Έφυγε από τη ζωή η δασκάλα του θεάτρου Τιτίκα Νικηφοράκη

Έφυγε από τη ζωή στα 107 της χρόνια η ηθοποιός και δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη. Υπήρξε σύζυγος του Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα».

Έφυγε από τη ζωή στα 107 της χρόνια η ηθοποιός και δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη. Η Τιτίκα Νικηφοράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο «Εθνικό Θέατρο» το 1935, στον  «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν. Υπήρξε σύζυγος του Νίκου Χατζίσκου (μαζί στην κεντρική φωτογραφία) με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα».

Τον Δεκέμβρη του 2000 είχε τιμηθεί για το σύνολο της προσφοράς της στο θέατρο από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «Μ. Κοτοπούλη» (υποκριτικής), που το αφιέρωσε στη μνήμη του ομοτέχνου συζύγου της.

Έφυγε από τη ζωή η δασκάλα του θεάτρου Τιτίκα Νικηφοράκη

Έφυγε από τη ζωή η δασκάλα του θεάτρου Τιτίκα Νικηφοράκη

Την Τιτίκα Νικηφοράκη αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα η ηθοποιός Κατερίνα Ευαγγελάτου. «Η αγαπημένη μας Δασκάλα, η σπουδαία πρωταγωνίστρια Τιτίκα Νικηφοράκη έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια ως το τέλος. Το αστραποβόλο πνεύμα της, το σπάνιο ταλέντο της -ηθοποιός μοναδική, μεταφράστρια, ποιήτρια, δασκάλα ηθοποιών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού για περισσότερα από 20 χρόνια-, η παιδική της περιέργεια, το σαρκαστικό της χιούμορ θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας. Ήταν μια σπάνια, εξαιρετική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της Τέχνης πολύ μπροστά από την εποχή της. “Σε τι δουλεύεις αυτή την εποχή”, με ρωτούσε συνεχώς, μέχρι πριν από λίγο καιρό. Της έλεγα τον τίτλο του έργου και αμέσως αναφωνούσε, “Να μου το φέρεις να το διαβάσω” ή “Θέλω να διαβάσω αυτήν τη νέα μετάφραση, θέλω να μου πεις τι πράγματα ανακαλύπτετε στην πρόβα”! Οι συζητήσεις μας μετά, πάντοτε αποκαλυπτικές. Θαύμαζα βαθιά την ακαταπόνητη δύναμη του νου της, τη διεισδυτική ματιά της. Ήταν μια συναρπαστική συνομιλήτρια. Αντίο αγαπημένη μου Τιτίκα… Στο Φως, στο Φως… (Στο βίντεο διαβάζει απόσπασμα από τη “Μαρία Νεφέλη” του Οδυσσέα Ελύτη, αγαπημένο της έργο, που μας το δίδασκε και στη σχολή του Εθνικού, στο πρωτοποριακό της μάθημα για τη Λογοτεχνία στη Σκηνή)».

Η κηδεία της Τιτίκας Νικηφοράκη θα γίνει την Τρίτη στις 12.30 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: