«Σήμερα πήραν το Γιο μου»

Η εξαιρετική ταινία της Farah Nabulsi είναι ένα έργο ορόσημο, με άγγιξε βαθιά και με έκανε να θυμώσω ξανά και ξανά για τη φρίκη του Ισραήλ και τη μεταχείρισή του προς παλαιστινιακό λαό. Μας υποδεικνύει κατηγορηματικά ποιες είναι οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ, και απαιτεί να μην σταματήσουμε να φωνάζουμε μέχρι να απελευθερωθεί ο Παλαιστινιακός λαός.

Μία μητέρα που έρχεται αντιμέτωπη με την σύλληψη του νεαρού παιδιού της και την αντιμετώπισή του από το στρατιωτικό κράτος του Ισραήλ… Η ανικανότητά της να αποτρέψει τη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση που ξέρει ότι βιώνει, είναι κάτι περισσότερο από οτιδήποτε μπορεί να αντέξει μια μητέρα.

Today They Took My Son
2016 Ταινία μικρού μήκους/Narrative film λ.
Σκηνοθέτης: Pierre Dawalibi
Σύνθεση μουσικής: Adam Benobaid
Κινηματογράφος: Τζόι Σαάντέ
Παραγωγός: Φάρα Ναμποάλσι
Ηθοποιοί: Μίρα Σιντάβι, Άντζι Σάλεχ, Ηλίας Νάουμ

“Η οπτική και λεκτική ποίηση της μικρής ταινίας της Farah Nabulsi μεταδίδει δυναμικά τις φρικαλεότητες που υφίστανται γενιές παλαιστινιακών παιδιών και οι οικογένειες, υπό την πολεμική ισραηλινή κατοχή. Τα παλαιστινιακά παιδιά συλλαμβάνονται από ισραηλινούς στρατιώτες, αφήνονται σε απομονωμένα σκούρα κελιά, ανακρίνονται και βασανίζονται, στερούνται πρόσβασης σε γονείς και δικηγόρους και αποστέλλονται σε στρατιωτικά δικαστήρια όπου τα ποσοστά καταδίκης υπερβαίνουν το 99%. Όπως δείχνει η ταινία της, αυτά τα παιδιά είναι βέβαιο ότι θα βγουν τραυματισμένα και διαλυμένα από την φρίκη που έχει σημαδέψει την παιδική τους ηλικία. Προκαλώ όλους όσοι θέλουν να κατανοήσουν τις εξοντωτικές πραγματικότητες της ζωής των Παλαιστινίων υπό την ισραηλινή κατοχή να παρακολουθήσουν αυτή την ταινία».

Τζόναθαν Κουκ
Βραβευμένος δημοσιογράφος

«Η εξαιρετική ταινία της Farah Nabulsi είναι ένα έργο ορόσημο, με άγγιξε βαθιά και με έκανε να θυμώσω ξανά και ξανά για τη φρίκη του Ισραήλ και τη μεταχείρισή του προς παλαιστινιακό λαό. Μας υποδεικνύει κατηγορηματικά ποιες είναι οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ, και απαιτεί να μην σταματήσουμε να φωνάζουμε μέχρι να απελευθερωθεί ο Παλαιστινιακός λαός. Να ζητήσουμε να μιλήσουμε τώρα και να μην σταματήσουμε ποτέ μέχρις ότου οι Παλαιστίνιοι θα είναι ελεύθεροι».

Τζον Πιλγκερ
Πολυβραβευμένος Δημοσιογράφος

«Μια εξαιρετική ταινία και πρέπει όλοι να την δούνε. Η ιστορία που λέει είναι αδιαμφισβήτητη, απολύτως τεκμηριωμένη – τα στοιχεία είναι εκεί για όλους όσοι δεν είναι τυφλοί από τις προκαταλήψεις. Οι τηλεοπτικές εταιρείες πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα την αναδείξει. Αν δεν ενδιαφέρεστε για τίποτα άλλο, ενδιαφερθείτε τουλάχιστον για τα παιδιά των Παλαιστινίων. Δεν ξέρετε τι συμβαίνει; Τότε παρακολουθήστε αυτή την ταινία και σας προκαλώ αν μπορείτε να γυρίσετε την πλάτη σας».

Κεν Λόουτς
Βραβευμένος άγγλος σκηνοθέτης

«Βαθιά συγκλονισμένος πέρα από τα λόγια! Η εξοικείωση με τον επαναλαμβανόμενο πόνο τον καθιστά απλώς όλο και πιο απαράδεκτο. Η ταινία της Farah με έκανε να φέρω στην μνήμη μου όλες τις άλλες μητέρες, τις γιαγιάδες, τα παιδιά, τους ανθρώπους που είναι συγκλονισμένοι από την προσπέραση τέτοιων τρομακτικών αδικιών και η επιμονή μιας τέτοιας βίαιης σκληρότητας. Η αποκάλυψη μιας απλής παλαιστινιακής ιστορίας είναι τόσο προσωπική, τόσο ανθρώπινη, τόσο έντονη ώστε η έντασή της να γίνεται αφόρητη. Η αισθητική της με άφησε χωρίς ανάσα και σιωπή».

Δρ Hanan Ashrawi
Παλαιστίνιος Ακαδημαϊκός

«Το αμερικανικό δίκαιο απαγορεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις όσων συμμετέχουν σε συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Αυτή η ταινία που μας έχει σπάσει την καρδιά με τη βίαιη πραγματικότητα, της οποίας είναι ένα μικροσκοπικό δείγμα, μας λένε δυνατά και ξεκάθαρα ότι ο νόμος πρέπει να επιβληθεί και η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ πρέπει να λήξει όσο συνεχίζεται η εγκληματική κατοχή».

Νόαμ Τσόμσκι
Καθηγητής φιλοσοφίας (MIT)

«Η ταινία «Σήμερα πήραν τον Υιό μου» καλύπτει ένα πολύ σημαντικό θέμα και έναν τομέα στον οποίο η Human Rights Watch έχει περάσει πολύ χρόνο στην τεκμηρίωση των γεγονότων, οπότε είναι υπέροχο να δούμε το θέμα να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναφέρονται σε προσωπικό επίπεδο. Οι εικόνες είναι τέλειες, ιδιαίτερα σε αντίθεση με τις πραγματικές φωτογραφίες των κρατουμένων παιδιών με τη φανταστικοποιημένη αφηγηματική ταινία και οι αναδρομές ανάμεσα στο υλικό του ντοκιμαντέρ και την αναπαραγόμενη αφήγηση είναι επίσης αποτελεσματικές».

Σάρα Λία Ουιτσον
Εκτελεστική Διευθύντρια της Human Rights Watch στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι ακόμη και τώρα, ακόμα και μετά από όσα έχουν υπομείνει, είναι ακόμα απαραίτητο να «εξανθρωπιστούν» οι Παλαιστίνιοι. Αυτή η σύντομη αλλά αριστοτεχνική ταινία κάνει πάρα πολύ περισσότερο από αυτό, δείχνει ότι είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι και είμαστε εμείς. Δεν είναι «Άλλοι». Υπάρχει μόνο μια μητέρα και το παιδί της, που μας ζητά να μπούμε στη ζωή τους και να κατανοήσουν τον πόνο τους, να μας παρακαλέσουν να αναζητήσουμε και στη συνέχεια να αγκαλιάσουμε αυτό που ενώνει και όχι αυτό που μας χωρίζει».

Σάρα Ρόι
  Εβραίο-αμερικάνα συγγραφέας καθηγήτρια του Χάρβαρντ

“Ως Παλαιστίνιος, φυλακίστηκα και βασανίστηκα τρεις φορές από την ισραηλινή κατοχή όταν ήμουν 14 χρονών και 15 χρονών. Η ταινία «Σήμερα πήραν τον Υιό μου» όχι μόνο επαναφέρουν τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες μου, αλλά με βοήθησε να καταλάβω για πρώτη φορά τα συναισθήματα της μητέρας μου κάθε φορά που με έπαιρναν μακρυά της. Με έκαναν επίσης να σκεφτώ τον ηρωικό ρόλο που παίζουν οι παλαιστίνιες γυναίκες στον αγώνα μας για ελευθερία. Οι ήχοι του κλάματος της μητέρας μου, στο σήμερα δεν είναι διαφορετικοί. Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας να ρίξετε φως στην ανθρώπινη πλευρά του αγώνα μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια ».

Γκάλεμπ Νταράμπα
Διευθύνων Σύμβουλος του Cambridge Leadership Associates

«Δεν υπάρχουν αρκετές πέτρες για να ρίξουν, δεν αρκούν τα λόγια για να εκφράσουν ή τα δάκρυα για να ξεπλύνουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Ισραήλ. Επί επτά δεκαετίες το Ισραήλ ασκεί τα ασυγχώρητα, αμετανόητα εγκλήματα γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ. Κανένα έγκλημα δεν είναι τόσο τρομερό όσο η εκστρατεία απαγωγής και κακοποίησης των παιδιών των Παλαιστινίων. Η σκληρότητα του Ισραήλ, ο πόνος και η απελπισία της μητέρας και το τραύμα ενός παιδιού είναι όλα όσα απεικονίζονται πιστά και οδυνηρά στο «Σήμερα πήραν τον Υιό μου».

Μίκο Πελέντ
Ισραηλινός Συγγραφέας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: