«Φεύγεις και παίζεις με δεμένο τον καρπό σου, πριν ξημερώσει η τελευταία Κυριακή…»

Ο Γιώργος Μεράντζας ερμηνεύει το «Απ’ το Στρόμπολι» με ιδιαίτερη ευαισθησία, «αποχαιρετώντας» τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του, τον «φούλη» όπως τρυφερά αποκαλεί ως και σήμερα τον αγαπημένο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, που σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή.

Στις 28 του Δεκέμβρη 2019 έπαψε για πάντα να χτυπά η καρδιά του Θάνου Μικρούτσικου. Ο σπουδαίος συνθέτης την ίδια μέρα έφευγε πρόωρα από τη ζωή αφήνοντας, στους σύγχρονούς του και στις επόμενες γενιές, παρακαταθήκη το έργο του, αλλά και το παράδειγμά του· τη θαρραλέα, παλικαρίσια στάση του απέναντι στο θάνατο, και τη διαρκή παρουσία του, μέχρι το τέλος, στο κίνημα.

Λίγο μετά το θάνατό του, ο ποιητής-στιχουργός Βαγγέλης Βελώνιας έγραψε τους στίχους:

Ήρθε καράβι από το πέλαγο και πήρες
λίγο καπνό και δυο φιλιά μες τη βροχή
εσύ απ’ το Στρόμπολι θα βλέπεις τους κρατήρες
κι εδώ τη νύχτα θα φεγγίζουν αναπτήρες
όταν τους νάνους σου θ’ ακούμε απ’ την αρχή

Τώρα μιλάς με τους αθάνατους και βγαίνεις
με μια υπόκλιση στου κόσμου τη σκηνή
πες μου ποιο ποίημα κοιτάς και δε χορταίνεις
πόσα χειρόγραφα κρατάς και που πηγαίνεις
κι είναι η θέση σου στο πιάνο αδειανή

Είδα τον Κόλια να φιλά το μέτωπο σου
να σε φιλεύει παξιμάδια και ρακή
λες και το έβαλες γινάτι και σκοπό σου
φεύγεις και παίζεις με δεμένο τον καρπό σου
πριν ξημερώσει η τελευταία Κυριακή

Το ποίημα μελοποίησε ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής και το τραγούδι, πια, με τίτλο «Απ’ το Στρόμπολι», κοσμεί τον ολοκαίνουργιο δίσκο του Γιώργου Μεράντζα που φέρει τον γενικό τίτλο «Κόσμε που να σε γυρίσω…», και εμπεριέχει συνολικά 11 διαλεχτά τραγούδια.

Με τη συνοδεία του Δημήτρη Σίντου στο πιάνο ο Γιώργος Μεράντζας ερμηνεύει το «Απ’ το Στρόμπολι» με ιδιαίτερη ευαισθησία, «αποχαιρετώντας» τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του, τον «φούλη» όπως τρυφερά αποκαλεί ως και σήμερα, τον αγαπημένο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, εισφέροντας στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης του:

Ο δίσκος «Κόσμε που να σε γυρίσω…» (περισσότερα για το περιεχόμενό του και τους συντελεστές μπορείτε να δείτε εδώ), με τίτλο που προέρχεται από στίχο του Βαγγέλη Βελώνια, κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: