Ψυχολογικές τακτικές πολέμου του ΝΑΤΟ στο διαδίκτυο, για τη διάδοση της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής

Ακροδεξιά γκρουπ στο ίντερνετ, οργανώνουν καταιγίδες τρολ που κακοποιούν πολιτικούς αντιπάλους και διασπείρουν ρατσιστικά memes για να αποκτήσουν υποστήριξη. Χρησιμοποιούν ψυχολογικές τακτικές πολέμου του ΝΑΤΟ που έχουν διαρρεύσει για να διαδώσουν παγκόσμια την θεωρία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ακροδεξιά γκρουπ κάτω από την ταμπέλα της “alt right” -εναλλακτική δεξιά- χρησιμοποιούν τακτικές ψυχολογικού πολέμου, τις οποίες έμαθαν από έγγραφα που διέρρευσαν από το ΝΑΤΟ και τις αγγλικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να διασπείρουν την θεωρία της ανωτερότητας της λευκής φυλής σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου με τίτλο “περιθωριακές εξεγέρσεις” οι Julia Ebner και Jacob Davey αναφέρουν πως οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν σαν όπλο την κουλτούρα του ίντερνετ προκειμένου να εξαπλώσουν την ιδεολογία τους στο διαδίκτυο και να καταστρέψουν τις δημοκρατίες.

Οι συγγραφείς αφού πέρασαν πολλές εβδομάδες παρακολουθώντας στα κρυφά ηλεκτρονικά φόρουμ της ενναλακτικής δεξιάς, ισχυρίζονται ότι αναγνώρισαν τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι χρήστες προκειμένουν να ριζοσπαστικοποιήσουν άτομα μέσω του διαδικτύου και να κερδίσουν υποστήριξη για τα ακροδεξιά γκρουπ, στοχεύοντας σε ανησυχίες πάνω στην μετανάστευση, την τρομοκρατία και την φυλή.

Χρησιμοποποίησαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρηματοδότησης από το πλήθος, τροποποιημένες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, ακόμα και υλικό που διέρρεσε από στρατιωτικές και υπηρεσίες πληροφόρησης του ΗΒ (GCHQ) και το ΝΑΤΟ προκειμένου να οργανώσουν καμπάνιες που στρέφονται ενάντια στις ίδιες τους τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τον Αύγουστο, ακροδεξιά γκρουπ συναντήθηκαν στην Charlottesville της Βιρτζίνια, για την μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης εδώ και δεκαετίες, ενώ στην Ευρώπη οι ακροδεξιές οργανώσεις χρησιμοποίησαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρηματοδότησης μέσω του πλήθους ώστε να μαζέψουν χρήματα για την ενοικίαση πλοίων περιπολίας στα ευρωπαικά νερά, που θα συλλαμβάνουν μετανάστες.

Ψυχολογικές τακτικές πολέμου του ΝΑΤΟ στο διαδίκτυο, για τη διάδοση της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής

Λευκοί εθνικιστές διαδηλωτές κρατούν ασπίδες καθώς συγκρούονται με ένα γκρουπ αντί διαδηλωτών στο Charlottesville στην Βιρτζίνια στις 12 Αυγούστου

Η ακροδεξιά επηρέασε επίσης της Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές, όπου το ακροδεξιό κόμμα “Συμμαχία για την Γερμανία” ενισχύθηκε σημαντικά.

Σε καλοσχεδιασμένες μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικές καμπάνιες, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι εξτρεμιστές δούλεψαν μαζί: “ H στρατηγική, τακτική και επιχειρησιακή σύγκλιση επέτρεψε στην ακροδεξιά να μεταφράσει την μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονική κινητοποίηση σε επίδραση στον πραγματικό κόσμο” γράφουν οι συγγραφείς.

Το ρεπορτάζ ξεσκεπάζει πως η Αμερικάνικη “alt-right”  που είναι υπεύθυνη για καμπάνιες τρολαρίσματος σε υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ κατά τις εκλογές του 2016, μοιράστηκε συμβουλές και τακτικές με τους Ευρωπαίους εξτρεμιστές – τεχνικές που συνέλεξαν από επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου – ώστε να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία.

Μπροστά από την επιτυχία του AfD στις Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές- στις οποίες εξασφάλισε το 26% των ψήφων και σημάδεψε την πρώτη φορά που ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στο Γερμανικό Κοινοβούλιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – οι ακτιβιστές της “alt-right” διαδίδουν συμβουλές στην σελίδα ανταλλαγής μηνυμάτων 4chan.

Oδηγίες με βάση την εμπειρία των Γερμανικών εκλογών που αφορούσαν στο μπέρδεμα και την χειραγώγηση των μέσων πληροφόρησης ανακυκλώθηκαν και προσαρμόστηκαν για το γερμανικό ακροατήριο. Αυτό περιελάμβανε μιμιτικά πολεμικά άλμπουμ όπως τα “normie memes” και πηγές ψυχολογικών επιχειρήσεων, όπως “πώς να χειριστείτε βήμα-βήμα μια σειρά γεγονότων” που συνδέει με τα ηλεκτρονικά εγχειρίδια της GCHQ”, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Discord, έχουν στηθεί ειδικά κανάλια ώστε να “συντονίσουν μεγάλης κλίμακας καμπάνιες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνουν την χρήση διάφορων τακτικών ψυχολογίας και παραπληροφόρησης” που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διασπορά memes, την δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λογαριασμούς μποτ, καθώς και την μέτρηση της επιρροής τους χρησιμοποιώντας λεπτομερείς τεχνικές ανάλυσης του διαδικτύου.

“Σαν αποτέλεσμα της ενεργητικής διατλαντικής μεταφοράς πληροφοριών, τεχνογνωσίας και εμπειρίας μέσα από πίνακες μηνυμάτων και των καναλιών στην εφαρμογή Discord , οι τακτικές που χρησιμοποιούνται από τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς ακτιβιστές, αντικατοτρίζουν αυτές που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη ακροδεξιά”, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τις δυο τελευταίες βδομάδες πριν τις εκλογές, χασταγκ που υποστήριζαν το AfD έφτασαν πολλές φορές τα τοπ 5 τρεντς στην Γερμανία σαν αποτέλεσμα της καμπάνιας.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν πως οι τακτικές που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά είναι “πιο κοντά σε ψυχολογικές επιχειρήσεις που καθοδηγούνται από το κράτος παρά τρομοκρατικών γκρουπ” πιέζουν τους διαμορφωτές πολιτικών, τεχνολογικές εταιρίες και ακτιβιστές, να υιοθετήσουν τακτικές καταπολέμησης που θα ανταποκρίνονται στην εξειδίκευση της ακροδεξιάς.

Το Φεβρούαριο, η ΜΚΟ για τα πολιτικά δικαιώματα Νομικό Κέντρο Νότιας Φτώχειας προειδοποίησε για την άνοδο των ακροδεξιών γκρουπ στο ίντερνετ, τα οποία οργανώνουν καταιγίδες τρολ που κακοποιούν πολιτικούς αντιπάλους, και διασπείρουν ρατσιστικά memes για να αποκτήσουν υποστήριξη.

“Eίναι ξεκάθαρο ότι ολοένα και περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δρουν μόνο στο Ίντερνετ, εκτός από όταν έρχεται η στιγμή που αρχίζουν να πυροβολούν”, είπε ο ειδικός της SPLC Mark Potok.

Μετάφραση: Σπύρος Μερκούρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: