Μαρία Δανασή-Διαμαντάρη: «Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες»

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ξέπλυνε την πολιτική που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Η Μαρία Δανασή-Διαμαντάρη είναι ένας σπάνιος άνθρωπος. Αρκεί να ρωτήσεις τους ανθρώπους στο Δήλεσι, όπου ζει και εργάζεται, και θα καταλάβεις. Θα ακούσεις για τη δράση της στην ΟΓΕ, για την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητα που την χαρακτηρίζει, για την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα πάνω στις οποίες δομεί κάθε σχέση της. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητα από τον λαό στη Δημοτική Ενότητα Δηλεσίου στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, που την έβγαλε πρώτη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που κατέβασε η Λαϊκή Συσπείρωση. Μπροστά της έχει έναν ακόμα αγώνα, αυτόν των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, όπου είναι υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας με το ΚΚΕ. Ας δούμε τι μας είπε για τις επικείμενες εκλογές, για τη δράση της στην ΟΓΕ, καθώς και για τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται διεθνώς.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Βοιωτίας, όπου είσαι υποψήφια, αντιστοιχούν 3 έδρες. Στις εθνικές εκλογές του 2015, τις έδρες κατέλαβαν βουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Πόσο εύκολο είναι να μπορέσει φέτος να πάρει τη μία από τις τρεις έδρες το ΚΚΕ και τι ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;

Πράγματι, το 2015 χάσαμε την τρίτη έδρα για 100 περίπου ψήφους. Κι αυτό συνέβη, επειδή η ακροδεξιά διατηρεί παραδοσιακά κάποιες δυνάμεις στην περιοχή, που συντηρούνται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ελπιδοφόρο, πάντως, είναι πως στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βοιωτία το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του. Για παράδειγμα, στον Δήμο Τανάγρας, όπου ζω και εργάζομαι, διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και πήραμε άλλη μία έδρα.

Συζητάμε καθημερινά με τον κόσμο, προκειμένου να συνειδητοποιήσει πως το μόνο κόμμα που είναι δίπλα στον λαό είναι το ΚΚΕ. Τα προβλήματα, άλλωστε, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά. Από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ζώνη, μέχρι τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία, στις δομές υγείας και στα σχολεία. Η ανεργία αποτελεί, επίσης, μείζον θέμα με το οποίο βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία, γι’ αυτό και καλούμε τον κόσμο να πιστέψει στη δύναμή του και να συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα, αφού τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες. Τον καλούμε να συνειδητοποιήσει πως οι μνημονιακοί νόμοι και η αυστηρή εποπτεία θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών, είτε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Άλλωστε, και οι δύο τονίζουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν πως οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Ήρθε επιτέλους ο καιρός ο κόσμος να συνειδητοποιήσει σε ποια τάξη ανήκει και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, αφού ο ταξικός πόλεμος υπάρχει ακόμα κι αν δεν συνειδητοποιούμε πως παίρνουμε μέρος σε αυτόν.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στις 26 Μαΐου του 2019, ήσουν υποψήφια με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δημοτική Ενότητα Δηλεσίου, όπου ήρθες πρώτη σε σταυρούς. Πώς βιώνεις τη μετάβαση από το τοπικό επίπεδο στο εθνικό;

Στην πράξη δεν υπάρχει καμία μετάβαση. Τα προβλήματα είναι ενιαία και μόνο αν τα αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και να δούμε την επόμενη μέρα. Άλλωστε, και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΚΚΕ προσπαθούσε να αναδείξει τη μεγάλη εικόνα για να μην παγιδευτεί ο κόσμος σε μικροπολιτικά ζητήματα.

Προσωπικά, προέρχομαι από μία οικογένεια που έχω να θυμάμαι μόνο αγώνες. Ο πατέρας μου ήταν εργαζόμενος στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ενεργό μέλος στο σωματείο μετάλλου, και συνεχίζει να είναι ενεργός μέχρι και σήμερα, αφού συμμετέχει στο σωματείο συνταξιούχων. Μαζί με τη μητέρα μου έκανε ό,τι μπορούσε για να μπορώ να διακρίνω τα συμφέροντα της τάξης μου και την πραγματική αιτία πίσω από τα προβλήματα του λαού, που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα.

Ανήκεις στην ομάδα της ΟΓΕ στην Τανάγρα. Μπορείς να μας μεταφέρεις μία εικόνα από τις δράσεις και τις συναντήσεις σας;

Στον Δήμος Τανάγρας, η ομάδα μας λειτουργεί περίπου 8 χρόνια, με σταθερή συμμετοχή σε όλους τους απεργιακούς αγώνες για τις συλλογικές συμβάσεις και τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις και συζητήσεις για να φέρουμε στην επιφάνεια θέματα όπως είναι το δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα και την κοινωνική ασφάλιση. Δείξαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και πραγματοποιήσαμε καμπάνια κατά των ναρκωτικών σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών). Παράλληλα, διοργανώσαμε συζητήσεις σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στα πλαίσια των Νατοϊκών σχεδιασμών. Και σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε το ίδιο – αν όχι περισσότερο – δυναμικά.

Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ μειώθηκε και στην Ευρωβουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος της Δεξιάς. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι λόγοι που συνέβη αυτό;

Η πόλωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι εκβιασμοί είχαν σαν αποτέλεσμα τα αποτελέσματα που είδαμε. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει με τα μέτρα που πήρε μεγάλη απογοήτευση στον κόσμο, να τον κλείσει μέσα στο σπίτι του, να τον πείσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Όταν εφαρμόζεις χειρότερα μέτρα από τη Δεξιά, στο όνομα μάλιστα της αριστεράς και της προόδου, τότε όχι μόνο κάνεις κακό στην αριστερά αλλά θρέφεις και τη δεξιά και την ακροδεξιά. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ξέπλυνε την πολιτική που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Δυστυχώς, οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι συνολικότερα στην Ευρώπη πάρα πολύ αρνητικοί και γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να μπορέσουν να ανατραπούν στο μέλλον. Να μην απογοητευόμαστε, να μη σκύβουμε το κεφάλι και να έχουμε πίστη πως θα τα καταφέρουμε. Ας κάνουμε την αρχή στις εκλογές στις 7 Ιουλίου, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, τη δύναμή μας την επόμενη μέρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: