«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά…» – Μεγάλη έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικά έργα με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες

Η έκθεση αφορά την περίοδο της δεκαετίας του ’30, τη δεκαετία του ’40 (Κατοχή, Αντίσταση, ΔΣΕ), την περίοδο της βαριάς παρανομίας μετά την ήττα του ΔΣΕ, καθώς και τη μετέπειτα εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Πολλά είναι τα έργα που θα εκτεθούν και είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών έργων θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΤΑ – ΕΣΑ) από 4 έως 29 Μάρτη, με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες και τίτλο «Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά», δανεισμένο από στίχο που έγραψε ο Γ. Ρίτσος εξόριστος στη Μακρόνησο.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 19.30.

Η έκθεση αφορά την περίοδο της δεκαετίας του ’30, τη δεκαετία του ’40 (Κατοχή, Αντίσταση, ΔΣΕ), την περίοδο της βαριάς παρανομίας μετά την ήττα του ΔΣΕ, καθώς και τη μετέπειτα εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου του ΚΚΕ, πολλά επίσης είναι έργα που παραχωρήθηκαν από μουσεία αλλά και συγγενείς των καλλιτεχνών, που με θέρμη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ. Πολλά είναι τα έργα που θα εκτεθούν και είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες έχει γράψει τη δική της λαμπρή σελίδα στη μακρά αγωνιστική παράδοση του κομμουνιστικού και λαϊκού μας κινήματος. Ηταν τόποι που επέλεξε μεθοδικά η αστική τάξη της χώρας, για να τσακίσει, όπως ήλπιζε, τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Αυτοί όμως αντέταξαν το ηθικό τους μεγαλείο, την ακλόνητη πίστη τους στην τελική νίκη. Ο ηρωισμός, η αντοχή που επέδειξαν απέδειξε πως η συνείδηση, η σκέψη τους παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα, παρά τα δεσμά τους.

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά...» - Μεγάλη έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικά έργα με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά…» – Μεγάλη έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικά έργα με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες

Πολλοί είναι οι δημιουργοί που βρέθηκαν οι ίδιοι φυλακισμένοι και εξόριστοι. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ζωγράφισαν, χάραξαν, δημιούργησαν για να φωτίσουν το μεγαλείο του ανθρώπου που παλεύει για ανώτερα ιδανικά. Πολλά έργα είναι έργα – μαρτυρίες: Αποτυπώνονται μορφές εξόριστων, σκηνές της ζωής στην εξορία, βασανιστήρια, αλλά και η οργάνωση των ομάδων, η καθημερινότητα. Πολλά έργα φιλοτεχνήθηκαν για να καταγγείλουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Η τέχνη στα χρόνια της εξορίας ήταν ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν ακόμα κάστρα άπαρτα». Η πίστη στο δίκιο των ιδανικών τους πυροδότησε μια πρωτόγνωρη για εκείνες τις συνθήκες πολιτιστική δραστηριότητα.

Πολλοί ήταν επίσης οι επώνυμοι και ανώνυμοι καλλιτέχνες που μπορεί οι ίδιοι να μην ήταν έγκλειστοι και εξόριστοι, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του και στον τόπο όπου ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους στήριξε και ανέδειξε με το δικό του έργο τη μάχη που έδιναν οι εξόριστοι και φυλακισμένοι.

Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και που συνεχίζονται με την ανέγερση μνημείων, πρόσφατα στη Γυάρο και το αμέσως επόμενο διάστημα στη Μακρόνησο.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο από 10.00 έως 21.00 και Κυριακή από 10.00 έως 14.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: