Θέατρο τη Δευτέρα: «Ένας ήρως με παντούφλες» των Αλ. Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου

Ο στρατηγός Δεκαβάλας (εδώ ο αξεπέραστος Θύμιος Καρακατσάνης), θεωρώντας ότι το κράτος αναγνώρισε την προσφορά του, είναι έτοιμος να πιστέψει τα πάντα, μέχρι που θα αντιληφθεί ότι πίσω από την κατασκευή της προτομής του κρύβονταν μίζες και συμφέροντα και… θα επαναπροσγειωθεί στην πραγματικότητα…

Σήμερα η στήλη θα πρωτοτυπήσει και δεν θα προβάλλει θεατρική παράσταση βιντεοσκοπημένη αλλά ηχογραφημένη. Πρόκειται για την πασίγνωστη, και στα σημερινά παιδιά από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της, κωμωδία «Ένας ήρως με παντούφλες», του σπουδαίου συγγραφικού διδύμου των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, με τον μοναδικό Βασίλη Λογοθετίδη στο ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλα.

Ένας συγγενής ενός συνταξιούχου στρατηγού και ένας κρατικός υπάλληλος εκμεταλλεύονται την αφέλεια και την αγνή ιδεολογία του πρώτου για να αρπάξουν χρήμα από τον κρατικό κορβανά, οργανώνοντας την κατασκευή της προτομής του. Ο στρατηγός Δεκαβάλας (εδώ το ρόλο ερμηνεύει ο αξεπέραστος Θύμιος Καρακατσάνης), θεωρώντας ότι το κράτος αναγνώρισε την προσφορά του, είναι έτοιμος να πιστέψει τα πάντα, μέχρι που θα αντιληφθεί ότι πίσω από την κατασκευή της προτομής του κρύβονταν μίζες και συμφέροντα και… θα επαναπροσγειωθεί στην πραγματικότητα…

Ο Θύμιος Καρακατσάνης – “στρατηγός Δεκαβάλας”, στο εξώφυλλο του προγράμματος της παράστασης «Ένας ήρως με παντούφλες», από τη Νέα Ελληνική σκηνή του Θύμιου Καρακατσάνη, τη θεατρική περίοδο 1980-81 (Πηγή πρωτότυπης εικόνας: Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ)

Όπως σημειώνει η Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη) στο Ριζοσπάστη: «Το κωμωδιογραφικό δίδυμο με αυτό το έργο είπε, με ανάλαφρο τρόπο, αλλά και χωρίς αίσιο τέλος, μερικές πικρές αλήθειες για τη μεταπολεμική Ελλάδα. Για την Ελλάδα που δεν έτρωγε μόνο τα καλύτερα παιδιά της, τα υποψιασμένα και αντιστεκόμενα στο καθεστώς της καταπίεσης, της πολιτικής και ηθικής φαυλότητας και της οικονομικής ρεμούλας. Έτρωγε και τα ανυποψίαστα, αφελή και αμέτοχα στα βρώμικα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια της άκαπνης άρχουσας τάξης, παιδιά της. Κι ας είχαν υπηρετήσει την πατρίδα, έτοιμα για κάθε θυσία προς χάρη της και χωρίς ανταλλάγματα, όπως ο ήρωας της κωμωδίας αυτής. Ο απόστρατος στρατηγός Δεκαβάλας, όχι μόνο ψευτοζεί με σύνταξη πείνας, αλλά και γίνεται, ο ίδιος και η μοναχοκόρη του, παίγνιο για τον πλουτισμό δυο «τρωκτικών» της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης»…

Η ραδιοφωνική ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» της ΕΡΤ. Πρωταγωνιστεί, στο ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλα, ο Θύμιος Καρακατσάνης. Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί: Χρυσούλα Διαβάτη, Αλέκος Ζαρταλούδης, Νίκος Κικίλιας, Λίλα Καφαντάρη, Βασίλης Μαυρομάτης, Ηλίας Λογοθέτης, Μάκης Ρευματάς, Ντίνα Βρεττού, Παντελής Κοκκώσης, Χρήστος Παναγιωτέλης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Κική Σταυροπούλου.Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος. Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ. Ρύθμιση ήχου: Δημήτρης Πουλόπουλος. Μοντάζ: Μίνως Μαμαγκάκης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: