«Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής» στην GNO TV

Το πρωτότυπο έργο μουσικού θεάτρου “Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής” της Καλλιόπης Τσουπάκη, έρχεται στις οθόνες μέσω της GNO TV. Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Διαθέσιμη με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Το πρωτότυπο έργο μουσικού θεάτρου Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής της Καλλιόπης Τσουπάκη που εγκαινίασε την τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ έρχεται στις οθόνες σας μέσω της GNO TV από τις 9 Απριλίου έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Θέμελης Γλυνάτσης, ένας από τους πιο δημιουργικούς και ανήσυχους σκηνοθέτες της γενιάς του. Η παράσταση ξεδιπλώνει ένα μυστηριακό τοπίο μεταξύ του θανάτου και της ανείπωτης επιθυμίας, όπου η μουσική, η κίνηση και το βίντεο πλάθουν έντονες εικόνες και σκιαγραφούν τη «βουβή» αυτή ιστορία αγάπης με φόντο το ιστορικό τραύμα της δολοφονίας του Καποδίστρια. Ο Θέμελης Γλυνάτσης σημειώνει: «Στο έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη, ο Καποδίστριας, μια φιγούρα-ορόσημο για τη νεότερη ελληνική ιστορία, απεκδύεται την ιστορικότητά του, και εμφανίζεται επί σκηνής ως φιγούρα-φάντασμα που επιστρέφει εμμονικά στα αποσπάσματα από τις ερωτικές του επιστολές προς τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, χωρίς σκοπό, χωρίς κορυφώσεις, χωρίς επιλύσεις. Η σκηνοθεσία δεν καταπιάνεται ούτε με τον ιστορικό Καποδίστρια, ούτε με τον “άνθρωπο” Καποδίστρια, αλλά με μια ομιχλώδη αναπαράσταση που αναδύεται μέσα από μια αίσθηση βαθιάς έλλειψης, μοναξιάς, και από την απουσία της ερωτικής πραγμάτωσης. Η σκηνοθεσία, συνεπώς, δεν μπαίνει στον πειρασμό να αναπαραστήσει τα ιστορικά πρόσωπα, ούτε τα συγκεκριμένα συναισθήματα των δυο αυτών προσώπων, αλλά τις αδιόρατες δονήσεις μιας ερωτικής μη-ιστορίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε έναν μεταθανάτιο τόπο, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, όπου ο νεκρός κυβερνήτης δεν αναβιώνει το ιστορικό τραύμα, αλλά επινοεί φαντασιακές σκηνές, αναπολεί, και θρηνεί για μια ερωτική συνεύρεση που εντέλει δεν συνέβη». 

Το επταμελές μουσικό σύνολο διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, αρχιμουσικός με βαθιά γνώση του σύγχρονου ρεπερτορίου. 

Τον απαιτητικό ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια ερμηνεύει ο ταλαντούχος μπασοβαρύτονος Τίμος Σιρλαντζής, ο οποίος διαγράφει μια εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό με σημαντικές εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά θέατρα. Μαζί του, η ηθοποιός και χορεύτρια Μαριλένα Γερμανού εμφανίζεται ως φαντασιακή φιγούρα της Ρωξάνδρας, έτερος πόλος αυτής της σιωπηλής ιστορίας αγάπης.

Σύνοψη

Το έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής είναι εμπνευσμένο από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια (πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, 1828-1831) και της Ελληνίδας Ρωξάνδρας Στούρτζα, πρώτης κυρίας επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Το έργο βασίζεται σε αποσπάσματα της αλληλογραφίας τους και επιχειρεί να «αφηγηθεί» μουσικά τη μυστική, εσωτερική ζωή του κυβερνήτη, τις δυσκολίες, τη μοναξιά και τη μελαγχολία του εν μέσω της συνεχούς δράσης του ως Υπουργού Εξωτερικών του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Το μυστικό ειδύλλιο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του Καποδίστρια στη Ρωσία (1809-1811) και εξελίσσεται μέσω της αλληλογραφίας τους τα επόμενα δύσκολα χρόνια, στην πιο ταραγμένη εποχή της Ευρώπης: στον απόηχο των Ναπολεοντείων πολέμων και του Συνεδρίου της Βιέννης (1815), όπου ο Καποδίστριας, αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο καγκελάριο της Αυστρίας, εχθρό κάθε απελευθερωτικού κινήματος, πρίγκιπα Μέττερνιχ, αναλαμβάνει να ενοποιήσει την κατακερματισμένη Ελβετία και να της δώσει σύνταγμα. Παράλληλα επιτυγχάνει να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση και ο διαμελισμός της ηττημένης Γαλλίας. Αλλά κάπου εκεί, όταν ακριβώς ο τόσο επιτυχημένος πλέον διπλωμάτης θα ζητούσε σε γάμο τη Ρωξάνδρα, η μικρότητα και η προσωπική ζήλια της τσαρίνας για την ιδιαίτερη εύνοια με την οποία την περιέβαλε ο τσάρος Αλέξανδρος θα την εξαναγκάσει να κάνει έναν, όπως θα αποδειχθεί, αποτυχημένο γάμο με τον εξάδελφο της Ελισάβετ, κόμη Έντλινγκ, ώστε να παραμείνει μακριά από την αυτοκρατορική αυλή. 

Μετά το θλιβερό του τέλος, ο μυστικός αυτός έρωτας αναγκαστικά θα περιοριστεί στο εξής σε μια θερμή φιλία. Η Ρωξάνδρα θα παρακολουθεί στενά την ανοδική πορεία του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας: την υπεράνθρωπη προσπάθειά του να «ανορθώσει το μέγα ερείπιον», την Ελλάδα που έβγαινε από τα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς, μέχρι τη στυγερή δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.

Μουσικό θέατρο
Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Καλλιόπη Τσουπάκη

Καποδίστριας
Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής

Δωρεάν προβολή στο nationalopera.gr/GNOTV  από τις 9 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου 2022
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

 

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Σκηνικό, κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Σχεδιασμός βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 

Επιστημονική σύμβουλος: Μαντώ Μαλάμου

 

Ιωάννης Καποδίστριας: Τίμος Σιρλαντζής 

Ρωξάνδρα Στούρτζα: Μαριλένα Γερμανού 

 

Συμμετέχει επταμελές μουσικό σύνολο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

10 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: