Θάνος Μικρούτσικος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το δηλητηριασμένο φαγητό σού έδινε και ένα γλειφιτζούρι»

Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα κλπ. που είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Σου λέει «σου δίνω δηλητηριασμένο φαγητό αλλά στο τέλος αν είσαι καλό παιδί θα σου δώσω ένα γλειφιτζούρι» ενώ ο άλλος δεν θα στο δώσει. Περί αυτού πρόκειται. 

Ο δημοφιλής συνθέτης παραχώρησε συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση και το Reader.gr, στην οποία μιλάει για τη συναυλία του στο Ηρώδειο στις 29 του μήνα, τις συγκινητικές συναυλίες που έδωσε το τελευταίο διάστημα, τη μάχη που δίνει, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις διαφορές και τις ομοιότητες της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητά του με το ΚΚΕ. Εδώ αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα που αφορούν κυρίως το πολιτικό κομμάτι, ενώ ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε, ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο.

Για το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές.
Προκύπτει από το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμένα δεν είναι ακριβώς στροφή, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση που δεν μπορούμε να την κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη στροφή του 2015 όταν εντάχθηκε και αυτός στη μνημονιακή διαδικασία στην οποία είχαν από την αρχή συμφωνήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως έγινε και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μνημονιακό κόμμα. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, μπορεί να υπάρχουν δευτερεύοντα πράγματα στα οποία κάποιες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιούνται από τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά τα βασικά πράγματα είναι η συνέχεια των μνημονίων, με την έννοια ότι φύγαμε τυπικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αλλά 600 εφαρμοστικοί νόμοι συνεχίζουν να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, ακόμα και αν υπάρχει ανάπτυξη. Συνεπώς ένα κομμάτι του κόσμου που είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκε. Τώρα γιατί πήγε στη ΝΔ είναι επίσης μια πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί και η ΝΔ ήταν το βασικό μνημονιακό κόμμα της προηγούμενης περιόδου. Είναι μια συζήτηση με κοινωνιολογικά στοιχεία και πρέπει να το δούμε και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Όταν είσαι 18 χρόνων, τελειώνεις το σχολείο, μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο, έχεις και κάποιες καταβολές από την οικογένεια και προοδευτικές απόψεις και δεν σου αρέσει ο κόσμος που ζούμε που είναι βάρβαρος, είσαι πιο ριζοσπάστης. Έχεις πιο ριζοσπαστικές απόψεις. Θέλεις μια άλλη κοινωνία που καταρχήν τα παιδιά που θα γεννώνται να γεννώνται στην ίδια γραμμή. Αυτή η κοινωνία δεν υπάρχει στις μέρες μας ούτε στην Ελλάδα ούτε παγκοσμίως. Υπάρχει μια τρομακτική ανισότητα η οποία συνεχώς βαθαίνει και διευρύνεται.

Ένα παιδί λοιπόν που έχει ριζοσπαστική άποψη στα 22-23 του, κινείται στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς. Θέλει να αλλάξει αυτό τον κόσμο, να γίνει δικαιότερος. Όταν μπαίνει στην παραγωγή και προσθέσεις και την πλύση εγκεφάλου που γίνεται όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αρχίζεις λίγο και απομακρύνεσαι από τη ριζοσπαστικότητα με την έννοια ότι σταματάς να σκέφτεσαι τους δίπλα και σκέφτεσαι καταρχήν πώς θα μπορέσεις να θρέψεις την οικογένειά σου. Οπότε λες ότι στην προκειμένη περίπτωση θα ψηφίσω τον ΣΥΡΙΖΑ για να φύγω από τα μνημόνια, για να πάψει να υπάρχει αυτό το 40% στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτή και το 18% των ανέργων, και βλέπεις ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές και επομένως βαθαίνει η κρίση. Μετά λοιπόν δεν αρκεί το 1.5%/ημέρα που έδωσε στους συνταξιούχους, γιατί τόσο προκύπτει επί 365 μέρες, να το 300άρι. Ποιος μπορεί να ζήσει με 450, με 600, με 700 και με 800 ευρώ σήμερα έχοντας οικογένεια; Συνεπώς ξεχείλισε το ποτήρι και είπαν ας πάμε από εκεί τώρα, γιατί και η πολιτική συνείδηση είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερης αυτής που έπρεπε να είναι. Προσπαθώ να κάνω μια ουσιαστική ερμηνεία του πώς συμβαίνουν τα πράγματα και όχι μια συγκυριακή ερμηνεία. Συγκυριακά μπορεί να υπάρχουν και πολλά πράγματα. Γιατί έχε υπόψη σου ότι και το σύστημα δεν θέλει να σπρώξει προς τη ριζοσπαστική αριστερά, θέλει να σπρώξει προς άλλα κομμάτια της δεξιάς. Άμα διαβάσουμε ιστορία, πώς ανέβηκε ο Χίτλερ στο Μεσοπόλεμο ή ο Μουσολίνι; Πώς έπεισαν αυτοί οι άνθρωποι; Έπεισαν αυτούς που κοίταγαν μόνο το ατομικό τους συμφέρον με όσα έλεγαν, ψέματα όπως απεδείχθη και δημιούργησαν αυτή την απίστευτη καταστροφή των 50 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ψήφος των νεαρότερων ψηφοφόρων στη Χρυσή Αυγή στις πρόσφατες εκλογές.
Θέλω να πω τούτο. Ξεχωρίζω ακόμα και ακροδεξιά κόμματα από τη Χρυσή Αυγή. Αντιπαλεύω τις απόψεις τους που είναι ρατσιστικές πολλές φορές, που είναι εθνικιστικές κλπ., αλλά δεν τα ταυτίζω με τη Χρυσή Αυγή, γιατί η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση και οι ναζιστές έχουν βγει από την ανθρώπινη περιπέτεια μετά τα 12 εκατομμύρια στους φούρνους (6 εκατ. Εβραίους και 6 εκατ. Κομμουνιστές) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς αυτό το πράγμα είναι θλιβερό, αν και συνολικά έπεσε η Χρυσή Αυγή ευτυχώς. Χρησιμοποιούν μια ρητορική ότι είναι αντισυστημικοί, όμως είναι το πιο συστημικό κόμμα. Ο φασισμός είναι μέσα στην καρδιά του συστήματος. Για αυτό ευθύνονται πάρα πολύ οι διάφορες ελίτ με τις πολιτικές που κάνουν και με το γεγονός ότι σπρώχνουν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούν βλακωδώς ότι μπορούν να τους ελέγξουν.

Το πιθανό αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη στις 7 Ιουλίου.
Η ΝΔ είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα με κάποιες ακροδεξιές αποκλίσεις και δεν την ταυτίζω με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη του κόσμου. Δηλαδή θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το 2015 αλλά και πιο παλιά, που θέλουν μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αλλά εδώ το πρόβλημα είναι ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε αυτή τη στιγμή είτε η ΝΔ, από ό,τι φαίνεται οι βασικές πολιτικές θα ήταν ίδιες. Λέει ο Τσακαλώτος, έχουμε δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. Μωρέ τι μας λες; Ποιος τον δίνει αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί φέρνεις όλο τον κόσμο να ζητιανεύει το 1.5 ευρώ ή τα 2 του χρόνου ή τα 4 του παραχρόνου; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν και εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν ζουν. Χάνονται γενιές. Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει να πάρει αυτά που του ανήκουν. Για αυτό λέω ότι έχει πάψει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα αριστερό κόμμα. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει αυτά που του ανήκουν και όχι να ζητιανεύει 2 ευρώ την ημέρα. Αυτό είναι όχι μόνο αναξιοπρεπές αλλά μια αθλιότητα. Συνεπώς είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε βγει η ΝΔ το πράγμα για τον πολύ κόσμο θα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Δευτερευόντως θα το ξαναπώ γιατί δεν μου αρέσει να είμαι δογματικός, ναι υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα κλπ. που είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Σου λέει «σου δίνω δηλητηριασμένο φαγητό αλλά στο τέλος αν είσαι καλό παιδί θα σου δώσω ένα γλειφιτζούρι» ενώ ο άλλος δεν θα στο δώσει. Περί αυτού πρόκειται.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ
Μέχρι πρότινος μου γινόντουσαν προτάσεις. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Εγώ στηρίζω το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Θα πάω τιμητικά 12ος Επικρατείας, μη εκλόγιμος βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση για θέση στη βουλή γιατί καταρχήν σέβομαι όλους τους ανθρώπους που ψηφίζουν. Και γενικότερα από το 1996 δεν θέλω να ασχοληθώ με την τρέχουσα πολιτική. Αλλά και πέραν αυτού και μόνον ότι έχω το πρόβλημα υγείας θα ήταν από εμένα ένα μεγάλο φάουλ και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω.

Ονόματα καλλιτεχνών και δημοσιογράφων στα ψηφοδέλτια
Γενικότερα δικαιούνται και οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι και οι πάντες να βάζουν υποψηφιότητα στις εκλογές όπως και τα άλλα επαγγέλματα. Απλώς μερικές φορές αυτό γίνεται μόνο επειδή κάποιος είναι γνωστός. Σε αυτό είμαι αντίθετος. Αν κάποιος έχει μια συγκεκριμένη άποψη που είτε ταυτίζεται είτε συγκλίνει προς μια κατεύθυνση τότε αυτό είναι θεμιτό. Στους δημοσιογράφους θα έλεγα θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή γιατί τους βλέπεις δεν δημοσιογραφούν, αλλά επί της ουσίας είναι εκπρόσωποι κομμάτων. Αυτό το πράγμα εκτός όλων των άλλων είναι και αντιαισθητικό.

Οι ακραίες απόψεις και οι διαγραφές μελών της Νέας Δημοκρατίας
Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά έχει ακουμπήσει πολύ την ακροδεξιά όταν στη δεκαετία του ’50 η δεξιά στην Ελλάδα είχε αγκαλιάσει καταρχήν όλους τους δωσίλογους και τους γερμανοτσολιάδες. Αυτοί τους έδωσαν χάρη. Οι κυβερνήσεις της δεξιάς ήταν οι κυβερνήσεις του Παπάγου, η πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή πριν αυτός φύγει στην Ευρώπη και εξευρωπαϊστεί. Η δολοφονία του Λαμπράκη έγινε από μια οργάνωση στην οποία επικεφαλής ήταν ένας γερμανοντυμένος στην Κατοχή. Αυτοί οι άνθρωποι πάντοτε ακούμπαγαν ακόμα και τους ναζιστές τότε. Μετά ακουμπούσαν την ακροδεξιά. Αυτές οι αντιλήψεις όπως του Στεφανίδη που είπε για την Κούνεβα, όχι να τον διαγράψει ο Μητσοτάκης όπως έκανε, αλλά να τον κρεμάσει ανάποδα έπρεπε. Είναι απίστευτη δήλωση που δείχνει ακριβώς μια σειρά πράγματα. Ξαναλέω ότι δεν ταύτισα τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξιά με την έννοια ότι είναι δυο ίδια κόμματα. Η πολιτική όμως του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς απενοχοποίησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ταυτίστηκε με τα μνημόνια και οδήγησε να βαθύνει η κρίση.

 

Το αντίο στις μουσικές σκηνές.
Είχα πει ότι αποχαιρετώ τις μουσικές σκηνές και ήταν μια απόφασή μου πριν από το πρόβλημα της υγείας μου. Όπως επίσης αποχαιρετώ και τις καλοκαιρινές περιοδείες. Από εκεί και πέρα μακάρι να έχω τη δύναμη κατά διαστήματα να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο γιατί αυτό για εμένα είναι οξυγόνο κυριολεκτικά. Αυτή η αγάπη του κόσμου για εμένα και τη μουσική μου με βοηθάει πάρα πολύ. Η συναυλία στη Ηρώδειο θα είναι η μοναδική για το καλοκαίρι. Φέτος επί της ουσίας έκανα τις δυο του Μεγάρου και αυτή στο Ηρώδειο. Να δούμε πώς θα πάει η υγεία μου. Αμέσως μετά θα κάνω κάποιες εξετάσεις από τις οποίες θα φανεί η εξέλιξη και επομένως και τι μέλλει γενέσθαι. Μακάρι να υπάρχει αντοχή και στο μέλλον να ξανακάνω κάποια πράγματα. Δεν θέλω να δηλώσω ότι σταματάω. Θα ήταν άσχημο όπως και να το κάνουμε και ίσως δεν θα ήταν και αληθινό, γιατί αν τα πράγματα δεν πάνε άσχημα, εδώ είμαι.

Νιώθω γεμάτος…
Νιώθω γεμάτος με τους δικούς μου ανθρώπους, με τον κόσμο ολόκληρο, με τους φίλους μου. Νιώθω πραγματικά γεμάτος και δεν φοβάμαι τον καρκίνο, στο έχω ξαναπεί αυτό. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο «τύπος». Τη δουλειά του αυτός, τη δουλειά μου εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι τον παλεύω στα ίσια και βλέποντας και κάνοντας. Αλλά ναι, είμαι γεμάτος!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: