Απεργία Χαλυβουργών: “Όταν μεγαλώσουμε, θέλουμε να γίνουμε επαναστάτες όπως εσείς” (VIDEO)

Τα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών και περνούν το μήνυμά του ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ο ηρωικός αγώνας των Χαλυβουργών ήταν η αφορμή για να γυριστούν διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα ντοκιμαντέρ, που συνδυάζουν την έμπνευση με το καθήκον, το ερασιτεχνικό μεράκι με τη δουλειά του επαγγελματία δημοσιογράφου, και προπαντός με το χρέος να υπάρχουν οπτικά ντοκουμέντα που να εξιστορούν το μεγαλείο αυτού του αγώνα στις επόμενες γενιές, να δίνουν ένα μέρος από όσα μας άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε μερικές τέτοιες δουλειές, που ήταν αφιερωμένες σε αυτό το σχολείο της ταξικής πάλης, τον μεγαλύτερο απεργιακό αγώνα των τελευταίων χρόνων.

Non Omnis Moriar, Documentary – Locomotiva Cine

Η κινηματογραφική ομάδα Λοκομοτίβα έκανε μια πολύμηνη δουλειά που έδωσε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα και ένα ντοκιμαντέρ που προλογίζεται ως εξής.

Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την απεργία στην χαλυβουργία Ελλάδος. Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης. Μια απεργία που έμεινε στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Νοέμβρης 2011 στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος οι μηχανές του παγώνουν και ξεκινάει η 9μηνή απεργία τους. Η απεργία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, έγινε γνωστή και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εργαζομένους του κόσμου. Η πύλη σημείο συνάντησης των απεργών με τους ανθρώπους που πέρναγαν για να τους εμψυχώσουν με κάθε τρόπο. Και αυτοί έστεκαν εκεί και έμεναν όρθιοί, παρόλο που όλο το σύστημα ήταν εναντίον τους.

Στα 67 λεπτά του ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε πλούσια στοιχεία για τον αγώνα των χαλυβουργών. Εμείς επιλέξαμε να ξεχωρίσουμε μια φράση από ένα γράμμα που έστειλαν μαθητές στους απεργούς εργάτες, για να τους δώσουν δύναμη, με τα πιο συγκινητικά λόγια.

Όταν μεγαλώσουμε, θα θέλουμε να γίνουμε επαναστάτες όπως εσείς…

Για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών – ΠΑΜΕ

Τον Φλεβάρη του 2012 και ενώ ο αγώνας τον χαλυβουργών βρίσκεται στον τέταρτο μήνα του, στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube ανεβαίνει ένα βίντεο που είναι μάλιστα υποτιτλισμένο και στα αγγλικά (No gear turns without you worker, you can make it without bosses), ώστε να διαδοθεί ευρύτερα το μήνυμά του. Μια πολύ μεστή δουλειά, ντοκουμενταρισμένο με μια σειρά στοιχεία και στιγμιότυπα.

Για τα κέρδη και για τα ψέματα του Μάνεση. Για τις συνθήκες κάτεργου που αντιμετώπιζαν οι εργάτες, για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που περνούσαν στα ψιλά και για τις πιέσεις που δέχονταν να δηλώσουν ότι τα είχαν πάθει στο σπίτι τους. Για τη σιωπή-ομερτά των ΜΜΕ που έκαναν γαργάρα την εννιάμηνη απεργία -και την αμηχανία που προκάλεσε το σχόλιο του Μ. Αθανασίου σε ένα πρωινάδικο. Για την πολύπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη από όλους τους κλάδους, όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτομαγιά που βρήκε τους απεργούς στις Πύλες των εργοστασίων και τις συναυλίες αλληλεγγύης έξω από τη Χαλυβουργία. Για τις μπλόφες και την δόλια τακτική του Μάνεση. Για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Βόλου και τις ήξεις-αφήξεις άλλων παρατάξεων, που στήριζαν στα λόγια τον αγώνα. Για τις δυνάμεις καταστολής και το μαστίγιο δίπλα στο καρότο της κοροϊδίας. Αλλά και για τα διδάγματα του μεγάλου αυτού αγώνα που έμεινε παρακαταθήκη.

Οι Χαλυβουργοί δε σκύβουν το κεφάλι
Με αίμα και ιδρώτα λιώνουνε το ατσάλι

Οι χαλυβουργοί είναι νικητές – ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η Νομαρχιακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που βγήκε τον Νοέμβριο του 2012 και είναι ένα πλήρες χρονικό των πιο σημαντικών σταθμών του μεγάλου αγώνα, που έγινε σχολείο της ταξικής πάλης για όλους τους εργαζόμενους. Σε αυτήν αναδεικνύεται το ενιαίο μέτωπο εργοδοσίας, με την κυβέρνηση, τα ΜΑΤ, τα κανάλια και τη… ΓΣΕΕ, και από την άλλη το ενιαίο, ταξικό μέτωπο που έχτισαν οι χαλυβουργοί με όλους τους εργάτες της χώρας -και όλου του κόσμου. Και πρωτίστως, αναδεικνύεται πως οι χαλυβουργοί είναι νικητές και ότι ο μεγαλειώδης αγώνας τους γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Στις πύλες της Φωτιάς – Διακόπτες

Μπορείτε επίσης να δείτε το ντοκιμαντέρ “Στις πύλες της φωτιάς” από την ομάδα Διακόπτες, που έχει διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά ταξική προσέγιση και μεγάλη αξία ως ντοκουμέντο, καθώς γυρίστηκε -και προβλήθηκε- ενώ ο αγώνας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη και έχει πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με τους απεργούς χαλυβουργούς, καθώς επίσης και συλλεκτικά πλάνα από τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των χαλυβουργών με την ομάδα Hasta La Victoria Siempre.

Την ίδια περίοδο γράφτηκε και ένα τραγούδι, εμπνευσμένο από τον αγώνα των απεργών της Χαλυβουργίας, που ανέβηκε στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube. Στο εισαγωγικό σημείωμα, σημειώνεται πως το τραγούδι γράφτηκε από σύντροφο εργάτη στον Βόλο -εκεί δηλαδή που βρισκόταν το άλλο εργοστάσιο του Μάνεση, αλλά το εργοδοτικό σωματείο σαμποτάρισε την απεργία- ενώ υπάρχει κάλεσμα σε κάθε έναν που γρατζουνάει μια κιθάρα, που γράφει στιχάκια, που ασχολείται με τη μουσική, να φτιάξει ένα τραγούδι και να το στείλει στο ΠΑΜΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: