50 χρόνια «Σύγχρονη Εποχή»: Ανάγκη των καιρών – Όπλο του ταξικού αγώνα

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή», στη Θεσσαλονίκη το 1973, ήταν «Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή», η μετάφραση του οποίου είχε γίνει στην εξορία. Από τον τίτλο του βιβλίου πήρε το όνομά του το Εκδοτικό του ΚΚΕ.

Η εκδοτική δραστηριότητα της «Σύγχρονης Εποχής» συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Ήταν το 1972 όταν η ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας για το Κόμμα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967, προχώρησε με Απόφασή της στην ίδρυση του Εκδοτικού του Κόμματος. Η «Σύγχρονη Εποχή» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα συνεχίζει να εξυπηρετεί το θεωρητικό μέρος του ταξικού αγώνα, διαδίδοντας την κομμουνιστική ιδεολογία και δημοσιεύοντας στην ελληνική γλώσσα έργα των θεμελιωτών της. Μέσα από τα βιβλία της αναδείχτηκαν οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση και στις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, επεξεργασίες του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, αναλύσεις του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το καπιταλιστικό σύστημα και τα εκάστοτε επίκαιρα ζητήματα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή», στη Θεσσαλονίκη το 1973, ήταν «Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή», η μετάφραση του οποίου είχε γίνει στην εξορία. Από τον τίτλο του βιβλίου πήρε το όνομά του το Εκδοτικό. Έτσι, ξεκίνησε μια πορεία και μια διαδρομή, μέσα από την οποία η εργατική τάξη της Ελλάδας απέκτησε πρόσβαση στο πραγματικά ριζοσπαστικό και προοδευτικό βιβλίο.

Σήμερα πλέον, οι απαιτήσεις των καιρών καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των Εκδόσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος ώστε να παρεμβαίνουν στο εκδοτικό γίγνεσθαι με βιβλία που καλύπτουν τα σύγχρονα ζητήματα που προκύπτουν από την κοινωνική και την ιδεολογική διαπάλη, προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση των εργαζόμενων, των προοδευτικών επιστημόνων, της νεολαίας. Η αντιπαράθεση, άλλωστε, με την αστική ιδεολογία και τις μικροαστικές εκδηλώσεις της στο εργατικό-λαϊκό κίνημα είναι παρούσα με αμείωτη ένταση σε όλη την 50χρονη πορεία της  «Σύγχρονης Εποχής».

Η χειραφέτηση της εργατικής τάξης  από την αστική ιδεολογία δεν είναι έργο «μονόπρακτο», ούτε αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης διαδικασίας. Σχετίζεται άμεσα με τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στις γραμμές της. Γι’ αυτό και η εκδοτική δραστηριότητα της «Σύγχρονης Εποχής» επιδιώκει να προσφέρει εκείνα τα ερεθίσματα, τους προβληματισμούς, τις γνώσεις που θα συμβάλλουν στην απόκτηση της ικανότητας ερμηνείας της πραγματικότητας, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για αλλαγή της κοινωνίας, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: