Θέατρο τη Δευτέρα: «Ντα» του Χιου Λέοναρντ

Μάνος Κατράκης: «Πολλά στοιχεία που μεταχειρίζομαι στην ερμηνεία του ρόλου ανήκουν στη μάνα μου…» – Το «Ντα» πρωτοπαρουσίασε το 1979 στην Ελλάδα ο μεγάλος μας ηθοποιός, «σημαδεύοντάς» το με την ερμηνεία του. Ήταν το τελευταίο έργο που ανέβασε για τρεις συνεχόμενες χρονιές, δίνοντας ρεσιτάλ σπάνιας υποκριτικής τέχνης…

«Όποιος θέλει, κόντρα στη διάχυτη βία, σκληρότητα, σήψη, χυδαιότητα της σύγχρονης κοινωνίας, να διατηρήσει την ανθρωπιά του και να γλυκάνει την ψυχή του, ας δει το έργο του Χιου Λέοναρντ «Ντα», του οποίου υπέροχος πρώτος διδάξας υπήρξε ο Μάνος Κατράκης. Πρόκειται για έργο πραγματικά λαϊκό, που αντανακλά την, πολύ συγγενική με του δικού μας, βαθιά ανθρωπιστική ψυχολογία και παράδοση του πολυβασανισμένου, αγωνιστή ιρλανδικού λαού. Αυτοβιογραφικό έργο της ευγνώμονης μνήμης του συγγραφέα για «ταπεινούς», φτωχούς, μεγαλόκαρδους, άτεκνους θετούς γονείς του, αλλά και της συγκινητικής «αυτοκριτικής» του, επειδή για να σπουδάσει και να γίνει συγγραφέας – με τη δική τους βοήθεια, από το υστέρημά τους – έφυγε μακριά τους, στη μισητή για τον πατέρα του, κατακτήτρια Αγγλία, δεν τους στάθηκε στα γηρατειά και στο τέλος τους. Ο συγγραφέας με αυτό το έργο, κυρίως φιλοτεχνώντας το «πορτρέτο» του θετού πατέρα του (Ντα), «προσκυνά» και «υμνεί» τον τίμιο, αγνό, εργατικό, καλοσυνάτο, πατριώτη, θυμόσοφο και ουμανιστή λαϊκό άνθρωπο της πατρίδας του…», σημείωνε ανάμεσα σε άλλα σε κριτική της στο Ριζοσπάστη, η αξέχαστη Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη).

Το «Ντα» πρωτοπαρουσίασε το 1979 στη χώρα μας ο Μάνος Κατράκης και το «σημάδεψε» με την ερμηνεία του. Ήταν το τελευταίο έργο που ανέβασε ο μεγάλος μας ηθοποιός και παίχτηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρό του, με τον ίδιο να δίνει ρεσιτάλ σπάνιας υποκριτικής τέχνης.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ντα» του Χιου Λέοναρντ - Μάνος Κατράκης

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ντα» του Χιου Λέοναρντ – Μάνος Κατράκης

Το έργο μετέφρασε ο Παύλος Μάτεσις, η σκηνοθεσία ήταν του Τάκη Μουζενίδη και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Φάνης Χηνάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Χρήστος Καλαβρούζος, Άννα Μακράκη, Αγγέλικα Καπελλαρή, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Πόπη Κοντού.

Δυστυχώς δεν διασώζεται στο διαδίκτυο ολόκληρη η παράσταση. Στο ακόλουθο βίντεο παρακολουθούμε απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Παρασκήνιο» όπου ο Μάνος Κατράκης μιλάει για το «Ντα», παρουσιάζει τους ηθοποιούς της παράστασης, ενώ προβάλλονται και πλάνα από την παράσταση. Επιπλέον ο μεγάλος μας ηθοποιός μιλάει για τη ζωή του και περιγράφει σκηνές που έζησε με την οικογένειά του στην Κρήτη, που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του, αλλά και τον βοήθησαν στην προσέγγιση ενός πολύ δύσκολου ρόλου. «Πρέπει να ομολογήσω πως βρήκα πολλές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του ρόλου, Χρειάστηκε να επιστρατεύσω όλη μου την πείρα, όλα μου τα βιώματα και, κυριότερα, του κοντινού μου περίγυρου. Πολλά στοιχεία που μεταχειρίζομαι στην ερμηνεία του ρόλου ανήκουν στη μάνα μου…» λέει ανάμεσα σε άλλα ο Μάνος Κατράκης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: