Προσφορά για τους φίλους της ΚΑΤΙΟΥΣΑ: H συγκλονιστική παράσταση Lebensraum απόψε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων

Προλαβαίνετε ακόμη να κλείσετε μια θέση για το συγκλονιστικό Lebensraum, απόψε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Πριν από μερικές βδομάδες, η Κατιούσα συνδιοργάνωνε μια θεατρική βραδιά για την παράσταση Lebensraum, με τη θεατρική ομάδα “Εκτός Σχεδίου”. Τότε είχαμε την εντύπωση πως θα ήταν η τελευταία και λέγαμε πως δεν αποχαιρετούμε την ομάδα, αλλά ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες δουλειές της, με βάση το τόσο θετικό δείγμα γραφής. Και στενοχωριόμασταν ειλικρινά για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την δουν, για όσους δεν έμαθαν ή δεν άκουσαν εγκαίρως για την παράσταση.

Ευτυχώς όμως δεν ήταν αυτός τελικά “ο τελευταίος χορός”. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, που κάνει εκπληκτική δουλειά και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτήν, πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με τη θεατρική ομάδα “Εκτός Σχεδίου”, και ανεβάζει την παράσταση στον όμορφο και ζεστό χώρο που φιλοξενεί τις δραστηριότητές του, στη Λάκωνος 9, κοντά στη στάση του Μετρό Πανόρμου, σήμερα Πέμπτη. Έχετε λοιπόν μια ευκαιρία, όσοι δεν την είδατε να την απολαύσετε.

Ελπίζουμε -αν δε γνωρίζουμε- πως η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς -και όχι μόνο- θα είναι μαζική και θα γεμίσει το χώρο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Κι αυτό καθιστά πιο σημαντική την κίνηση του Συλλόγου που προσφέρει στην Κατιούσα και τους αναγνώστες της 30 θέσεις!

Όσοι λοιπόν θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο “Lebensraum”, σε μία και μοναδική παράσταση, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Λάκωνος 9), απόψε στις 8.30 μ.μ. δεν έχουν παρά να στείλουν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κατιούσα, με ονοματεπώνυμο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως θα παραβρεθούν και να τους κρατηθεί η θέση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία,  ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα “στραβώνουν” και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Μία παράσταση-πείραμα… που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και τη μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα. Ο «Ζωτικός Χώρος» (Lebensraum) αναφέρεται  στο χιτλερικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο ένας λαός «δικαιούται» να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές, οικονομικές του ανάγκες. Ο συγγραφέας, μεταθέτει αυτόν τον Ζωτικό Χώρο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η «προσάρτησή» του από ακατονόμαστες εξουσίες γίνεται με μέσο τον φόβο.

Το LEBENSRAUM (ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ) του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Σήφη Πολυζωίδη, ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο Βερολίνο (μεταφρασμένο στα γερμανικά – σε σκηνοθεσία της Έλ. Σωκράτους) και ταξίδεψε σε τρεις χώρες και πολλές πόλεις, δημιουργώντας κυριολεκτικά το αδιαχώρητο όπου κι αν παίχτηκε.

Το Lebensraum είναι μια παράσταση για το φασισμό που δεν πρέπει να χάσετε. Πολύ πιο μεστή και καλοστημένη από πολλές διαφημισμένες δουλειές από “επαγγελματίες” του είδους, που κοιτάνε την αρπαχτή, τις εντυπώσεις και δεν τους απασχολεί το περιεχόμενο και τα νοήματα. Και αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ το χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, ερχόμενοι σε επαφή με την πλούσια δράση του και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο το συγγραφέα, Θανάση Τριαρίδη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: