“Προοδευτικό μέτωπο” και για τον Εμφύλιο – Πάνελ με Μαραντζίδη, Βερέμη και Σφέτα απόψε στην ΕΡΤ

Εσείς πόση πολυφωνία αντέχετε;

Για τις ιστορικές εκπομές της ΕΡΤ με κεντρική παρουσιάστρια της Μαριλένα Κατσίμη και θέμα διάφορα πολιτικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν και πιθανόν να χρειαστεί να το κάνουμε και στο μέλλον. Όσο πλησιάζουμε στα 70χρονα από τη λέξη του εμφυλίου είναι λογικό να πληθύνουν οι αναφορές στο κομβικό αυτό γεγονός της ιστορίας, πολλώ δε μάλλον στην κρατική τηλεόραση και σε μια εκπομπή που αυτοπαρουσιάζεται ως χαρά της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας, που καταπιάνεται “νηφάλια” με ιστορικά ζητήματα που προκαλούν έντονα πάθη.

“Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα” τίτλος της αποψινής εκπομπής “Η επόμενη μέρα” και μια ματιά τόσο στην προαναγγελία της εκπομπής, όσο και στην πλειονότητα του πάνελ μας προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει. “Σπαραγμός που άφησε ανοιχτές πληγές για πολλές δεκαετίες”, “εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων” χαρακτηρίζεται ο εμφύλιος, σε μια λογική “Έλληνας να τουφεκάει Έλληνα”. Αν περιμένετε όμως απλά μια συναισθηματική, απολίτικη προσέγγιση για το τι κακό πράγμα που είναι να αλληλοσκοτώνονται αδέρφια, μια ματιά στους καλεσμένους αρκεί για να καταλάβουμε ότι κατά βάση θα φτιαχτεί ένα ακόμα δίπολο προόδου – συντήρησης, με κοινή συνισταμένη όμως την αποστασιοποίηση από “ολοκληρωτισμούς”, “δογματισμούς”, “σταλινισμούς” και άλλες πληγές του φαραώ. Στο ρόλο της συντήρησης ο Θάνος Βερέμης, που αφήνει για λίγο το στασίδι του στις ιστορικές εκπομπές του ΣΚΑΪ για να μοιραστεί μαζί μας τις γνωστές του απόψεις, ενώ σε εκείνον της προόδου εντάσσονται φαινομενικά ετερόκλητες δυνάμεις με βαρύ πυροβολικό τον όψιμο φαν του Σύριζα, Νίκο Μαραντζίδη, που δυσκολευόμαστε είναι η αλήθεια να σκεφτούμε σε τι θα μπορούσε να διαφωνήσει στα σοβαρά με το Βερέμη περί εμφυλίου. Ακολουθεί ο Σπυρίδων Σφέτας, ακόμα πιο πρόσφατη μεταγραφή του προοδευτικού μετώπου μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όχι μόνο υπερασπίστηκε ως κορωνίδα επιτυχιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και της οποίας ανέλαβε να οικοδομήσει το ιστορικό αφήγημα, στο πρόσφατο έργο του “Οι μεταλλάξεις του Μακεδονικού”. Την τριανδρία ολοκληρώνει ο αξιόλογος κατά τα λοιπά Πολυμέρης Βόγλης, σύμβουλος του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ως (ημι)επίσημη κυβερνητική φωνή.

Η τζούρα αντικειμενικότητας θα δοθεί με την παρουσία του Κώστα Σκολαρίκου, στον οποίο για άλλη μια φορά θα πέσει το βάρος να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από αυτή τη σύναξη εθνικής ομοψυχίας, καθήκον που στις αντίστοιχες εκπομπές που είχε κληθεί να συμμετάσχει ομολογουμένως έφερε σε πέρας και με το παραπάνω. Λόγος εξάλλου για τον οποίο σε μία από αυτές, για την απελευθέρωση της Αθήνας συγκεκριμένα, δεν είχε κληθεί, ήταν όμως τέτοιο το κάζο που έπαθαν οι υπεύθυνοι, ώστε μάλλον έκτοτε δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το επαναλάβουν.

Τα υπόλοιπα απόψε στις 22.00 επί της οθόνης.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: