Άγγελος Καλογερίδης: Ο φωτογράφος των Ιωαννίνων

O Άγγελος Καλογερίδης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα, όπου ζούσε. Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη των Ιωαννίνων. Και συνεχίζει να το αφήνει μέσα από τις φωτογραφίες του.

O Άγγελος Καλογερίδης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα, όπου ζούσε. Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη των Ιωαννίνων. Και συνεχίζει να το αφήνει μέσα από τις φωτογραφίες του.

Ο φωτογράφος Άγγελος Καλογερίδης απαθανάτισε την καθημερινότητα της πόλης κατά τη μεταπολεμική περίοδο, το τοπίο της ηπειρώτικης γης και τους ανθρώπους του μόχθου σε ασπρόμαυρο αλλά και σε έγχρωμο φιλμ. «Η ζωή τρέχει πολύ γρήγορα και δεν είναι πάντα ευχάριστες οι μέρες, οι στιγμές της… Σαν περνούν τα χρόνια και μεγαλώνει ο άνθρωπος κερδίζει σε εμπειρίες. Αποθηκεύει χαρές και λύπες και συγκινήσεις αλλά και δοκιμασίες. Θα τις χρειαστεί στη μετέπειτα ζωή του» είχε πει σε συνέντευξή του το 2005, στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες».

Ο Άγγελος Καλογερίδης, με καταγωγή από το Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1922. Ήταν απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στον αντιστασιακό αγώνα. Η οικογένειά του είχε το ξενοδοχείο Ακροπόλ (στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δωδώνης), από τα πιο σύγχρονα ξενοδοχεία της εποχής. Εκεί, στα υπόγεια, λειτουργούσε το ειδικό τμήμα επικοινωνιών της γερμανικής μεραρχίας. Ο Άγγελος Καλογερίδης συνέχιζε να εργάζεται στο ξενοδοχείο, συλλέγοντας πληροφορίες τις οποίες διοχέτευσε στην αντίσταση. Σύντομα συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους ναζί στις φυλακές Καλλιθέας και Αβέρωφ.

Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Δάσκαλός του ήταν ο φωτογράφος Απόστολος Πανταζίδης. Συμμετείχε σε εκθέσεις και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Τη δεκαετία του ’60 εργάστηκε ως επαγγελματίας φωτογράφος στην Αθήνα. Συνεργάστηκε δε με τον ΕΟΤ σε τουριστικές εκδόσεις.

Το 2013, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή εξέδωσε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του Καλογερίδη. «Πολλά θέλω να πω στον κόσμο. Να μάθει να ‘κοιτάζει’ και να ‘βλέπει» ήταν μερικά από τα λόγια του φωτογράφου.

Φωτογραφικά παιχνίδια με τη λίμνη

Στη Σκάλα

Tα ταμπάκικα

Γυναίκες στο χωράφι

Η οδός Καραμανλή κάποτε

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
Πηγή: typos-i.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: