζάντα: η μάχη  των εκλογών θα γίνει  με φόντο τις γυναικοκτονίες,  τον  σχολικό  εκφοβισμό, τις αλητείες  των νέων, το κράτος  δικαίου, την διαφάνεια, τρείς αντίπαλοι (κλασσικό δείγμα προώθησης  της αγίας τριάδας της συντήρησης, κατά το τέκνον μου), ομιλούσαν  για την γιορτή της δημοκρατίας (ρίγος!), και στα παραπάνω ζητήματα με ωριμότητα καλούσαν τον λαό να τους στηρίξει. Το επίπεδο αντιπαράθεσης υπήρξε υψηλό, όπως και ο τρόπος του συντονιστού, που ήταν  γοητευτικός! Ήμουν σοβαρά προβληματισμένος αλλά  το παιδί  μου άσκησε κριτική και  με τρόπο μου επιτέθηκε.

Πρέπει να καταλάβεις, μου πέταξε, ότι αυτοί είναι υποταγμένοι και στηρίζουν τα συμφέροντα και το Διευθυντήριο. Δεν διαφέρουν στα κύρια, και  παίζουν χαζοχαρούμενοι με τα ελάσσονα. Ψήφισαν 3 μνημόνια, μείωσαν μισθούς, συντάξεις, εξαφάνισαν εργατικά δικαιώματα, μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους και υπηρέτες των αφεντικών, εφάρμοσαν καταστολή σε κάθε αγώνα, διαλύουν την δημόσια παιδεία  και την υγεία, και κάνουν ό,τι ορίζουν οι έχοντες. Και η περίοδος είναι σοβαρή και για έναν ακόμη λόγο. Στην Ευρώπη, πέρα από την εξαθλίωση της πλειοψηφίας, υπάρχουν και εραστές των εξοπλισμών και των πολέμων. 79  χρόνια μετά τη λήξη του 2ου παγκόσμιου πόλεμου και 25 μετά  την επίθεση στην Σερβία, φροντίζουν για την επέκταση  του πολέμου στην ήπειρο, με σθένος και μέθοδο. Επιθυμούν  την διαιώνιση  και  την επέκτασή του. Τα συστημικά κόμματα χαιρετίζουν την σφαγή της Γάζας από τους Ισραηλινούς (που…αμύνονται σφάζοντας), και παίζουν τον τιμωρό  της Ρωσίας, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση της Ουκρανίας.  Μάλιστα, ενώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, αυτοί στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, με ΝΑΤΟϊκή εντολή! Πέρα από  την ανασφάλεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κινδυνεύουμε να πολεμήσουμε  για τα συμφέροντά τους. Κατάλαβες;

Συνεπώς, συνέχισε, μην τους πιστεύεις. Να  δεις καθαρά ποια δύναμη βοηθάει  και κινητοποιεί τον λαό. Ποιος οργανώνει, συμπαραστέκεται  στους εργαζόμενους, στις κινητοποιήσεις  τους, και  παλεύει για  καλή παιδεία, υγεία, μεταφορές, αυξήσεις  στους μισθούς. Ζητήματα που  αφορούν  κατακτήσεις του περασμένου αιώνα , που ακύρωσαν με την πολιτική τους, όλοι  αυτοί  που ζητούν την ψήφο  σου. Πέρα  από τη σημασία της  ψήφου, πρέπει  να καταλάβουμε  ότι χρειάζεται  στήριξη  και δυνάμωμα το κόμμα που  μάχεται  για το δίκιο  των πολλών. Που και μετά τις εκλογές θα είναι κοντά στους αγώνες που θα έρθουν, για να αντιμετωπιστεί  η παραπέρα  επίθεση που  θα υποστεί ο λαός. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που ετοιμάζει  η κυβέρνηση, κατ’ εντολή των Βρυξελλών, θα απαιτήσουν  αγώνες για  να μπλοκαριστούν. Και το ΚΚΕ θα είναι πάλι κοντά  του, και  πρέπει να βγει ενισχυμένο από  αυτή την εκλογική διαδικασία.

Ανδρέας  Μάζης
Γιατρός  Χειρουργός,
μέλος  της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου της Πάτρας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: