Η Κατιούσα προτείνει: «Η ζωή στους βράχους» της Αλίντας Δημητρίου

33 μαχήτριες του ΔΣΕ – 33 πρόσωπα που τα ενώνει ο αταλάντευτος αγώνας, οι αντοχές, η πίστη στα ιδανικά και οι θυσίες για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Κατιούσα προτείνει το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους». Μια ταινία αφιερωμένη στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των γυναικών – μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 33 γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους στο βουνό, αλλά και μετά στα χρόνια της εξορίας τους στη Χίο, στο Τρίκερι και τη Μακρόνησο.

«Οι γυναίκες είναι χωρίς φωνή στην Ιστορία. Κι όμως στο ΔΣΕ ήταν το 30%. Ήταν στην πρώτη γραμμή με το όπλο. Κάποιοι λένε ότι η γυναίκα βγήκε στην Αντίσταση για να ξεφύγει από τον πατέρα αφέντη. Είναι μια κοινωνιολογική ερμηνεία. Αλλά σε πενήντα γυναίκες που συνάντησα δεν βρήκα κάτι τέτοιο. Αντίθετα, είδα πως ήταν επιλογή τους. Ήταν …”φοβερότερη” η καταπίεση του πατέρα αφέντη από το κυνηγητό, την παρανομία, την απομόνωση, τη φυλακή; Ήταν επιλογή!»

Αλίντα Δημητρίου

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας – Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη.

Δείτε την ταινία:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: