«Τι χάρισμα… Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα» – Βαθιά υπόκλιση στον Μίκη Θεοδωράκη από τον Αλ Πατσίνο

Το 1973 η μουσική του Μίκη αντηχούσε στις κινηματογραφικές αίθουσες της εποχής, μέσα από την ταινία «Σέρπικο» που σημάδεψε την πορεία του νεαρού τότε «ιερού τέρατος» του παγκόσμιου κινηματογράφου…

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που έβγαινε στις αίθουσες η ταινία «Σέρπικο» σε σκηνοθεσία Σίντνει Λιούμετ (ή Λουμέτ), με πρωταγωνιστή το «ιερό τέρας» του παγκόσμιου κινηματογράφου Αλ Πατσίνο, στο ρόλο ενός αδιάφθορου Αμερικανού αστυνομικού (Φράνκ Σέρπικο) «που στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατήγγειλε τη διαφθορά που ήταν διάχυτη στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διεφθαρμένους συναδέλφους του».

Το 1973 η μουσική του παγκόσμιου Μίκη αντηχούσε στις κινηματογραφικές αίθουσες της εποχής, μέσα από την ταινία που σημάδεψε την πορεία του νεαρού τότε Πατσίνο, καθώς  για την ερμηνεία του προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσο, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός (και σκηνοθέτης) αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον θαυμασμό και την εκτίμησή του στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη:

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο με θέα τον φωτισμένοι νυχτερινό ουρανό, κι εκείνος έπαιζε το μουσικό θέμα της ταινίας. Φυσικά αμέσως μου ήρθε στο μυαλό εκείνη η σκηνή, όταν άκουσα για το θάνατό του… και ήξερα, όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ…

…στην πραγματικότητα είπα “το ’χει, έχει την ταινία… το ’πιασε… ουάου”… Αυτή είναι η ανάμνησή μου… Όπως βέβαια και η μουσική για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα θέματα ταινιών που έγραψε στην καριέρα του. Τι χάρισμα… Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: