Τα Σοβιέτ του Πολ Γερουλάνου

Θέλετε λοιπόν να δείτε τι σημαίνει “δικτατορία του προλεταριάτου”; Θέλετε κύριοι να ζήσετε μια Παρισινή Κομμούνα; Κάντε επανάσταση. Αν θέλετε να τρολάρετε, όμως, ο Γερουλάνος θα ήταν μια από τις επιλογές που έχετε.

Μπορεί το Faceobook να είναι πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης στα χέρια των ισχυρών, δεν έχει φτάσει όμως (ακόμα) στη σύνδεσή του με τις λίστες των ψηφοφόρων και πού ασκεί ο καθένας τα εκλογικά του δικαιώματα. Έτσι οι χρήστες βλέπουν τις τελευταίες ημέρες διάφορα χορηγούμενα μηνύματα εν όψει των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Διοίκησης, ακόμα και αν δεν αφορούν το Δήμο και την Περιφέρεια, όπου ψηφίζουν.

Κι έτσι πολλοί χρήστες μπορεί το τελευταίο διάστημα να έπεσαν σε αυτό.

Μπορεί να μην έχει σηκώσει τα μανίκια του -κάτι που θα έδινε μια 80’ς αισθητική στο όλο εγχείρημα- αλλά έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και το χάρτη του Δήμου Αθηναίων. Μούτρα που τα φωτίζει το χαμόγελο της δημιουργίας, ενώ κάποιος φαίνεται πως του φωνάζει και του αποσπά στιγμιαία την προσοχή, γι ανα βγει μια αυθόρμητη, χαριτωμένη πόζα, που ξεχειλίζει οράματα και ιδέες για την Αθήνα.

Κυρίες και κύριοι, ο Πολ Γερουλάνος…

Τι δουλειά έχει όμως ένας αριστοκράτης με τα Συμβούλια Γειτονιάς κι αυτές τις μπολσεβίκικες μεθόδους; Καμία απολύτως. Ή μάλλον, όση ακριβώς είχαν οι “αντι-εξουσιαστές στην εξουσία” της κυβέρνησης του ΓΑΠ με τους κλασικούς της αναρχίας.

Όταν κατεβαίνεις όμως υποψήφιος στις εκλογές κι είσαι καλός πολιτικός μάνατζερ, πρέπει να κάνεις κάτι για να προωθήσεις το εμπόρευμά σου. Παλιότερα το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ -που οι δύσκολοι καιροί τον έβαλαν και μουστάκι να ξυρίσει- έπαιξε με το ιδεολόγημα της συμμετοχικής δημοκρατίας, που ακουγόταν πιασάρικο και πρωτοπόρο. Τώρα ο Γερουλάνος βρήκε τη “συμβουλιακή δημοκρατία” σε κάθε γειτονιά και μας καλεί να κατέβουμε για την Αθήνα, για να την αλλάξουμε.
-Και σοβιέτ θα της φτιάξουμε…

Δε μας λέει βέβαια πού ακριβώς θα τα συναντήσουμε όλα αυτά και πού ακριβώς πρέπει να κατέβουμε, αν και μάλλον δεν εννοεί στο δρόμο, για κάποια διαδήλωση -αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα.

Μια χρήστης (του διαδικτύου) απαντάει στα σχόλια της ανάρτησης στο FB πως θα ήθελε, αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη -όπου μάλλον δεν έχει φτάσει ακόμα το επαναστατικό κύμα. Και η ίδια μπορεί να απαντάει πολύ σοβαρά, αλλά μας χαρίζει άθελά της το καλύτερο τρολάρισμα στο Γερουλάνο.

Όσο για το σοβιέτ των Αθηνών, λογικά θα παραμείνει στα χέρια των αστών για μια πενταετία ακόμα, χωρίς Γερουλάνο δήμαρχο. Και για όσους γελάνε, πρέπει να ξέρουν πως η Παρισινή Κομμούνα από αυτό ακριβώς ξεκίνησε βασικά: από ένα διαφορετικό Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλετε λοιπόν να δείτε τι σημαίνει “δικτατορία του προλεταριάτου”; Θέλετε κύριοι να ζήσετε μια Παρισινή Κομμούνα; Κάντε επανάσταση. Αν θέλετε να τρολάρετε, όμως, ο Γερουλάνος θα ήταν μια από τις επιλογές που έχετε. Και μας δείχνει πως οι Πασόκοι βγήκαν παγανιά και πιστεύουν πως έχουν ξεπλυθεί για όσα έκαναν και πιστεύουν πως μπορούν να κυκλοφορήσουν ξανά στην πολιτική αγορά το χρεοκοπημένο προϊόν τους ως καινούριο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: