Συνεκμετάλλευση ώρα μηδέν

Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτείνει αμήχανα, ως μία συναινετική λύση, τη Χάγη, η Τουρκία ετοιμάζει ένα πακέτο ελληνοτουρκικών διαφορών και αξιώσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του εναερίου χώρου της Ελλάδας στα 6 μίλια από τα 10 μίλια που είναι σήμερα, αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και σαφώς συνεκμετάλλευση πόρων.

Το καταδίκασαν διεθνώς χαρακτηρίζοντας το ανόητο, άκυρο, παράνομο, γελοίο, ανυπόστατο, ψευδεπίγραφο και όποιο άλλο συνώνυμο μπορείτε να σκεφθείτε. Ο λόγος για το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο που συνυπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ. Η κυβέρνηση τότε μας καθησύχασε έχοντας λάβει τη διεθνή στήριξη και δημόσιες διαβεβαιώσεις για την ακυρότητα του μνημονίου αυτού. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΟΗΕ, αυτή η πανανθρώπινη οργάνωση για την φιλία των λαών, πρόκειται τις αμέσως επόμενες ημέρες να αναρτήσει τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν από τις δύο χώρες στην ανακήρυξη μιας κοινής ΑΟΖ, η οποία μπορεί μεν να καταπατά τόσο την υφαλοκρηπίδα, όσο και την αιγιαλίτιδα ζώνη μερικών νησιών μας, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει επί της ουσίας τους μεγάλους μας φίλους και συμμάχους όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

Και ενώ η κυβέρνηση στέκει απαθής θεατής και συνεχίζει να διαλαλεί την ακυρότητα της συμφωνίας και να παραθέτει ως επιχείρημα πως πρόκειται για τυπική και τεχνική διαδικασία από πλευράς ΟΗΕ, ταυτόχρονα διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για έντονη ανησυχία και χαρακτηρίζουν το γεγονός της επισημοποίησης του κατά τα άλλα άκυρου εγγράφου, ως τεράστια διπλωματική ήττα, με πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν άμεσα, καθώς αυτή η επισημοποίηση λύνει τα χέρια της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στο θαλάσσιο αυτό χώρο, κάτι που ήδη έχει ανακοινώσει δημοσίως, έχοντας εκδώσει ήδη και αρκετές NAVTEX για τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, σήμερα ξεκίνησε στην Αθήνα νέος κύκλος συζητήσεων για τα περίφημα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαδικασία στην οποία σύμφωνα με το CNN Greece, συμμετέχουν κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες.

Και όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτείνει αμήχανα, ως μία συναινετική λύση, τη Χάγη για να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ και να διευθετηθεί το ελληνοτουρκικό ζήτημα, η Τουρκία ετοιμάζει ένα πακέτο ελληνοτουρκικών διαφορών και αξιώσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του εναερίου χώρου της Ελλάδας στα 6 μίλια από τα 10 μίλια που είναι σήμερα, αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και σαφώς συνεκμετάλλευση πόρων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάθε τόσο τρέχει να διαμαρτυρηθεί στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ψάχνοντας λύσεις μέσω τρίτων και όχι μέσω διαλόγου και αμοιβαίων παραχωρήσεων και συμφωνιών, όπως άλλωστε έχει προτείνει και το ΝΑΤΟ. Αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε καλές σχέσεις γειτνίασης, κατέληξε ο ΥΠΕΞ Τουρκίας.

Το Πεντάγωνο παραμένει σε συναγερμό, ενώ πηγές εκ των έσω αναφέρουν πως μετά την επικείμενη πρωτοκόλληση του εγγράφου της τουρκολυβικής συμφωνίας και την επίσημη ανάρτηση των συντεταγμένων της από τον ΟΗΕ, η πιθανότητα μιας προκλητικής ενέργειας από πλευράς Τουρκίας είναι πιθανή και αναμενόμενη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο με φόντο την προσφυγή στη Χάγη.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα για την εφημερίδα ‘Έθνος της Κυριακής’ ανέφερε πως «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διεκδικεί προκλητικά εδώ και χρόνια κυριαρχικά δικαιώματα από την Ελλάδα, κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες, επιδιώκοντας ανατροπή συμφωνιών και αλλαγή συνόρων. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και φαίνεται πως προωθείται η επιλογή του συμβιβασμού με την Τουρκία στο όνομα της αποτροπής μιας σύγκρουσης. Όπως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο συμβιβασμό, έτσι και ένας συμβιβασμός με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο μπορεί να μεγαλώσει τους κινδύνους για την ειρήνη και το μέλλον των λαών. Και μαζί με όλα αυτά, έχει ανοίξει και η συζήτηση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει πολύ πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν, το Κόσοβο. Τι θα περιλαμβάνει, όμως, το συνυποσχετικό που πρέπει να υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία; Θα καταγράφει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.»

Υ.Γ. Αύριο Τρίτη, 18 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ καθολικά για να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση για το Ασφαλιστικό. Το Π.Α.ΜΕ. και οι ταξικές δυνάμεις μας καλούν στις 10.30 στα Προπύλαια. Να είμαστε όλοι εκεί!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: