Ξενάγηση στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλούσια η θεματολογία της. Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος. Η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη και η δράση της. Οι περιπέτειες, οι διώξεις και η εξορία. Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του σπουδαίου έργου της.

Η κορυφαία χαράκτρια Βάσω Κατράκη γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στις 5 του Ιούλη 1914 και έφυγε από τη ζωή στις 27 του Δεκέμβρη 1988.

Γεμάτη σπουδές, δημιουργία και αγώνα η ζωή της.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1936 ως το 1940 ζωγραφική με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Παρθένη και χαρακτική κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό.

Με την επίδραση του δεύτερου, δημιουργεί τα πρώτα ειδυλλιακά – λυρικά τοπία.

Τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης «σημάδεψαν» την καρδιά και το χέρι της μεγάλης δημιουργού.

Στα 1950 η Β. Κατράκη συμμετέχει στην έκθεση της ομάδας «Στάθμη» στο Ζάππειο.

Το 1957 στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο.

Το 1958 στην Μπιενάλε Μεσογειακών Χωρών Αλεξάνδρειας και στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Λουγκάνο, όπου αποσπά πρώτα βραβεία.

Επίσης, βραβεύτηκε το 1966 στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ξεκινά η περίοδος χάραξης στην πέτρα. Το στοιχείο του τραγικού, η μνημειακότητα, οι λιτές και δυνατές φόρμες χαρακτηρίζουν τη δημιουργία της. Στα χρόνια της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου χρησιμοποίησε σαν υλικό της τα βότσαλα.

Πλούσια η θεματολογία της. Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος. Η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη και η δράση της. Οι περιπέτειες, οι διώξεις και η εξορία. Σπουδαία και τα έργα της, που καταγγέλλουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της πολιτικής και ιδεολογικής βίας Νταχάου, Αουσβιτς, Μακρόνησο, Γυάρο, Αη Στράτη κι άλλα παρόμοια της σημερινής πολιτικής και οικονομικής βίας. Σε κάθε χάραξή της βρίσκεται ένα πνευματικό πάθος, απ’ όπου πηγάζει και κάθε ανθρώπινο μήνυμά της.

Τον Ιούνη του 2006, εγκαινιάστηκε στο Αιτωλικό, τη γενέτειρά της, το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη» που θα στεγάσει τα έργα της.

Το Μουσείο φιλοξενεί τις πέντε κύριες ενότητες της δουλειάς της, πυρήνες δράσης της 60χρονης εικαστικής δημιουργίας της (περίπου τετρακόσια έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και ένα μεγάλο μέρος από τις μήτρες – ξύλα και πέτρες –  πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της).

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την 15χρονη χαρακτική της πορεία στο παραδοσιακό ξύλο και την 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, τα αυτονομημένα ζωγραφικά σχέδιά της, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης κι έργα ζωγραφικής, επηρεασμένα από το δάσκαλό της Κ. Παρθένη.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται επίσης το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της τα αρχεία της, και μεγάλο μέρος  φωτογραφικού υλικού.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα και «ζωντανή» ξενάγηση στους χώρους και τα έργα του Μουσείου της Βάσως Κατράκη, από τον ζωγράφο – χαράκτη Απόστολο Κούστα.

Δείτε την ξενάγηση στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη:

Ο Απόστολος Κούστας μαθήτευσε στο ζωγράφο Γιώργο Σικελιώτη και στη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Γεννήθηκε το 1954 στο Μεσολόγγι. Εκεί πήρε την πρώτη επαφή του µε τη ζωγραφική τέχνη, κοντά στο Γεράσιµο Κασσόλα. Μεταναστεύοντας από το Μεσολόγγι στην Αθήνα γνωρίζει τον χαράκτη Τάσσο (Αλεβίζο) ο οποίος του  έδωσε την ευκαιρία να γνωριστεί και να συνεργαστεί µε το Γιώργο Σικελιώτη. Στη γνωριμία του µε την Βάσω Κατράκη οφείλεται η αφοσίωσή του στη χαρακτική.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: