Chatpic Wars Episode 1: Η καφροκρατορία επιτίθεται

Εκδικητική πορνογραφία είναι η δημοσίευση υλικού από προσωπικές στιγμές (συνήθως ερωτικού περιεχομένου) κάποιου χωρίς την συγκατάθεση του. Στον πυρήνα της είναι μια πράξη βίας που σκοπός της είναι η άσκηση εξουσίας.

Ξέρω πως έχω να γράψω καιρό, αλλά λίγο η δουλειά στο μεταπτυχιακό, λίγο η εσπευσμένη μετοίκηση μου στην Αθήνα δεν με αφήνουν με αρκετό χρόνο για να γράψω κείμενα αντάξια της ποιότητάς σας ως κοινό μου που σέβομαι και αγαπώ.

Επίσης, δεν σκόπευα να γράψω για αυτό το θέμα. Υπάρχουν άλλα κείμενα στα σκαριά, αλλά τελικά γράφω για αυτό γιατί είναι θέμα μεγάλης σημασίας και επειδή οι εμπλεκόμενοι χρειάζονται άμεσα την στήριξη του κόσμου. Γι’ αυτό διαβάστε ως το τέλος για να δείτε πώς μπορείτε να βοήθησετε.

Τέλος, όσοι διαβάζετε καιρό τα άρθρα μου ξέρετε ότι δεν τα πάω καλά με την αντικειμενικότητα. Και σε αυτό το άρθρο θα είναι λίγο πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα γιατί άμεσα εμπλεκόμενη με την παρακάτω ιστορία είναι μια καλή μου φίλη, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας δώσω μια ολοκληρωμένη περιγραφή του τι συμβαίνει.

Η ιστορία λοιπόν με τα σάιτ εκδικητικής πορνογραφίας δεν είναι κάτι καινούριο. Συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, από την αρχή ίσως του διαδίκτυου, αλλά συνήθως περιοριζόταν σε κάποια κλειστά φόρουμ και ομαδικά τσατ. 

Τον τελευταίο καιρό όμως έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, καθώς εκτός από τα προαναφερθέντα τσατ (που πολλαπλασιάστηκαν με την δημιουργία νέων εφαρμογών επικοινωνίας π.χ. Telegram, Viber), υπάρχουν και σελίδες εντελώς ανοιχτές στο κοινό που δίνουν πλατφόρμα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Άλλα πάμε λίγο από την αρχή. 

Τι είναι η εκδικητική πορνογραφία;

Εκδικητική πορνογραφία είναι η δημοσίευση υλικού από προσωπικές στιγμές (συνήθως ερωτικού περιεχομένου) κάποιου χωρίς την συγκατάθεση του. Που αυτό μπορεί να γίνει είτε από κάποιον που συμμετέχει σε αυτό είτε από τρίτους. Σκοπός φυσικά αυτού που μοιράζεται αυτά τα δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο κτλ) είναι συνήθως να εξευτελίσει ή να εκβιάσει αυτόν που απεικονίζεται και πιθανόν να τονώσει το εγώ του μέσα από αυτή την διαδικασία. Γιατί στον πυρήνα της είναι μια πράξη βίας που σκοπός της είναι η άσκηση εξουσίας.

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα είχαμε πολλά τέτοια περιστατικά, όπως την ιστορία με τα βίντεο της Ιωάννας Τούνη το περασμένο καλοκαίρι και του ράπερ Lamanif την άνοιξη του 2021. Επίσης έγινε το μεγάλο σκάνδαλο με το Chatpic.org τον Δεκέμβρη που μας πέρασε. 

Το Chatpic.org είναι ένα σάιτ όπου χρήστες μπορούν να ανεβάζουν τις φωτογραφίες του από τα ενδιαφέροντά τους και υπάρχει ζωντανό τσατ για να επικοινωνούν με άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έχει επίσης πολλά κανάλια, για να μπορεί να υπάρχει μια τάξη. Γενικά ο έλεγχος για το τι ανεβαίνει είναι μηδαμινός με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλά κανάλια ανά ήπειρο, χώρα, πόλη, ακόμα και περιοχή όπου χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για το ανέβασμα υλικού εκδικητικής πορνογραφίας. 

Το υλικό αυτό είναι από κορίτσια που είτε το μοιράστηκαν εν γνώση τους με κάποιον που εμπιστεύτηκαν ή μπορεί να είναι φωτογραφίες που ανέβασαν σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και βρέθηκε εκεί χωρίς αυτές να έχουν καμία γνώση. Ακόμα πολλές φορές  μαζί με αυτό ανέβαιναν και τα ονόματα, τα προφίλ και λοιπά στοιχεία των κοριτσιών, πάλι χωρίς την άδειά τους. 

Φυσικά το τσάτ είναι το πιο χυδαίο κομμάτι όλου αυτού του ζητήματος. Γιατί πέρα από τον πλήρη εξευτελισμό και γελοιοποίηση των ατόμων που ανεβαίνουν φωτογραφίες τους, χρησιμεύει και σαν πλατφόρμα για παραγγελιές. Δηλαδή βλέπει συχνά κανείς μηνύματα όπως “Έχει κανείς από την τάδε” ή “Μήπως έχουμε Θεσσαλονίκη” ή το ακόμα χειρότερο “Κάποιος από Πάτρα για ανταλλαγή”.

ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΡΕ! ΑΝΤΑΛΑΓΗ!

Ανταλλάζουν φωτογραφίες ανθρώπων που τους εμπιστεύτηκαν τις πιο προσωπικές στιγμές τους, λες και είναι τάπες Πόκεμον ξέρω γω που είχαν παλιά μέσα τα γαριδάκια. 

Και φυσικά πολλές από αυτές τις κοπέλες ήταν ή είναι ακόμα, ανήλικες, γιατί στα τόσα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν εκεί έπρεπε να προστεθεί και μια δόση πορνογραφίας ανηλίκων. 

Το πράγμα βρωμάει από παντού και δυστυχώς ο ποινικός κώδικας δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος. Βγήκαν τον Γενάρη κάποιοι νέοι νόμοι και διατάξεις για την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων, αλλά και πάλι τα παράθυρα είναι πολλά. 

Μετά από την επίμονη προσπάθεια του κόσμου και την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, (γιατί η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ακόμα κυνηγάει τον Παστίτσιο και το Death Note) το σάιτ έσβησε τις περισσότερες φωτογραφίες  και έκλεισε την πρόσβαση του από ελληνικές IP (εννοείται φυσικά ότι από VPN μπαίνεις κανονικά). Και φυσικά κάποιοι γενναίοι κινήθηκαν ακόμα και δικαστικά. Αλλά χρειάζονται και την δική μας βοήθεια.

Πώς; Σας βλέπω να ρωτάτε.

Πρώτον και βασικότερο. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΦΡΟΙ! Ξέρω ότι ακούγεται προφανές, αλλά δεν φαίνεται να είναι. Να είστε άξιοι της εμπιστοσύνης που σας προσφέρουν οι άνθρωποι.

Δεύτερον, να έχετε ένα βλέφαρο στον κοινωνικό σας περίγυρο. Όχι, ο φίλος σας που δείχνει δεξιά και αριστερά φωτογραφίες την πρώην του δεν είναι “κουλ τυπάκι”, είναι μεγάλος κόπανος.

Και τρίτον και πιο άμεσο. Υπογράψτε την αίτηση που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου και μοιραστείτε την με όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε. Πρέπει να δείξουμε στα θύματα ότι δεν είναι μόνα και ότι έχουν την στήριξη μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη που έχουν μπροστά. Η αίτηση που κατατέθηκε στο change.org σχετικά με την εκδικητική πορνογραφία:  https://www.change.org/p/investigation-deletion-ban-of-chatpic-org

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: