Γιάννης Γκιόκας: «Για να βγει κομμουνιστής σε ευρωπαϊκά κανάλια πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Όσον αφορά το ΚΚΕ, τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι αποκαλυπτικά. Ενώ την περίοδο 2018-2019 η προβολή του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ιδιωτικών και της ΕΡΤ, ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης, τώρα έφτασε στο ένα τρίτο, δηλαδή στο 1,9%! Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα…

«Οσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων κ.τ.λ., τότε αυτή θα μεταδίδεται, θα φιλτράρεται, θα αποκλείεται ανάλογα με το τι υπηρετεί τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Θ. Κουτρομάνος παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της «ανεξάρτητης αρχής» για το 2020.

Ειδικά, όσον αφορά το ΚΚΕ, τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι αποκαλυπτικά. Ενώ την περίοδο 2018-2019 η προβολή του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, ιδιωτικών και της ΕΡΤ, ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης, τώρα έφτασε στο ένα τρίτο, δηλαδή στο 1,9%!

Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι και «αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά». Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και διευκρίνισε πως την περίοδο της πανδημίας προβάλλονταν λοιμωξιολόγοι που αναπαρήγαγαν την κυρίαρχη κυβερνητική θεωρία της «ατομικής ευθύνης». Αντίστοιχα τώρα, με τον πόλεμο, τη θέση τους έχουν πάρει οι διεθνολόγοι που αναπαράγουν το κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα. «Για όλα αυτά δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και δεδομένα», όμως «αυτά επιδρούν και επηρεάζουν την πολυφωνία στα ΜΜΕ και στα δελτία ειδήσεων», τόνισε.

Επισήμανε ότι το ΕΣΡ επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ του 2020 για την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στα κανάλια σχετικά με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «αυτή η νομολογία διαμορφώθηκε κατά παραγγελία και το επαναλαμβάνω, κατά παραγγελία των καναλαρχών, προκειμένου να θωρακιστεί η πλήρης ασυδοσία τους, όσον αφορά τον αποκλεισμό κομμάτων».

«Μιντιακός αυταρχισμός»

Επισήμανε ότι «εμείς αυτό το περιβάλλον το έχουμε ονομάσει μιντιακό αυταρχισμό», ο οποίος έρχεται να επιβεβαιωθεί με την Οδηγία 1808/2018 της ΕΕ, που ενσωματώθηκε με τον νόμο του 2021 και αφορά και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, όπου εκεί η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και πιο επικίνδυνη λόγω και της δυναμικής που αποκτούν στην ενημέρωση του λαού.

Εφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Youtube να κατεβάσει βίντεο που είχε ανεβάσει το «902.gr» με την παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τηλεοπτικό σταθμό την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το εξωφρενικό πρόσχημα ότι παραπληροφορεί και ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να αναβαίνει στα κεραμίδια, κάνοντας λόγο για πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση και για χαμηλά ποσοστά προβολής, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τις αρχές για την ελευθεροτυπία της ΕΕ, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικές εκθέσεις για τη θέση της Ελλάδας ως προς αυτό.

Απαντώντας ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διαμαρτύρεται για τα χαμηλά ποσοστά προβολής του, όμως «το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχει τη σφραγίδα του. Αυτός το διαμόρφωσε» και του υπενθύμισε τον νόμο Παππά. Οσο για τις «αρχές» της ΕΕ ανέφερε ότι «για να βγει κομμουνιστής σε ευρωπαϊκά κανάλια πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: