Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Time of the season» (Είσαι το κορίτσι που αγαπώ)

Το «Time of the season», ένα από τα πιο «δυνατά» τραγούδια των «The Zombies» και της δεκαετίας του 1960, «ντύνει» μουσικά τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ ντε Νίρο στα «Ξυπνήματα» (Awakenings) και διασκευάζεται στην Ελλάδα από τους «The Persons», τους «μπαμπάδες» των θρυλικών «Socrates»…

To «Time of the season» είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του βρετανικού συγκροτήματος «The Zombies» (γραμμένο από τον Rod Argent). Κυκλοφόρησε με το άλμπουμ «Odessey and Oracle», το 1968, έπαιξε σε κινηματογραφικές ταινίες και γνώρισε αρκετές διασκευές.

The Zombies – «Time of the season»

Μια από τις ταινίες στις οποίες ακούγεται είναι η αμερικανική «Awakenings» (1990 – ελληνικός τίτλος «Ξυπνήματα»), σε σκηνοθεσία της Πένι Μάρσαλ. Αφηγείται την ιστορία ενός νευρολόγου (τον υποδύεται ο Ρόμπιν Γουίλιαμς) που το 1969 ανακαλύπτει τα ευεργετικά αποτελέσματα ενός φαρμάκου, όταν χορηγείται σε «κατατονικούς ασθενείς που επέζησαν της επιδημίας ληθαργικής εγκεφαλίτιδας το 1917-1928». Ο Λέοναρντ Λόου (τον υποδύεται ο Ρόμπερτ ντε Νίρο) και οι υπόλοιποι ασθενείς ξυπνούν μετά από δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα ζωή σε μια νέα εποχή…

Η συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ ντε Νίρο κορυφώνεται στη σκηνή όπου ο «Λέοναρντ» που ανακαλύπτει ξανά τα χρώματα της ζωής σκαρφαλώνει στα βράχια της θάλασσας ανοίγοντας τα χέρια του σα να θέλει να πετάξει, καλώντας τον «γιατρό» του Ρόμπιν Ουίλιαμς να τον ακολουθήσει.

«Time of the season» – Σκηνές από την ταινία «Awakenings» (το τραγούδι από το 1:18):

Στην Ελλάδα το «Time of the season»  θα διασκευαστεί από τους «The Persons», και θα κυκλοφορήσει σε δίσκο το 1969, με τίτλο «Είσαι το κορίτσι που αγαπώ» και στίχους του Ath. Tsongas (Θανάσης Τσόγκας). Ο ίδιος υπογράφει και τους στίχους του τραγουδιού της άλλης πλευράς του δίσκου, με τίτλο «Μόνο μια φορά», που είναι διασκευή του «Friends of mine», επίσης των «The Zombies» (γραμμένο από τον Chris White).

The Persons – «Είσαι το Κορίτσι π’ αγαπώ»

Οι «Persons» υπήρξαν ροκ συγκρότημα με βραχύβια (1966-1969) αλλά αισθητή παρουσία. Αποτελούνταν από τους μαθητές Γυμνασίου, Ηλία Ασβεστόπουλο (τραγούδι), Γιάννη Σπάθα (κιθάρα), Αντώνη Πιτσολάντη (μπάσο), Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς) και Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι), που τα επόμενα χρόνια θα εξελιχτούν σε σπουδαίους μουσικούς. Μετά τη διάλυση των «Persons», οι Μπουκουβάλας, Σπάθας και Τουρκογιώργης θα ιδρύσουν τους θρυλικούς «Socrates drank the Conium» και ο Ασβεστόπουλος τους «2002 GR».

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Time of the season» (Είσαι το κορίτσι που αγαπώ)

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Time of the season» (Είσαι το κορίτσι που αγαπώ) – “The Zombies”

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι… και από 26/10/2020 νέα ονομασία: Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Τι κι αν γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, κάποια τραγούδια συνεχίζουν να  συγκινούν, να συντροφεύουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων, να εκφράζουν τις αγωνίες, τον πόνο και τα όνειρά τους, να εμπνέουν τους αγώνες τους.

Η στήλη, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή τον τίτλο του «ειδικού», «παίζει» τραγούδια που γράφτηκαν για τον έρωτα, την αγάπη, το μεροκάματο, τη μετανάστευση, τον αγώνα για λευτεριά και για καλύτερη ζωή. Τραγούδια γραμμένα από ποιητές, αλλά κι από δημιουργούς που δεν διάβασαν ποτέ στη ζωή τους ποίηση… Ανασκαλεύοντας το παρελθόν και ψηλαφώντας την ιστορία τους, πότε γράφτηκαν, σε ποιες συνθήκες, από ποιους πρωτοτραγουδήθηκαν, ποιοι τα τραγουδούν στις μέρες μας.

Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, τραγούδια ελληνικά και «ξένα», με γνώμονα ότι, εκτός από το να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν, συναρπάζουν τις αισθήσεις, γεννούν συναισθήματα, εμπνέουν και συγκινούν σήμερα.

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν… Ακούστε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: