Σοσιαλιστικός σουρεαλισμός – Πρωτοσέλιδα κι αφίσες

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά διοργανώνει εκδήλωση με το σύνθημα του Λένιν “κομμουνισμός ίσον εξηλεκτρισμός+σοβιετική εξουσία”, που στις μέρες μας διαμορφώνεται ευέλικτα: “σοσιαλισμός ίσον ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και αριστερή κυβέρνηση με ΑΝΕΛ”.

Χτες η μοίρα έφερνε απανωτά τα χτυπήματα, χωρίς να μας δίνει χρόνο να τα χωνέψουμε.

Η αρχή έγινε με το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης (εφημερίδας του τροτσκιστικού ΣΕΚ) που έδειχνε τον Τρότσκι σε ρόλο Αι-Γιώργη να καμακώνει το θεριό και τον καπιταλιστικό όφι της αντεπανάστασης.

Η αφίσα-εικόνα αυτή κυκλοφορούσε στα πρώτα χρόνια της επανάστασης, αποτυπώνοντας καθαρά το πνευματικό επίπεδο των λαϊκών μαζών της εποχής, που επιχειρούσαν την έφοδό τους στον ουρανό, κουβαλώντας όμως μαζί και τα βαρίδια όλης της ταξικής προϊστορίας και της πνευματικής καθυστέρησης στην οποία τους καταδίκασε. Τι σχέση μπορεί να έχουν όμως αυτά με το δικό μας αιώνα και την προοπτική της χειραφέτησης; Ποιο θετικό νόημα μπορούν να προβάλουν στις μέρες μας; Και τέλος πάντων, μπορείτε να φανταστείτε τη σταλινολογία που θα προκαλούσε μια αντίστοιχη αφίσα με τον Ιωσήφ αγιοποιημένο; Πόσα θα λέγονταν περί προσωπολατρίας που επιβαλλόταν από πάνω κοκ;

Το δεύτερο χτύπημα ήταν το ανάλαφρο πρωτοσέλιδο της Πράσινης για τον αγώνα του μπασκετικού ΠΑΟ στη Βιτόρια εναντίον της τοπικής Μπασκόνια. Και το λογοπαίγνιο με την κλασική φράση του Τσε Γκεβάρα.

Στη Λεωφόρο σε ζητώ και στη Βικτώρια… Αλλά οι πράσινοι ακόμα αναζητούν την εκτός έδρας νίκη, αφού χτες έχασαν δικό τους παιχνίδι μέσα από τα χέρια τους. Ο Παππάς αστόχησε στην καθοριστική επίθεση, αλλά του έγινε καθαρό φάουλ που δε σφυρίχτηκε ποτέ κι έτσι τα δημοσιογραφικά βέλη με το δηλητήριο παραμένουν στη φαρέτρα, καρτερώντας την επόμενη ευκαιρία.

Και τώρα που είπα καρτερώ, Καρτερός. Το τρίτο χτύπημα (η πόρτα ανοίγει…)

Ο Σύριζα που θα σταματούσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλά τον έφαγαν τα (ηλεκτρικά) κυκλώματα, διοργανώνει εκδήλωση για τον εξηλεκτρισμό και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Παίζει μάλιστα και με το γνωστό τσιτάτο του Λένιν που έλεγε πως ο κομμουνισμός σημαίνει “εξηλεκτρισμός+σοβιετική εξουσία”, εννοώντας βασικά τη σύνδεση της οικονομικής βάσης και του πολιτικού εποικοδομήματος, της σοσιαλιστικής παραγωγής και της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Σύριζα; Θα μπορούσαν να παραφράσουν το σύνθημα και να το προσαρμόσουν στις σημερινές συνθήκες: σοσιαλισμός αλά Σύριζα = ιδιωτικοποιήσεις + αριστερή κυβέρνηση. Γιατί αν δεν καείς εσύ κι εγώ που τα διαβάζουμε όλα αυτά, σ/φε αναγνώστη, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια φως; Από την ιδιωτική ΔΕΗ; Αμ δε…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: