-Τα ‘μαθες Μάνο; Έχουν και οι κρατούμενοι δικαιώματα…

Ο βήχας και η σκατοψυχιά του φιλελέ δεν κρύβονται…

Μπορεί ο φιλελευθερισμός να έχει συνδεθεί στη θεωρία με τα ατομικά δικαιώματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να τα έχουν όλοι. Ιδίως αν είναι κρατούμενοι, φυλακισμένοι, της γης οι κολασμένοι και άλλες ομάδες που δε γεμίζουν το μάτι ενός άριστου, όπως ο Μάνος ο Βουλαρίνος, που κάνει ό,τι μπορεί για να σβήσει το παρελθόν του στην Ελληνοφρένεια.

 

Η βασική ιδιότητα της κλίκας των αρίστων είναι να κατασκευάζουν μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου ξιφουλκούν ενάντια σε υποθετικά επιχειρήματα και τα κατατροπώνουν. Εν προκειμένω στήνουν έναν αχυράνθρωπο για ένα κρατούμενο που – εμμέσως πλην σαφώς μας λένε – βλέπει τη φυλακή ως ξενοδοχείο και αναζητάει τη βολικότερη. Προφανώς, στο δικό τους εναλλακτικό σύμπαν, δεν υφίσταται έννοια σωφρονισμού και οι αρχές που βάζουν εμπόδια στις σπουδές ενός κρατούμενου, αντιστοιχούν σε ένα “κράτος δικαίου”. Εξίσου δεν υφίσταται η έννοια ότι οι κρατούμενοι μπορούν να έχουν και να διεκδικούν, αντί να ευχαριστούν την αστική μας δημοκρατία που δεν τους στέλνει σε καταναγκαστικά έργα ή σε ξερονήσια, σαν αυτά που κατά καιρούς ρίχνει ως πρόταση για τους μετανάστες.

Κι έτσι είναι πρόθυμοι να πετάξουν στον κοινωνικό Καιάδα ένα από “τα λιγοστά σαξές-στόρι του κατ’ ευφημισμόν σωφρονιστικού μας συστήματος”, όπως χαρακτήρισε εύστοχα τον Βασίλη Δημάκη ο συνήγορός του: αποφάσισε να αλλάξει κεφάλαιο στη ζωή του, αποφοίτησε ως αριστούχος από εσπερινό λύκειο και πέτυχε να μπει με υποτροφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ! Πολλές από τις “άριστες ψυχές” που τον παρουσιάζουν ως “τον ληστή με τα καλάσνικοφ” δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτα αντίστοιχο…

Αλλά ο Βουλαρίνος παίρνει άριστα στην αντιδραστική νεοφιλελέ σκέψη και φροντίζει να μας δίνει συνεχώς νέα δείγματα γραφής, για να το αποδεικνύει και να κρατά σε εγρήγορση το δαπιτογενές κοινό του. Όπως σε αυτό το πρόσφατο άρθρο, όπου ο Βουλαρίνος βάζει στο ίδιο σακί των… “εχθρών της εξέλιξης” τους ψεκασμένους που αντιδρούν στο 5G και τα τσιπάκια, με όσους λένε “όχι” στις ανεμογεννήτριες και τη σημερινή μορφή της τηλεργασίας.

Κι επειδή καταλαβαίνει και μόνος του το λογικό άλμα, συμπληρώνει πως δεν έχει νόημα να δίνουμε έναν μάταιο αγώνα ενάντια στο μέλλον που είναι αναπόφευκτο, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα έρθει η εξέλιξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους -πχ τηλεργασία χωρίς εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστρατήγηση ωραρίου και άλλους φιλελεύθερους μονόκερους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: