Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Φαρσακίδη “Η καινούρια πατρίδα”

Πώς το 9χρονο «Ρωσάκι», που έφτασε οικογενειακώς με το σοβιετικό ποστάλι «Φραντς Μέρινγκ» τον Ιούλη του 1934 στην «καινούργια πατρίδα», στην άγνωστή του μέχρι τότε Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε στον Έλληνα αγωνιστή καλλιτέχνη, στον κομμουνιστή Γιώργο Φαρσακίδη.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Γιώργου Φαρσακίδη «Η καινούργια πατρίδα».

Ο Γιώργος Φαρσακίδης ευτύχησε να έχει δύο πατρίδες. Η πρώτη, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα του χρόνια, είναι η σοβιετική Οδησσός. Αυτά τα χρόνια τα περιέγραψε με χαρακτηριστική γλαφυρότητα στο βιβλίο του «Η πρώτη πατρίδα». Το νέο του βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό: Πώς το 9χρονο «Ρωσάκι», που έφτασε οικογενειακώς με το σοβιετικό ποστάλι «Φραντς Μέρινγκ» τον Ιούλη του 1934 στην «καινούργια πατρίδα», στην άγνωστή του μέχρι τότε Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε στον Ελληνα αγωνιστή καλλιτέχνη, στον κομμουνιστή Γιώργο Φαρσακίδη. Στα σχεδόν δέκα χρόνια που περιγράφονται σε τούτες τις σελίδες, ο Φαρσακίδης διανύει την πορεία από την παιδική ηλικία στην εφηβεία κι από κει στην ταχύτατη, αναγκαστική ενηλικίωση.

Η αξία του βιβλίου δεν βρίσκεται μόνο στο ότι συμπληρώνει ένα κενό στη βιογραφία του Γιώργου Φαρσακίδη. Το κείμενο αυτό είναι πολύτιμο και για όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι γοητευτικές περιγραφές του Φαρσακίδη μάς παρουσιάζουν τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’30. Μέσα από τα παρατηρητικά του μάτια ζωντανεύουν οι γειτονιές της πόλης, οι χαρακτηριστικοί τύποι της, τα μαγαζιά της, οι καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων, οι συζητήσεις τους στα καφενεία, ο αγώνας τους για επιβίωση και για αξιοπρέπεια. Ο συγγραφέας μάς δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε άγνωστες στιγμές από τη ζωή των «ρωσομεριτών» Ελλήνων και των Ρώσων εμιγκρέδων που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, μας υπενθυμίζει τους τραγικά απολεσθέντες Εβραίους φίλους και συμμαθητές του, μας συστήνει τη σχετικά άγνωστη ιταλική παροικία της πόλης.

Συμπερασματικά, η «Θεσσαλονίκη του Γιώργου Φαρσακίδη» μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αντίστοιχα βιβλία μεγάλων λογοτεχνών που έγραψαν για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Ο σύντροφος Γιώργος Φαρσακίδης με ιδιαίτερη συγκίνηση δέχτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τις προηγούμενες μέρες, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος του προσέφερε ένα αντίτυπο από το βιβλίο του.

Ριζοσπάστης

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης. ΑνταρτοΕΠΟΝίτης, δεκαοχτώ χρονών, τραυματίστηκε δύο φορές σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους κι έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα, έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης, στη Μακρόνησο, τον Άι-Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο, συνολικά δεκαεξίμισι χρόνια.

Αυτοδίδακτος, στους τόπους της κράτησής του ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του και αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Μετά από την πτώση της Χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σε εφημερίδες, εκθέτει, τυπώνει και κυκλοφορεί τα έργα του.

Το 1984, το βιβλίο του Πρώτη Πατρίδα παίρνει το πρώτο βραβείο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η εικαστική και η λογοτεχνική του δουλειά γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Κριτικά σχόλια και παρουσίαση του έργου του δημοσιεύονται στην Πράβντα, στην Ισβέστια, στη Σοβιέτσκαγια Κουλτούρα και άλλα έντυπα, ενώ έχει τιμηθεί με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

Από τη Σύγχρονη Εποχή κυκλοφορούν τα έργα του: «Εδώ Πολυτεχνείο. 6 σχέδια – αφίσες», «Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι», «Η πρώτη πατρίδα», «Τόποι εξορίας», «Μακρόνησος».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: