Τόσα δίνω, πόσα θες; – «Ως δάνειο» ζητάει από τους Βρετανούς τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κ. Μητσοτάκης

Σα να πρόκειται για κάποιο από τα δάνεια που ζητάει από τις «αγορές»…

Σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόταση στον Βρετανό ομόλογό του να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του Εικοσιένα. Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει τα Γλυπτά «ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και ως αντάλλαγμα  προσφέρει στον Μπόρις Τζόνσον την αποστολή σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αγγλία, ώστε να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντί να απαιτήσει ως όφειλε από τους Βρετανούς την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών στον τόπο τους, τα ζητάει με τη μορφή του «δανεισμού», σα να πρόκειται για κάποιο δάνειο που ζητάει από τις  «αγορές»…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρωτοτυπεί. Ανάλογη πρόταση είχε απευθύνει στην βρετανική κυβέρνηση το 2001, από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που «καιγόταν» για να εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας υπουργός τα αντάλλασσε όπως όπως, προσφέροντας σημαντικές αρχαιότητες στους Βρετανούς μέσω ενός «μακροχρόνιου δανεισμού» και στη συνέχεια δήλωνε φουσκωμένος από εθνική υπερηφάνεια: «Ας έρθουν τα μάρμαρα ακόμη και με τη μορφή ενός μακροχρόνιου δανεισμού. Σημασία έχει να είναι στην Αθήνα, στην Ελλάδα».

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί για «εθνικό στόχο», όπως διακηρύσσουν, αντιμετωπίζουν το ζήτημα της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Συμπληρωματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού όπως «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια» επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι και μόνο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: