Το Σάββατο 12 Οκτώβρη αποκαλύπτεται στη Γυάρο το Μνημείο – φόρος τιμής στους αλύγιστους

Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες βρίσκονται στο νησί δεκάδες οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνοντας τη νύχτα μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της εκδήλωσης.

Στο θανατονήσι της Γυάρου, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, το ΚΚΕ θα τιμήσει μια ξεχωριστή πλευρά της 100χρονης Ιστορίας του, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα προχωρήσει σε αποκαλυπτήρια Μνημείου και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για την επίσκεψη εκεί οργανώνεται αποστολή, που θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Λαυρίου, δίνοντας προτεραιότητα στους αγωνιστές που εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο θανατονήσι, καθώς και στις οικογένειές τους. Σημειώνεται ότι οι συμμετοχές έχουν κλείσει.

Η τοποθέτηση Μνημείου από την ΚΕ του ΚΚΕ συμβάλλει ταυτόχρονα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της Γυάρου ως ιστορικού τόπου, αφού τα κτίρια των φυλακών και άλλες εγκαταστάσεις της Γυάρου έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, στις διάφορες λεηλασίες και έχουν υποστεί πολλαπλές καταστροφές ακόμα και από βολές του Πολεμικού Ναυτικού. Αποτελούν ζήτημα αγωνιστικής διεκδίκησης η δημιουργία προβλήτας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης καθώς και οι σωστικές παρεμβάσεις στα κτίσματα που καταρρέουν.

Δείτε στην Κατιούσα στάδια κατασκευής του μνημείου:

Εκεί που η λαμαρίνα «λυγίζει» για τους συντρόφους που έπεσαν…

Η Γυάρος λειτούργησε συνολικά 21 χρόνια ως τόπος φυλάκισης και εξορίας για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές: 1947 – 1952, 1955 – 1961, 1967 – 1974. Υπολογίζεται ότι πέρασαν περισσότεροι από 18.000 την πρώτη περίοδο, κοντά στους 800 τη δεύτερη περίοδο και πάνω από 6.000 την τρίτη περίοδο. Οι κρατούμενοι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαού πέρασαν σκληρά μαρτύρια και βασανιστήρια πιεζόμενοι να υπογράψουν δήλωση μετανοίας – αποκήρυξης του ΚΚΕ. Χιλιάδες είναι εκείνοι που παρέμειναν αλύγιστοι. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Δείτε στην Κατιούσα:

60 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης για τα μνημεία στους τόπους εξορίας

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί, με τίτλο «Ρωγμή», φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος συμμετείχε σε πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Γυάρο.

Ο Γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς μιλάει για το μνημείο. Δείτε στην Κατιούσα:

Μνημείο του ΚΚΕ στη Γυάρο: Ανανεώνει το λεξιλόγιο της μνημειακής και στρατευμένης τέχνης (ΦΩΤΟ)

Για το έργο ο ίδιος ο δημιουργός σημειώνει πως «στο “σώμα” του είναι καρφωμένα είκοσι ένα (όσα και τα χρόνια λειτουργίας των κολαστηρίων) πρίσματα, θραύσματα από υλικό ανοξείδωτο, μόνιμα λαμπερό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι η αντιδιαστολή: Το φωτεινό μέλλον, λαμπερό, στην αντίθεση με το ζοφερό, διαβρωμένο παρελθόν. Οι “Ρωγμές” με τις έντονες εξάρσεις προσδίδουν έντονα δραματικό χαρακτήρα στην πάλη μεταξύ των δύο ιδεολογιών. Τα πρίσματα και το αναλλοίωτο υλικό τους είναι η αναφορά στους κρατούμενους κομμουνιστές που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους, παρέμειναν ωστόσο αμετακίνητοι σε αυτές».

Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες βρίσκονται στο νησί δεκάδες οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνοντας τη νύχτα μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της εκδήλωσης.

Από τις εργασίες στη Γυάρο για την τοποθέτηση του μνημείου. Δείτε στην Κατούσα:

Γυάρος: «Ρωγμή» τιμής και μνήμης στο βράχο του μαρτυρίου και της αντίστασης – Το Σάββατο 12 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου (ΦΩΤΟ)

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του δεύτερου Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο, ενώ για να καλυφθεί το αυξημένο οικονομικό κόστος και για τα δύο Μνημεία, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, ζητώντας τη συνδρομή του, για την ολοκλήρωση της κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των Μνημείων, με προσφορές που μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».

Επιπλέον, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν ειδική έκδοση, με τίτλο: «Γυάρος – Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα – μια η απάντησή μας… ζήτω το ΚΚΕ». Δημιουργήθηκε με αφορμή την τοποθέτηση του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γυάρο και την επίσκεψη – προσκύνημα για τα εγκαίνια του Μνημείου. Αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στη γνωριμία με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κάτεργου. Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της έκδοσης προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της αποστολής στο νησί.

Για την έκδοση για τη Γυάρο. Δείτε στην Κατιούσα:

Σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία: Γυάρος – Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα – «…μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ»

Η έκδοση, την όποια έχει επιμεληθεί η Υπηρεσία Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέχει πλούτο ιστορικών και άλλων ντοκουμέντων και στοιχείων και για τις τρεις περιόδους λειτουργίας της Γυάρου ως τόπου εξορίας. Μαρτυρίες και σκίτσα των ίδιων των κρατουμένων, που αποτυπώνουν όλη τη φρίκη, αλλά και την πίστη τους στην τελική νίκη. Επίσης, στις σελίδες της ο αναγνώστης θα βρει αναλυτική περιγραφή των 5 όρμων, αλλά και πλευρές από τη ζωή των κρατουμένων, ποιήματα, έργα τέχνης κ.ά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: