Θέατρο τη Δευτέρα: «Τα αλαλούμια» των Σταμάτη Φασουλή, Άννας Παναγιωτοπούλου και Λάκη Λαζόπουλου

Επιθεώρηση που έστησε ο θίασος «Ελεύθερη Σκηνή» για την ΕΡΤ και περιλαμβάνει μια συρραφή των σημαντικότερων νούμερων του θεατρικής αυτής ομάδας, αποσπάσματα από τις κλασικές επιθεωρήσεις «Αλλαγή κι απάνω τούρλα..» στο θέατρο Βέμπο (1982), «Της Ελλάδας το κάγκελο» στο θέατρο Σμαρούλα (1981), καθώς και δύο κείμενα γραμμένα ειδικά γι’ αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα

“«ΤΑ ΑΛΑΛΟΥΜΙΑ» από την Ελεύθερη Σκηνή, προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» στις 27 Δεκεμβρίου 1982.

Πρόκειται για επιθεώρηση που έστησε ο θίασος «Ελεύθερη Σκηνή» για την ΕΡΤ και περιλαμβάνει μια συρραφή των σημαντικότερων νούμερων του θεατρικής αυτής ομάδας, αποσπάσματα από τις κλασικές επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής», «Αλλαγή κι απάνω τούρλα..» στο θέατρο Βέμπο (1982), «Της Ελλάδας το κάγκελο» στο θέατρο Σμαρούλα (1981), καθώς και δύο κείμενα γραμμένα ειδικά γι’ αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Περιέχονται επίσης σκετς κινηματογραφημένα σε εξωτερικούς χώρους. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δάφνη Τζαφέρη ενώ η θεατρική σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Φασουλή. Η συγγραφή των κειμένων έγινε από τους Σταμάτη Φασουλή, Άννα Παναγιωτοπούλου και Λάκη Λαζόπουλο. Η μουσική σύνθεση είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη και οι χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δαμιανού Ζαρίφη.  Παίζουν οι ηθοποιοί της Ελεύθερης Σκηνής: Λόϋσκα Αβαγιανού, Αριέττα Μουτούση, Λάκης Λαζόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίμης Χρυσομάλλης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Κέντρος, Μίνα Αδαμάκη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Νατάσα Τσακαρισιάνου και Δημήτρης Πιατάς.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Τα αλαλούμια» των Σταμάτη Φασουλή, Άννας Παναγιωτοπούλου και Λάκη Λαζόπουλου

Μίμης Χρυσομάλλης και Σταμάτης Φασουλής στην επιθεώρηση «Τα αλαλούμια» των Σταμάτη Φασουλή, Άννας Παναγιωτοπούλου και Λάκη Λαζόπουλου

Ο Λάκης ο Βουλκανιζατέρ του Μίμη Χρυσομάλλη και η εγγονή της Μαρίας Πενταγιώτισσας που ενσαρκώνει η Άννα Παναγιωτοπούλου είναι δύο μόνο από τους ρόλους που περιλαμβάνονται στην τηλεοπτική επιθεώρηση, τα σκετς της οποίας αναφέρονταν στην τότε ελληνική πραγματικότητα, θίγοντας ευαίσθητα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ελεύθερη Σκηνή ταυτίστηκε με μια νέα προσέγγιση της θεατρικής πράξης και επηρέασε το θεατρικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια. Η αξία και η προσφορά του Ελεύθερου Θεάτρου υπήρξε σημαντική  για τη θεατρική διαδικασία την οποία ανανέωσε με μορφές άμεσης επικοινωνίας με το κοινό της. Η παράσταση «Αλλαγή και πάνω τούρλα…» ήταν η πρώτη αντιπολιτευτική επιθεώρηση αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, εγκαινιάζοντας το είδος της επιθεώρησης που τολμά ανοιχτή κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.” (Πηγή: ΕΡΤ)

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: