«Η μπουρζουαζία έχει ανάγκη από πλήθος σταυρούς…» – “Για τη σφαγή” / Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

Το Videoart «Για τη σφαγή» του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα του «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ» («Ριζοσπάστης» 24/5/1934) και από το μουσικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» – σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ από το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου».

Παρουσιάζουμε το Videoart «Για τη σφαγή» του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, εμπνευσμένο από το χρονογράφημα του «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ» («Ριζοσπάστης» 24/5/1934) και από το μουσικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» – σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ από το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου».

Η πρωτότυπη εικονογράφηση αποτελεί μέρος της σειράς έργων του ζωγράφου για το Ημερολόγιο 2021 της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές». Θυμίζουμε ότι το Ημερολόγιο της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές» είναι ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα… Ένα ημερολόγιο που αξίζει να το προμηθευτούμε, αλλά και να το κάνουμε δώρο σε γνωστούς και φίλους. Ένα ημερολόγιο που μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε πρώτη επαφή με στιγμές από τη συγκλονιστική διαδρομή του Κόμματος και του κινήματος στη χώρα μας…

Όπως μας δήλωσε ο ζωγράφος, πρόθεσή του «…είναι ότι πέρα από τη πολιτική αναγκαιότητα της πολιτικής πάλης ενάντια στα γενετήσια αιτία του πολέμου και της βαρβαρότητας, ήταν να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία και τη δυναμική τους, ως μέσα ταξικής εικαστικής έκφρασης, αξιοποιώντας τις τέχνες και τις εφαρμογές τους, από θέση ισχύος της εργατικής τάξης, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς, ικανούς να διεγείρουν συνειδήσεις για συστράτευση για έναν κόσμο που δεν γεννήθηκε για να πεθάνει πριν την ώρα του».

Το έργο μας οδηγεί στο πεδίο της μάχης και τους ευδιάκριτους ρόλους. Οι δυο δρόμοι αποσαφηνίζονται στο πεδίο της μάχης. Το πεδίο της δόξας και το πεδίο του μνήματος ευδιάκριτα, όπως και τα αποτελέσματα. Η ποίηση του Μπρεχτ και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, έρχονται και υπογράφουν το ίδιο το έργο και θέτουν αμείλικτα το ερώτημα του «ποιος με ποιον». Οι ψηφιακές παρεμβάσεις και η επεξεργασία ήχου και εικόνας είναι του Μιχάλη Αγγελίδη.

«Για τη σφαγή» – Τάκης Βαρελάς 
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ / 2021

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ – ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ
(Ριζοσπάστης, 24 / 5/ 1934)

Το υπουργείο των Στρατιωτικών ετοίμασε «δελτία ταυτότητος» των τραυματιών που θα ’χουμε στον ερχόμενο πόλεμο και που, μ’ όλη τη μετριοφροσύνη, τους ανεβάζει σ’ ενάμισι εκατομμύριο. Λογαριάζει έτσι πως δε θα μείνει ούτε ένας φαντάρος που να μην τραυματισθεί και πως ο άμαχος πληθυσμός θα προσφέρει σχεδόν ένα εκατομμύριο θύματα στη μακάβρια πομπή που θ’ αφήσει πίσω του ο πόλεμος. Είναι ζήτημα αν έγινε η παραμικρή σκέψη να φροντίσουν να προμηθευθούν μπαμπάκι κι επιδέσμους ανάλογα με τον αριθμό των τραυματιών που προβλέπεται. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ό,τι χρειάζεται για το αστικό κράτος είναι να συμπληρώσει το γρηγορότερο τα «δελτία ταυτότητος» που ετοίμασε! Φροντίζοντας να φέρει τον πόλεμο μια ώρα γρηγορότερα, ετοιμάζει τα κατάστιχά του να καταγράψει την… πούληση! Τι αίμα χύνεται, πόσες σάρκες πετσοκόβονται, πόσα κόκαλα μένουν ασκέπαστα στα πεδία των μαχών κάτου από το λαμπρό ήλιο των «αιώνιων ιδανικών» –για όλ’ αυτά έχει μεγάλη ανησυχία μήπως του διαφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια! Γιατί όλο αυτό το άθλιο υλικό από τ’ ανθρώπινα λείψανα, που ετοιμάζεται να καταγράψει, είναι το λίπασμα για την «αθάνατη ιδέα της πατρίδας». Είναι οι ήρωες!

Κι αν δε φροντίζει τουλάχιστον για μπαμπάκι και επιδέσμους των θυμάτων του, φροντίζει να τους καταγράφει στα κατάστιχα της δόξης! Έτσι, κοντά στα «δελτία ταυτότητος», χωρίς άλλο, θα ετοιμάζει και παράσημα ανδρείας! Θ’ ακούσουμε σε λίγο καμιά παραγγελία από ενάμισι εκατομμύριο τέτοια παράσημα. Και φαντασθείτε! Τότε θ’ αποκαλυφτεί πως το αστικό κράτος παράγει όχι μόνο «αιώνιες ιδέες», αλλά και ήρωες! Πως από τη μια στιγμή στην άλλη ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν ν’ αναδειχθούν σε ήρωες, αυτό είναι το μυστικό της πλουτοκρατίας. Αυτή, που τους παίρνει το αίμα και τις σάρκες, τους δίνει και το ρόλο του «ήρωα». Κι ετοιμάζει παράσημα ανδρείας!

Μα κοντά σ’ αυτά υπάρχουν κι ετοιμασίες ακόμα πιο σημαντικές! Ο θάνατος, βλέπετε, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία! Θα ’χουμε παραγγελίες κι από σταυρούς, πολλούς σταυρούς, χιλιάδες σταυρούς! Τόσον κόσμο ετοιμάζουν για τη σφαγή και δε θα τους έχουν έτοιμα τα σύμβολα της σφαγής τους; Κι οι μαραγκοί θα πάρουν παραγγελίες! Σε μια εποχή που ο Σταυρός έχει ποτιστεί από τόσο αίμα που να ’χει σαπίσει και να σωριάζεται συντρίμμια, η μπουρζουαζία έχει ανάγκη από πλήθος σταυρούς, που θα τους φορτώσει στους ώμους των «ηρώων» μαζί με τα όπλα τους σα θα πηγαίνουν στη σφαγή…

Και, στο τέλος, οι «διανοούμενοι» θα πάρουν παραγγελίες για έργα:

– Ετοιμάστε λόγους ζωντανούς, ποιητικά, θεατρικά έργα και πατριωτικά διηγήματα! Είναι άνθρωποι αυτοί που θα σφαγούν, όχι τραγιά! Και πρέπει να τους στείλουμε στο θάνατο με ύμνους στην ανδρεία τους…

Και οι εισπράξεις θα πηγαίνουν καλά…

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ

Ο τίτλος του ημερολογίου, «Κόκκινες Πινελιές», είναι δανεισμένος από την ομώνυμη στήλη που υπήρχε στον «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Στις σελίδες του βρίσκουν χώρο ψηφίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που έβαλαν τη δική τους «πινελιά» στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης. «”Κόκκινες Πινελιές” σημάδεψαν τόσο την Ιστορία όσο και το σήμερα. Έτσι, σε αυτό το ημερολόγιο διαλέξαμε τέτοιες “πινελιές” αγώνα, αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και ιδανικών… Οι “Κόκκινες Πινελιές”, παλιότερες και σύγχρονες, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό, τη διεκδίκηση, την αντοχή για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους. Για την Ελλάδα της δουλειάς, της ευημερίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», σημειώνεται στην εισαγωγή του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο διανθίζεται με δισέλιδα αφιερώματα, στο τέλος κάθε βδομάδας, σε γεγονότα της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από τις «Κόκκινες Πινελιές» του «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο «Πρωτοπόρος» και ο «Προλετάριος» με την εύστοχη πένα τους καυτηριάζουν πλευρές της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας αφενός την υποκρισία των κυρίαρχων του πλούτου και αφετέρου την ανάγκη συστράτευσης στην πάλη για μια άλλη κοινωνία. Μάλιστα, στο ημερολόγιο δεν φιλοξενούνται μόνο κείμενα από τη συγκεκριμένη στήλη, αλλά και χρονογραφήματα από άλλες σελίδες του «Ριζοσπάστη» και εργατικές εφημερίδες. Σημειώνεται επίσης ότι οι αναδημοσιεύσεις των κειμένων συνοδεύονται από πρωτότυπα σκίτσα του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά.

Πρωτότυπο στοιχείο στην ατζέντα είναι ότι σε αυτά τα θεματικά δισέλιδα χρησιμοποιείται η τεχνολογία των κωδικών QR, όπου ο χρήστης, σκανάροντας τη συγκεκριμένη ένδειξη με την ειδική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet του, μπορεί να βρει στο διαδίκτυο επιπλέον αρχειακό υλικό, π.χ. επιπλέον φωτογραφίες που δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της έκδοσης, οπτικοακουστικό υλικό που εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη και τον βοηθά να προσεγγίσει καλύτερα το κλίμα κάθε εποχής. Ακόμα, μπορεί να βρει επιπλέον αρθρογραφία και βιβλιοπροτάσεις, μια πρόταση -ουσιαστικά – αυτομόρφωσης για εκείνον που θέλει να το ψάξει παραπάνω.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: