Χρόνια πολλά Tony Iommi

Ένα εργατικό ατύχημα έγινε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός χωρίς προηγούμενο βαρύ και σκοτεινού ήχου, του ήχου όλης της μέταλ.

Γενέθλια σήμερα για τον τεράστιο κιθαρίστα, ο οποίος κλείνει τα 72 του χρόνια. Ο Iommi γεννήθηκε σαν σήμερα το 1948 στο Μπέρμινγκχαμ και ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική. Το γεγονός που σημάδεψε όλη την καριέρα του, ήταν ένα εργατικό ατύχημα σε ένα τοπικό εργοστάσιο, εξ’ αιτίας του οποίου έχασε τον μέσο και τον παράμεσο του δεξιού του χεριού. Ένα βήμα πριν την κατάθλιψη, κατάφερε με δαχτυλήθρες και σιλικόνη να δημιουργήσει τεχνητές άκρες για τα δάχτυλά του, αναγκαζόμενος να κουρδίσει την κιθάρα του τρία ημιτόνια χαμηλότερα.

The rest is history που λένε και στα Καβάσιλα. Ένα εργατικό ατύχημα έγινε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός χωρίς προηγούμενο βαρύ και σκοτεινού ήχου, του ήχου όλης της μέταλ. Τα αποτελέσματα τα ακούσαμε στις 13 Φλεβάρη του 1970 (Παρασκευή και 13), όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Βlack Sabbath και άλλαξε για πάντα το μουσικό τοπίο.

Πέντε δεκαετίες και αμέτρητα σπουδαία τραγούδια μετά, ο Iommi παραμένει γερός (νίκησε πρόσφατα και τον καρκίνο), δυνατός, ακμαίος και με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Οι Ozzy Osbourne, Bruce Dickinson, James Hetfield μπορεί να είναι πιο δημοφιλείς, ο Steve Harris και ο Rob Halford ίσως πιο εμβληματικοί και ο Lemmy μεγαλύτερο είδωλο. Ανάμεσα σε τεράστιους όμως, ο Iommi στέκει ψηλότερα απ’ όλους. Αντιδιαλεκτικό ίσως, αλλά χωρίς αυτόν ίσως να μην είχαμε ακούσει ποτέ μέταλ.

Χρόνια πολλά λοιπόν, στον σημαντικότερο μουσικό στην ιστορία της μέταλ.

 

sniper

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: