«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Με τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» ξεκινά το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Στεκιού σε ελληνικές ταινίες που αποτυπώνουν πλευρές από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Με τους «Παρτιζάνους των Αθηνών», των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, ξεκινά την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., το κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες που αποτυπώνουν πλευρές από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Το αφιέρωμα φιλοξενείται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).

Δεκατέσσερις αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ενα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη… Ενα ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Δείτε το trailer:

Στο κάλεσμα γι’ αυτήν την πρωτοβουλία η ομάδα που επιμελείται το πρόγραμμα του Στεκιού σημειώνει: «Η δύναμη, ο ηρωισμός που έδειξε ο λαός μας, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την 7η Τέχνη όπως αυτή εξελίχθηκε τα μετέπειτα χρόνια στην Ελλάδα, έως τις μέρες μας. Μέσα από το κινηματογραφικό γυαλί παρουσιάζονται εικόνες από την περίοδο της Αντίστασης, από τον αγώνα των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, ενώ από την άλλη φωτίζονται ο ρόλος της αστικής τάξης, των αστικών και φασιστικών πολιτικών της δυνάμεων της εποχής και οι γενικότερες κοινωνικές – οικονομικές συνθήκες της περιόδου. Ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο λαός μας ενάντια στους εκμεταλλευτές του ακτινοβολεί στο κινηματογραφικό έργο πολλών Ελλήνων σκηνοθετών».

Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών (2018)

Παίρνουν μέρος (με αλφαβητική σειρά): Βαλιμίτης Δημήτρης, Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία, Ζαμάνος Στέλιος, Ζαχαρίας Μάνος, Κατιμερτζής Γιώργος, Μαραγκουδάκης Κώστας, Μπαλάνος Νίκος, Νικηφοράκης Ζάχος, Νικολάου Έλλη, Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Πετροπούλου Ζωή, Σφακιανάκης Νίκος, Σαββατιανού Ελένη.

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας
Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Δ/νση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος
Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη
Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη
Διάρκεια: 72’

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: