Σε απεργιακό αναβρασμό οι εκπαιδευτικοί στην Πολωνία – Απεργοσπασία από το συνδικάτο “Αλληλεγγύη”

Από τους πιο κακοπληρωμένους στην ΕΕ, οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί ζητούν αύξηση των μισθών και κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία.

Η μεγαλύτερη απεργία εκπαιδευτικών από την εποχή των ανατροπών του 1989 διεξάγεται μετά από μακροχρόνιο σχεδιασμό στην Πολωνία από χθες. Το κάλεσμα εξέδωσαν 200.000 μέλη των συνδικάτων ΖΝΡ και FZZ. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με ανακοινώσεις των τοπικών αρχών. Στη Βαρσοβία απήργησε χθες το 80% των εκπαιδευτικών της πόλης, ενώ στο Γκντασκ 2/3 των σχολείων παρέμειναν κλειστά. Ακόμα και στη νοτιανατολική πόλη Ρζεζόφ, που θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος PiS, εμφανίστηκαν μόλις 2 από τους 53 δασκάλους για μάθημα. Σε κάποιες περιπτώσεις στην απεργία συμμετείχαν νηπιαγωγοί αλλά και σχολικοί επιστάτες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, αντί να απεργήσουν, κάποιοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν μαζικά ασθένεια.

Τα αίτια της απεργίας είναι τόσο οι εκτεταμένες διπλοβάρδιες στα σχολεία, όσο και τα μισθολογικά αιτήματα δασκάλων και καθηγητών. Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών λειτουργών στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, όσο και με άλλα επαγγέλματα στην ίδια τη χώρα. Οι νεοεισερχόμενοι στα σχολεία αμείβονται με περίπου 1800 ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί σε 420 ευρώ περίπου, ενώ ακόμα και μετά από 15 χρόνια εμπειρίες το ποσό δεν ξεπερνά τα 1250 ευρώ μεικτά. Για το λόγο αυτό, ολοένα και λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται για το επάγγελμα, ειδικά στα θετικά μαθήματα. “Ανταγωνιστές μου είναι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες”, δήλωση διευθύντρια γυμνασίου στη Βαρσοβία, σχολιάζοντας τη δυσκολία εξεύρεσης εκπαιδευτικών. Η έλλειψη νέων εκπαιδευτικών αντανακλάται και στον ηλικιακό μέσο όρο τους, που υπερβαίνει πλέον τα 50 χρόνια, ενώ μόλις το 7 % είναι κάτω των 30.

Τα συνδικάτα διεκδικούν αναδρομική αύξηση 15% από το Γενάρη και επιπλέον 15% από τη νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβρη. Η πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Μπέατα Ζύντολο πρότεινε χαμηλότερες αυξήσεις, αλλά και την αύξηση του ωραρίου εργασίας από 18 σε 24 ώρες τη βδομάδα, για να κερδίζουν περισσότερα οι εκπαιδευτικοί. Αυτό βέβαια, πέραν του ότι θα αύξανε τον πραγματικό φόρτο εργασίας, μαζί με την προετοιμασία και τις διορθώσεις στο σπίτι σε περίπου 60 ώρες τη βδομάδα, πιθανόν να σημάνει και απολύσεις.

Μοναδική παραφωνία η στάση της διαβόητης “Αλληλεγγύης”, το γνωστού συνδικάτου που αποτέλεσε καταλύτη της αντεπανάστασης στην Πολωνία και δραστηριοποιείται ως σήμερα, όντας πολύ κοντά στο κυβερνών κόμμα. Η ηγεσία του συνδικάτου όχι μόνο συνυπέγραψε τις κυβερνητικές προτάσεις, αλλά κάλεσσε και τα μέλη της σε ανοιχτή απεργοσπασία. Η επιρροή της “Αλληλεγγύης” μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, ενώ στη βάση της ήδη αρκετοί δάσκαλοι στηρίζουν και συμμετέχουν στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Όσο για τους γονείς, ήδη έχουν αρχίσει να βρίσκουν διάφορους τρόπους για να οργανώσουν τη φύλαξη των παιδιών τους τις μέρες που δε λειτουργούν τα σχολεία, όπως την εκ περιτροπής φροντίδα παιδιών ανά ημέρα.

Η απεργία θεωρητικά έχει κηρυχθεί επ’ αόριστον, ενώ κρίσιμη είναι η αυριανή μέρα, καθώς προβλέπονται οι απολυτήριες εξετάσεις του δημοτικού, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες του γυμνασίου και του λυκείου, αποτελώντας κρίσιμη δοκιμασία για την αντοχή των κινητοποιήσεων.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: