Η Κατιούσα προτείνει: “Μάθε παιδί μου γράμματα”, του Θόδωρου Μαραγκού

Πολιτική, λαϊκή σάτιρα που βάζει στο στόχαστρο το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», που, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της, παραμένει επίκαιρη…

Η Κατιούσα προτείνει μια πολιτική, λαϊκή σάτιρα που βάζει στο στόχαστρο το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια». Η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», του Θόδωρου Μαραγκού, περιγράφει την ελληνική επαρχία προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με διαθέσεις σατιρικές και αιχμές για το αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης και την ανεργία των νέων επιστημόνων, και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της παραμένει επίκαιρη.

Η Κατιούσα προτείνει: "Μάθε παιδί μου γράμματα", του Θόδωρου Μαραγκού

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πρωταγωνιστεί στην πολιτική, λαϊκή σάτιρα “Μάθε παιδί μου γράμματα”, του Θόδωρου Μαραγκού

Ο Περικλής (Βασίλης Διαμαντόπουλος), είναι ένας διευθυντής Γυμνασίου, συντηρητικός ως δάσκαλος και γονέας. Ζει στο χωριό μαζί με τη σύζυγό του, την υπομονετική και συμπονετική Ελπίδα (Άννα Μαντζουράνη), και τον έφηβο γιο του Σωκράτη (Νίκος Καλογερόπουλος), ενώ έχει μεγάλα σχέδια για το μεγάλο του γιο Δημοσθένη (Κώστας Τσάκωνας), που λείπει χρόνια για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Δημοσθένης επιστρέφει, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε φανταστεί ο πατέρας…

Παράλληλα, η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα, όσο και με τους δυο γιους του, Σωκράτη και Δημοσθένη, που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

Παράλληλα προσπαθούν να δικαιώσουν τον πεσόντα υπό το βλέμμα της Εκκλησίας, του δημάρχου και των αστυνομικών που καραδοκούν για κάθε ανατρεπτική κίνηση και καταπνίγουν την αλήθεια για τον αγωνιστή…

Η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού απέσπασε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1981 (Α’ Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου, Σκηνογραφίας, Γ’ Ειδικό Βραβείο).

Χαρακτηριστική η ατάκα του άνεργου επιστήμονα Δημοσθένη (Κώστας Τσάκωνας) που επιστρέφει μετά τις σπουδές στο χωριό του: «Έξι χρόνια στο Δημοτικό. Έξι χρόνια στο Γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;»…

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Καλογερόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Χρήστος Καλαβρούζος κ.ά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

12 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: