Οι γυναίκες της χρυσής αυγής

Ντοκιμαντέρ που διεισδύει μέσα στις οικογένειες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής. Ανάμεσα στις «πρωταγωνίστριες» και η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία όπως και η γυναίκα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμένη Ευγενία Γερμένη. Αν κάτι που σοκάρει και συγκλονίζει για ακόμα μια φορά είναι η εμφάνιση μικρών παιδιών.

Golden Dawn Girls
Documentary Goes Inside The Families Of Extreme Nationalist Leaders [IDFA Exclusive] – 2017, 95 λεπτά

Σκηνοθέτης: Håvard Bustnes
Παραγωγή: Christian Falch for Faction Film, Håvard Bustnes for Faction Film
Κινηματογραφιστές: Lars Skree, Viggo Knudsen
Επεξεργασία: Anders Teigen
Μουσική: Håkon Lammetun

Ανάμεσα στις «πρωταγωνίστριες» και η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία όπως και  η γυναίκα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμένη, Ευγενία Γερμένη. Αν είναι κάτι που σοκάρει και συγκλονίζει για ακόμα μια φορά, είναι η εμφάνιση μικρών παιδιών.

Διαβάζουμε στο σημείωμα του Ντοκιμαντέρ:

“Τι συνέβη στην Ελλάδα;” αναρωτιέται δυνατά ο σκηνοθέτης Håvard Bustnes στην αρχή αυτού του ενοχλητικού  ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της ως μια χώρα με ηλιόλουστες παραλίες και φιλικούς ανθρώπους έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που αφομοιώνουν τον ναζισμό. Με πολλά εξέχοντα μέλη του ακροδεξιού Κόμματος της Χρυσής Αυγής πίσω από την φυλακή, μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμά της – και οι τρεις είναι αρκετά προσεκτικές ώστε να αποφύγουν τυχόν «λάθη» της γλώσσας κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Ενώ σταματάνε κανονικά τη συνέντευξη για να βεβαιωθούν  ότι πήγε όπως θέλουν, ο Bustnes απλώς αφήνει τη μηχανή να τρέξει. Το υλικό που προκύπτει, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την αλλοτριωμένη πλευρά αυτού του πολιτικού κόμματος, αποκαλύπτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ σαφών γεγονότων και πολιτικής λήψης εικόνων. Παρόλο που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι τόσο πιστές στις απόψεις τους, δείχνει πώς όταν φοράς παρωπίδες μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη κοινωνία.

Το «Golden Dawn Girls» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Να θυμίσουμε και τις γυναικείες διακηρύξεις τους, ανάμεσα στα άλλα:

«Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση της γυναίκας την αποπροσανατόλισε και από την πραγματική ουσία του ύψιστου ρόλου της, τη Μητρότητα. Δηλαδή, την υποχρέωση και την ύπατη τιμή να φέρει στον κόσμο και ν’ αναθρέψει τα νέα βλαστάρια στον κορμό της Φυλής, ώστε να γεφυρώσει μέσω του παρόντος, το παρελθόν και το μέλλον». 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: