Μουντιάλ με γεύση από το μεγάλο Λεβ Γιασίν

Η επίσημη αφίσα του Μουντιάλ που θα γίνει στα γήπεδα της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι έχει μια νοσταλγική νότα από το σοβιετικό παρελθόν και τη “Μαύρη Αράχνη”, το μεγάλο τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν.

Τις προάλλες, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα την επίσημη αφίσα του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, του Μουντιάλ όπως συνηθίσαμε να το λέμε, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουνίου, ως τα μέσα Ιουλίου.

Η αφίσα έχει μια ρετρό αισθητική, που παραπέμπει κάπως σε αφίσες παλιότερων διοργανώσεων -όπως του πρώτου Μουντιάλ στην Ουρουγουάη και του Μουντιάλ του 54′ στην Ελβετία, που τις κοσμούσαν σχέδια με τερματοφύλακες, με απλά και ζεστά χρώματα.

Ασφαλώς υπάρχουν διάφορα στοιχεία που χαλάνε το σύνολο, όπως οι χορηγοί στο κάτω μέρος, και η ονομασία World Cup -ξαφνικά η FIFA αποφάσισε πως δεν της κάνει η ισπανική, αλλά βασικά παγκόσμια, λέξη “Μουντιάλ”. Αυτά όμως δεν αναιρούν τη ρετρό, σχεδόν σοβιετική αισθητική, και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς, με την μπάλα (παλιού τύπου από δέρμα) που μοιάζει σαν υδρόγειος, αλλά και σαν ήλιος ταυτόχρονα, σκορπώντας τις αχτίνες της και το φως της παντού. Καμία σχέση με άλλα σύγχρονα λογότυπα της FIFA, χωρίς έμπνευση, φαντασία και ζεστασιά.

Ο πιο σημαντικός συμβολισμός όμως είναι με τον τερματοφύλακα που απεικονίζεται στο σχέδιο της αφίσας, και με τη μαύρη στολή του και το καπέλο του, παραπέμπει ευθέως στο μεγάλο σοβιετικό τερματοφύλακα, Λεβ Γιασίν, που είχε το προσωνύμιο “μαύρη αράχνη”.

Οι διοργανωτές αποτίουν έτσι φόρο τιμής σε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του σοβιετικού ποδοσφαίρου, το μόνο τερματοφύλακα στην ιστορία, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Χρυσής μπάλας -χώρια οι αναρίθμητες τιμές και διακρίσεις που κέρδισε στην πατρίδα του.

Σε καθαρή μορφή -χωρίς χορηγούς- και στα ρώσικα

Παράλληλα δείχνουν την ανάγκη τους να καταφύγουν στα σοβιετικά σύμβολα κάθε φορά που ψάχνουν τη συνταγή της επιτυχίας για μια διοργάνωση, ένα ιδανικό ή ένα σύμβολο για να εμπνεύσουν τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πχ ότι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι (2014) είχαν παρουσιάσει βασικά -μεταξύ άλλων- μια παραλλαγή του Μίσα (της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, το 1980) σε λευκό χρώμα.

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: