Θέατρο τη Δευτέρα: «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι

Το δράμα του «Η ανταπόκριση» γράφτηκε το 1952. Πρόκειται για έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νομικός, ποιητής, πεζογράφος και δραματουργός, ο Ούγκο Μπέττι (1892–1953) θεωρείται ο σημαντικότερος μετά τον Πιραντέλλο Ιταλός δραματουργός του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Συγγραφέας των αντιφασιστικών έργων «Ανάκριση», «Μάχη ως την αυγή», «Αθώα ειρήνη», «Έγκλημα στο κατσικονήσι».

Το δράμα του «Η ανταπόκριση» γράφτηκε το 1952. Πρόκειται για έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η παράσταση προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ, στα πλαίσια της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι

Ο Νίκος Κούρκουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο έργο «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μίνωα Βολανάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Βασιλάκου, Ελένη Κούρκουλα, Νίκος Κούρκουλος, Ανδρέας Λάζαρης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: