“Η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης”

Η ηλεκτρονική έκδοση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως στόχο να προσφέρει στον αναγνώστη ένα πιο εμπλουτισμένο ενημερωτικό υλικό της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής σε σχέση με την έντυπη έκδοση «Η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης».

Η ηλεκτρονική έκδοση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως στόχο να προσφέρει στον αναγνώστη ένα πιο εμπλουτισμένο ενημερωτικό υλικό της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής σε σχέση με την έντυπη έκδοση «Η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης».

Σε αυτήν περιλαμβάνεται:

  • Σύντομο χρονικό της δίκης
  • Το πλήρες περιεχόμενο των αγορεύσεων των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως αναπτύχθηκαν στο δικαστήριο, οι οποίες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης έκτασής τους δεν ήταν δυνατό να περιληφθούν αυτούσιες στην έντυπη έκδοση
  • Αναφορά και σχολιασμός στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί

Η συγκεκριμένη δίκη ανέδειξε με αναμφισβήτητο τρόπο δύο αλληλένδετα συμπεράσματα:

  1. Τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της
  2. Τον εγκληματικό χαρακτήρα της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης.

Να θυμίσουμε πως η έντυπη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης» είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής στις 30 Οκτώβρη 2020. Την παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποίησε ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

Ο σχολιασμός της απόφασης του δικαστηρίου

Το 902.gr αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τον σχολιασμό της απόφασης, που φιλοξενείται στο e-book της «Σύγχρονης Εποχής».

– Για την απόφαση και το ύψος των ποινών:

Το δικαστήριο με την απόφαση της 7ης Οκτώβρη 2020 (και αυτές των επόμενων βδομάδων όσον αφορά το ύψος των ποινών κ.ά.) καταδίκασε το σύνολο των κατηγορουμένων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και την πλειοψηφία των υπόλοιπων κατηγορούμενων ναζί εγκληματιών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανταποκρίνεται στην αλήθεια, όπως αναδείχτηκε μέσα από τα αδιάσειστα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, με την καθοριστική συμβολή της Πολιτικής Αγωγής, που τα ανέδειξε και τα εμπλούτισε μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

(…) Οι ποινές που επιβλήθηκαν στην πλειοψηφία των κατηγορούμενων μελών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης είναι επιεικείς και δυσανάλογες της βαρύτητας των εγκλημάτων για τις οποίες καταδικάστηκαν, ενώ, παράλληλα δεν εξαντλήθηκε ούτε το ανώτατο όριο ποινής για την ηγεσία της οργάνωσης. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από την έφεση που άσκησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας κατά των ποινών που επιβλήθηκαν στο σύνολο των καταδικασθέντων της ηγεσίας της οργάνωσης και σε ορισμένα από τα καταδικασθέντα μέλη της.

– Σχετικά με τη μεταβολή του νομικού χαρακτηρισμού της επίθεσης της ΧΑ σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ:

Ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο της απόφασης αποτελεί η επιλεκτική και νομικά εσφαλμένη υποβάθμιση από το δικαστήριο της δολοφονικής επίθεσης κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Η μεταβολή του νομικού χαρακτηρισμού της επίθεσης από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή στα πλημμελήματα της επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης κατά περίπτωση, αφενός, δεν ανταποκρίνεται στο αποδεικτικό υλικό της ίδιας της δικογραφίας και, αφετέρου, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων και ατιμωρησίας των δραστών της (σ.σ. έχουν ήδη παραγραφεί). Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν από τις βασικές που συνέβαλαν στην ανάδειξη του εγκληματικού ναζιστικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, καθώς και στην αποκάλυψη και μέσα στη δικαστική αίθουσα του συστημικού και εργοδοτικού ρόλου της, των διασυνδέσεών της με εφοπλιστές και εργολάβους, καθώς και της συνεργασίας τους για το χτύπημα του ταξικού εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών.

– Το αποτέλεσμα της δίκης επιβεβαίωσε ότι η ΧΑ είναι μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση:

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα της δίκης, με την καταδίκη της ηγεσίας της οργάνωσης και μελών της Χρυσής Αυγής κάτω από το βάρος των αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων, επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο αυτό που εξαρχής διακήρυσσε το ΚΚΕ και αντιλαμβανόταν σημαντικό τμήμα των εργαζομένων και του λαού μας, ότι, δηλαδή, η Χρυσή Αυγή είναι μια γνήσια ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Αποτελεί δικαίωση για τα θύματα της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και των οικογενειών τους και ικανοποίησε το αίσθημα δικαίου της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

– Δεν επιτρέπεται καμιά αυταπάτη και κανένας εφησυχασμός:

(…) Όμως, με τον φασισμό δεν έχουν τελειώσει οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, αφού δεν έχει ανατραπεί το σύστημα που τον γεννάει και τον τρέφει. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται καμιά αυταπάτη και κανένας εφησυχασμός. Η δικαιολογημένη ικανοποίηση και χαρά, η ψυχική ανάταση που ένιωσαν για τη νικηφόρα έκβαση της δίκης, καθώς και τα συμπεράσματα από αυτήν μπορούν και πρέπει να μετουσιωθούν σε πηγή νέας, πιο βαθιάς συνειδητοποίησης και έμπνευσης, σε αγώνες που να στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, δηλαδή τη βάρβαρη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: