Live στον καιρό του Social Distancing (Λάπτοπ, προτζέκτορας, μπύρες, τρεις φίλοι και ο σκύλος μου)

Οι Insomnium για την οικονομική επιβίωση του συγκροτήματος ανακοίνωσαν ένα διαδικτυακό live με “εισιτήριο” 8€ και τη δυνατότητα για διαδικτυακό chat μετά τη συναυλία. Ιδέα που δεν μου φάνηκε καθόλου αδιάφορη. Αδειάσαμε το σαλόνι, στήσαμε προτζέκτορα και ηχοσύστημα που σηκώνει μήνυση σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας, πήραμε τις μπύρες μας και στηθήκαμε για το live…

Η πανδημία του κορονοϊού ακύρωσε ένα ονειρικό συναυλιακό καλοκαίρι, το οποίο βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο οι άνθρωποι που νόσησαν, έφυγαν από τη ζωή και όσοι πληρώνουν το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης. Εμείς όμως στη “δουλειά” μας.

Τη λύση σε αυτό το “πρόβλημα” ήρθαν να το δώσουν οι Insomnium. Ένα φινλανδικό μελωδικό death metal συγκρότημα (say what ???) που τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ανερχόμενο. Αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2018 είχαν έρθει Ελλάδα με τους Tribulation αλλά δεν είχα καταφέρει να πάω. 

Οι Insomnium για την οικονομική επιβίωση του συγκροτήματος ανακοίνωσαν ένα διαδικτυακό live με “εισιτήριο” 8€ και τη δυνατότητα για διαδικτυακό chat μετά τη συναυλία. Ιδέα που δεν μου φάνηκε καθόλου αδιάφορη. Αδειάσαμε το σαλόνι, στήσαμε προτζέκτορα και ηχοσύστημα που σηκώνει μήνυση σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας, πήραμε τις μπύρες μας και στηθήκαμε για το live.

To live ξεκινούσε 8 μμ ώρα Ελλάδος και μέρα Παρασκευή 29 του Μαΐου. Το συγκρότημα είχε ανακοινώσει ότι θα παίξει όλο το δίσκο Winter’s Gate (2016) με διάρκεια 40 λεπτά. Ένα 40λεπτο τραγούδι στην ουσία, χωρισμένο σε 7 κεφάλαια, ο δίσκος με τον οποίο γνώρισα το συγκρότημα και αποτελεί έναν από τους καλύτερους metal δίσκους εκείνης της χρονιάς.

Προφανώς μέσα σε ένα studio είχε στηθεί μία σκηνή συναυλιακή χωρίς μεγάλες υπερβολές και το συγκρότημα χωρίς καμία καθυστέρηση πήρε τη θέση του και έδωσε την έναρξη στο μουσικό ταξίδι στις θάλασσες του βορρά, αναζητώντας τις Πύλες του Χειμώνα. Άψογη εκτέλεση, απέδωσαν το δίσκο χωρίς καμία διακοπή. Ο ήχος ήταν άψογος, χρειάστηκε να ενισχύσουμε λίγο τα πρίμα για να ακούγονται καθαρά τα πλήκτρα και η lead κιθάρα. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ηχοσύστημα και όχι τόσο στο streaming. Η εικόνα ήταν HD και σταθερότατη σε όλη τη διάρκεια του live. Μικροκολλήματα υπήρχαν γιατί το λάπτοπ από το οποίο streamαραμε είναι αρχαίο και υπερφόρτωνε.

Το συγκρότημα κατά τη διάρκεια του live έκανε φιλότιμες προσπάθειες να σπάσει τον 4ο τοίχο και να επικοινωνήσει με το κοινό μέσα από τα σχόλια του chat που παρακολουθούσαν από ένα λαπτοπ πλησίον του. Τα κατάφεραν; Εγώ λέω ναι. Γιατί και καλή διάθεση είχαν αλλά και το προσπαθούσαν παρόλο το άχαρο της φάσης. Τα κυνηγόσκυλα του γείτονα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν που αλυχτούσαν κάθε φορά που ο τραγουδιστής μας ρωτούσε αν περνάμε καλά και μεις βγάζαμε άναρθρες κραυγές.

Στο 2ο μέρος του live οι Insomnium έπαιξαν κομμάτια κυρίως από τους παλιούς τους δίσκους, με ένα setlist που διήρκησε περιπου 1 ώρα και 40 λεπτά. 

Όσο χαζό αν ακούγεται σε κάποιους, εμείς περάσαμε καλά. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση ένα κανονικό live αλλά για τους φίλους μου που έχουν χρόνια να πάνε σε συναυλία και για μένα που με κάθε ευκαιρία τρέχω ανά την υφήλιο ήταν ένα καλό υποκατάστατο. Και όλα αυτά από το σπίτι μας. Τώρα αν με ρωτάτε αν αξίζει να δώσεις 8 ευρώ για μία τέτοια εμπειρία, λέω ναι. Δεν είναι ούτε απαγορευτικό το ποσό και για συγκροτήματα του βεληνεκούς των Insomnium που ανήκουν σίγουρα στα πληττόμενα φινλανδικά ΚΑΔ αξίζει να ενισχυθούν. Τώρα άμα ήταν οι Maiden για παράδειγμα έχω ένα φίλο hacker που… γκουχου γκουχου…

Τόνο αρνητικό στην εμπειρία ήταν το site που κλείσαμε το “εισιτήριο”, το οποίο ήταν σε φινλανδικά που το google translate παραδόθηκε αμαχητί σε τρεις γλώσσες και το παίξαμε ΠΡΟΠΟ με super 13. 

Μπορείτε εδώ να απολαύσετε το Winter’s Gate ολόκληρο:

Για το after party επιλέξαμε Dissection, Tribulation και Ghost και το λήξαμε σχετικά νωρίς γιατί φώναζε η γυναίκα μου.

Ταξικό Απόβλητο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: