Απίστευτο; Καθόλου!

37 χιλιάδες ευρώ, με απευθείας ανάθεση, στοιχίζει μια απογευματινή προεκλογική φιέστα του Υπουργού Ανάπτυξης!

Από πού να το πιάσει κανείς και πού να το αφήσει;!

Ας προσπαθήσουμε να το δούμε ψύχραιμα το θέμα και με κάποια σειρά.

Με την αριθμό πρωτοκόλλου 34786 (11/4/2023, ΑΔΑ: Ω88Ι46ΜΤΛΡ-9ΑΕ) απευθείας ανάθεση, το Υπουργείο Ανάπτυξης αναθέτει απευθείας στην εταιρεία «INCENTIVE MON.I.K.E» μια απογευματινή προεκλογική φιέστα του Υπουργού Ανάπτυξης.

Το τίμημα; Μόλις 37.187,60 ευρώ!!!!

Το μέρος; Στα προσφάτως (ξανα-)ξεπουλημένα Ναυπηγεία Ελευσίνας!!!!!

Τι θα περιλαμβάνει το μενού;

Μία οθόνη LED έναντι σχεδόν 10.000 ευρώ. Προφανώς, την εκδήλωση θα την παρακολουθήσουν κι από το διάστημα.

Ένα ηχοσύστημα για 4.500 ευρώ και φώτα για 8.500 ευρώ! Ρε μπας και τα αγοράσαμε αυτά; Δεν μπορεί να είναι τιμή ενοικίασης. Μήπως ξέφυγαν τα μηδενικά κατά λάθος;

Μια εξέδρα από ξύλο και αλουμίνιο: 7.500 ευρώ. Θα είναι 3 επιπέδων, 70 τετραγωνικών μέτρων και θα υποδέχεται 60 άτομα! Σπιτικό ολόκληρο.

Οι καρέκλες θα στοιχίζουν περίπου 3.000 ευρώ, ενώ κάτι τράσες-σίδερα και riccing θα φτάσουν τις 4.000 ευρώ.

Σε αυτό μάλλον αναφέρεται ως “ρεκόρ και εξαιρετική επίδοση” η αφίσα της φιέστας!

Έναντι (και) αυτής της πρόκλησης να θυμίσουμε ενδεικτικά τρεις ανακοινώσεις:

Πρώτον, το Δελτίο Τύπου-Καταγγελία των εργαζομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης στις Γενικές Γραμματείες της Βιομηχανίας και του Εμπορίου, που εδρεύουν στο κτήριο της πλατείας Κάνιγγος. Πρόκειται για μια ακόμα καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την επικινδυνότητα για τους επισκέπτες και τους περαστικούς, πέρα από τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι, εδώ και 10 χρόνια “έχουν γραφεί σειρά ανακοινώσεων και ενημερωτικών αναφορικά με τα προβλήματα αυτά, έχουν διατυπωθεί αιτήματα και προτάσεις είτε εγγράφως, είτε σε συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες, είτε σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όλα με στόχο την εξασφάλιση του αυτονόητου, δηλαδή των κατάλληλων συνθηκών εργασίας όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα. Έχουν γίνει καταγγελίες, έχει επιδοθεί εξώδικο, έχουμε ενημερώσει την επιθεώρηση εργασίας σε δύο περιστατικά”.

Αναρωτιέται κανείς πόσα από τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι θα είχαν λυθεί από τη Διεύθυνση Προμηθειών του Υπουργείου που εισηγήθηκε την παραπάνω απόφαση.

Δεύτερον,την μόλις σημερινή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, με τίτλο: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εργασιακή «Κοιλάδα των Τεμπών» που αναφέρει:

Ενώ η Κυβέρνηση κοκορεύεται για την «ανάσταση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ανεβαίνουν καθημερινά έναν εργασιακό Γολγοθά, καθώς η “Ανάπτυξη” έφερε καταστρατήγηση δικαιωμάτων και εργασιακής νομοθεσίας, με τεράστιους κινδύνους για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της δουλειάς αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία η «επανεκκίνηση» έχει πραγματοποιηθεί με σοβαρά προβλήματα και βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν πληρώνονται τον μισθό τους στο σύνολο του, ενώ δεν καταβάλλονται δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις υπερωρίας-νυχτερινής εργασίας-αργιών κτλ.  Επίσης δεν καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα 2023, όπως δεν καταβλήθηκε και το δώρο Χριστουγέννων 2022, με την εργοδοσία να λέει στους εργαζομένους ότι δεν τα δικαιούνται.

Και όλα αυτά, ενώ τα πλοία μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για επισκευαστικές εργασίες, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου είναι στο φουλ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα, καθημερινά – σαββατοκύριακα – νυχτερινά κτλ

Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, την τήρηση των ωραρίων.

Άμεσα να καταβληθούν τα δώρα και όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους από μισθούς, υπερωρίες, νυχτερινά κτλ.

Πόσα από τα αιτήματα των εργαζομένων για Υγεία και Ασφάλεια θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις 11 Απριλίου, αντί για τη γιγαντοοθόνη και την κονσόλα;

Τέλος, την ανακοίνωση της Οργάνωσης Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Ποια είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι εργάτες είναι στην κυριολεξία στον αέρα. Δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους εδώ και χρόνια ούτε κανείς κυβερνητικός παράγοντας ή η εργοδοσία λέει τι θα γίνει με αυτά. Το ναυπηγείο μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη, οι εργασιακές σχέσεις και η συλλογική σύμβαση εργασίας γίνονται παρανάλωμα στο όνομα της “νέας πραγματικότητας”. Δουλειές δεν έχουν μπει στο ναυπηγείο εκτός από μία, πρακτικά δουλεύουν περίπου 30 εργάτες. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το 70% του μισθού τους με λεφτά από το κράτος. Ο νέος εργοδότης πληρώνει μόνο αυτούς που δουλεύουν με 2 ευρώ την ώρα !!! Ενώ χρωστάνε δεδουλευμένα χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο, επίσης Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ, δίνουν τώρα 2000 ευρώ και πανηγυρίζουν λέγοντας πως “επιτέλους οι εργαζόμενοι θα περάσουν γιορτές σαν άνθρωποι μετά από χρόνια”…….

Ποια είναι η εικονική πραγματικότητα, για την οποία διαγκωνίζονται προκλητικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος συνέβαλε περισσότερο να συμβεί, επίσης ορισμένες στημένες δημοσιογραφικές πένες, μαζί με τη θλιβερή πλειοψηφία του σωματείου που έκανε ότι μπορούσε για να χαντακώσει τους εργάτες; Ότι περίπου οι εργαζόμενοι πανηγυρίζουν για την κατάσταση, ότι “αποζημιώνονται στο ακέραιο”, ότι τα ναυπηγεία “ξαναλειτουργούν προς όφελος της χώρας” και ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το πρότυπο για ανάλογους χώρους όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες των Ναυπηγείων να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την κατάσταση. Να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην ανεχθούν να τους δουλεύουν και να τους παρουσιάζουν τη νύχτα σαν μέρα. Να απορρίψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που τους θέλουν να λένε και ευχαριστώ γιατί τους έχουν δεσμεύσει τη ζωή και το μεροκάματο. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ:

  • Για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν αλλά”.
  • Για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με 8ωρο – 5μερο – 40ωρο.
  • Για επαρκή μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.

Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους, μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: